Karpathos (časť 2.) - horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi

Grécko, KarpathosTip na výlet

Menetes (Μενετες), Piles (Πύλες), Stes (Στες), Othos (Όθος), Volada (Βωλάδα) a Aperi (Απέρι). To všetko sú veľmi malé horské dediny, ktoré sú v radiuse 7 km od hlavného mesta Pigadia (Kerkyra Town). Ak by som ich odporučil navštíviť, tak hlavne kvôli nádherným výhľadom .

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
1Menetes, Karpathos

Najbližšia dedina k Pigadii sa volá Menetes. Po ceste je to iba 7 km. Okrem zaujímavých výhľadov, taverny a zaujímavých uličiek ponúka neďaleký cintorín (na fotke v strede) a pamätník s bojovníkom (za chrbtom) ako pamiatku na oslobodenia ostrova z roku 1944. Revolúcia prišla v poslednú chvíľu a vyhnala nemeckých a talianskych okupantov. Ostrov patrí Grécku od roku 1947.

2

Deň nezávislosti sa blíži :)

3Ihriská na Karpathose

Každý pozorný cestovateľ si v Grécku všimne, že na každom ostrove je toľko kostolov, koľko obyvateľov (to je len sranda, kostolov je vždy trochu menej). Ale Karpathos okrem kostolov ponúka aj množstvo ihrísk. Od basketbalových až po futbalové. Je mi záhadou, odkiaľ na to vzali peniaze a kto sa na tých ihriskách hráva.

4Výlet do horských dedín na ostrove Karpathos

Pohľad z Menetes v smere na severnú - hornatú časť Karpathosu.

5Horské mestá na Karpathose

Horské dediny sú veľmi podobné a aj ja som mal pri triedení fotiek problém identifikovať, ktorá je na akej fotografii.

6

7Najkrajšie vyhliadky na Karpatose

Nielen z dedín sú nádherné výhľady. Stačí vystúpiť z dopravného prostriedku, trochu sa poprechádzať a natrafíš na rôzne vyvýšené miesta. Najzaujímavejšie miesto je medzi dedinami Othos a Volada. Na tejto fotke je hlavné mesto ostrova Pigadia . Za kopcom sa nachádza letovisko Lakki (Λακκί), za ním letisko a za letiskom Diakoftis Beach .

8Kríž na Karpathose

Keď nepostavia kostol na každý kopec, tak aspoň kríž.

9Vyziabnutý pes

Hejtoval som všade prítomné mačky, rôzne zbierky v Pigadii na ich žrádlo, pretože si sami nevedia zháňať potravu a celé dni sa len rozmnožujú ako králiky. A tu vo mne kypela žlč ešte viac. Psa nechajú zdochnúť od hladu a smädu. Našťastie sme mali dostatok tekutín aj pochutín, ale bolo mi jasné, že nemôžem zachrániť každého zoschnutého psa na ostrove.

10Aperi, Karpathos

Aperi a Volada ležia kúsok od seba. Aperi je zo všetkých hore spomenutých najväčšia a okrem obchodu tu nájdeš napríklad aj školu. Nachádza sa 8 km od hlavného mesta.

11Kostol nad Aperi

Celý okruh s veľkými prevýšeniami má približne 30 km . Pre zdatných cyklistov by nemal byť problém, pre pohodlnejších je v jednej z požičovní Pigadie moped, štvorkolka alebo auto. Ak chceš vidieť krajšie výhľady, budeš musieť trošku turistikovať po prašných a štrkových chodníčkoch a v niektorých miestach na teba budú čakať aj menšie skaly. Nezabudni preto na vhodnú obuv.

Publikované: 22. 6. 2019 / Autor: MOWS
Fotogaléria 4 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: