Lefkada: prečo sa ubytovať v turistickom meste Nidri?

Grécko, Lefkada, NidriDovolenkaHodnotenie

Ak plánuješ letnú dovolenku na gréckom ostrove Lefkada a nechceš byť ubytovaný na mieste, na ktorom by si umrel od hladu či úplnej nudy, určite by si sa mal rozhodovať medzi hlavným mestom ostrova - Lefkada, Agios Nikitas, Vasiliki a turisticky najobľúbenejším mestečkom Nidri.
1Lefkada, Nidri

Turistické mesto Nidri (Nydri, Νυδρί) a zátoka Vlicho (Vlycho) je situovaná do neobyčajne krásneho prostredia . Scenéria ako zo švajčiarskeho horského mesta. Hlavné centrum je dlhé približne jeden kilometer a ponúka všetko potrebné. Obchody so suvenírmi i oblečením, potraviny, fast-foody, reštaurácie, bankomaty, lekáreň i centrum s nepretržitou zdravotnou službou. Komu by sa málilo, hlavné mesto ostrova je vzdialené 15 km severne.

2Vlicho, Lefkada

Na konci strediska si všimneš v zátoke Vlicho množstvo zakotvených jácht. Nidri je známe svojimi jachtárskymi pretekmi, ktoré sa tu konajú každý rok.

3Pláže v Nidri

Na kúpanie je najideálnejšia severná časť mesta. Tu sa nachádzajú menšie pláže v okolí hotelov v celkovej dĺžke približne 1 km. Väčšinou sa jedná o kamenisté a štrkové pláže s drobnou prímesou piesku (vrabce čvirikali, že ho sem dovážajú). Väčšina turistov tento nedostatok rieši cestovaním po ostrove. Najkrajším plážam na Lefkade venujem samostatný článok.

4Kvalita pláží v Nidri

Pláže pri hoteloch sú malé a plávanie je len pre nenáročných . Rodinám s deťmi by to mohlo postačovať kvôli pozvoľnému vstupu. Dno je miestami pokryté nepríjemným bahnom. A práve to môže za to, že sa voda rýchle zakaľuje a more pôsobí už v obedňajších hodinách ako stoka. Ak si chceš zvýšiť adrenalín a znížiť objem financií, skús neďaleký Kavvadas Watersports. Pre ešte odvážnejších samovrahov je tu možnosť preplávať až na ostrovček Madouri. Ten je vzdialený iba 650 metrov od brehu a cieľom hry bude vyhnúť sa rýchločlnom, jachtám a veľkým výletným cruiserom na vode.

5Východ slnka na ostrove Lefkada

Medzi pozitíva miestnych pláží zaraďujem takú maličkosť, akou je pohľad na východ slnka . Oskar sa objavuje spoza vrcholov, ktoré sú na gréckej pevnine Akarnania a určite sa ti tu podarí vyhotoviť pekný záber, ktorý ti lajknú kamoši na fejsbučiku. Naopak podvečer vrhajú lefkadské kopce tieň na miestne pláže priskoro a krásneho západu s oranžovým nádychom sa nedočkáš. Na to je lepšie ubytovanie v stredisku Agios Nikitas.

6Premávka v Nidri

V centre Nidri je počas dňa naozaj veľmi hustá premávka . Bicykle, mopedy, osobné i zásobovacie autá a do toho extrémy v podobe parkujúcich autobusov voziacich dovolenkárov do hotelov a privátov. Na nakupovanie je ideálne skoršie ráno (do 9:00) a večer. Obedná siesta takmer v celom centre trvá v najväčšej horúčave od 12 - 15 hodiny.

7Autobusom po Lefkade

Ak sa zrovna nechystáš do hlavného mesta Lefkady, na autobusovú dopravu sa veľmi nespoliehaj. K cestovaniu po ostrove je ideálne zapožičať auto, no stačiť bude aj moped alebo štvorkolka. Ostrov je rozlohou veľmi malý. Celý okruh okolo ostrova má 75 km a dá sa prejsť približne za 2 hodiny.

8Rent a Cat Lefkada

Tým, že je stredisko najnavštevovanejšie, nájdeš tu logicky aj dostatok autopožičovní . Niekedy som mal pocit, že je ich viac ako hotelov. Na čo ťa chcem upozorniť, aby si za každú cenu nešiel po najlepšej cenovej ponuke (platí to pre všade, nielen v Nidri). Pri uzatváraní zmluvy treba zohľadniť najmä poistenie a jeho výšku. Plné poistenie (full insurance) neponúka každý obchodník (aj keď to môže ústne tvrdiť) a v prípade nehody by sa tvoja dovolenka mohla predražiť o stovky až tisíce eur! Ak máš hlbšie do vrecka a chceš ísť na istotu, v stredisku sa nachádza aj známi AVIS. Nikto ti ale nezakazuje prísť na Lefkadu na vlastom aute . Z nášho hlavného mesta je to „iba” 1600 km a ostrov je s pevninou prepojený hrádzou a mostom.

9Dedo Mráz

Kto povedal, že Dedo Mráz chodí iba na Vianoce? Nidri je mesto neobmedzených možností.

10Kebab v Nidri

Fakt skvelý kebab iba za 2,4€? V Nidri to nie je problém. Stačí sa trochu poprechádzať. A komu by sa v tom teple nechcelo, takmer každý fast-food robí donášky až k hotelu alebo na pláž.

11Ovocie a zelenina v Nidri

Komu nie je po chuti fast-food, prestravovať sa môže v potravinách (volajú to super markety), obchodoch so zeleninou, ovocím a v pekárňach. Nájdeš tu dokonca aj mäsiarstvo, ak by sa ti zunovali miestne mačky. Možnosti stravovania v stredisku sú zabezpečené na výbornú a na dovolenke v Nidri si vystačíš spokojne aj bez jedla na hoteli.

12C. Katopodis Center, Nidri

Najväčší obchod v južnej časti Nidri sa volá C. Katopodis Center a je otvorený celý týždeň okrem nedele. Kúpiš tu takmer všetko - aj drogériu. A to je skvelá správa pre ženy, no zlá pre mužov. Pretože neexistuje nehostinnejšie prostredie pre chlapa, ako práve drogéria. Ak sa ti minie hotovosť, v stredisku nájdeš bankomaty.

13Reštaurácie v Nidri

Kam do noblesnejšej reštaurácie ? Najlepšie na promenádu, hneď vedľa prístavu. Ak si nepotrpíš na obrusy a sviečky na stole, skúsiť môžeš aj niektoré hotely s terasami, ktoré sídlia pri plážach v južnej časti mesta.

14Pešia zóna v Nidri

Večer sa hlavná ulica plná áut, mopedov a autobusov mení na pešiu zónu . Autá sú odklonené na obchádzku a turisti si môžu nerušene labzovať po ulici a nakupovať čínske tričká s gréckymi nažehlovačkami alebo magnetky na chladničku. Uzavretie cesty považujem za skvelý nápad, najmä, ak na všetko dohliada polícia (na gréckych ostrovoch je to naozaj nezvyčajný jav).

15Nidri Star Party Beach

Pre mladých milovníkov diskoték a bujarej zábavy, je v prístave pripravená trojica veľkokapacitných lodí Nidri Star. Lode dopravujú turistov (prevažne mladých ožratých Angličanov) na neďaleké súkromné pláže, kde sa konajú Beach Party . Je to skvelý nápad, pretože tak neotravujú hlukom a smradom celé stredisko a najhlúpejší z nich sa po ceste určite niekde pritopia, prípadne ostanú zabudnutí v piesku. Lode Nidri Star neslúžia len na hlučnú zábavu ale sú ideálne na celodenné výletné plavby - napríklad aj na ostrov Kefalonia. Plavbám cez Nidri Star venujem samostatný článok. V prístave sú aj iné spoločnosti, ktoré ponúkajú dobrodružné plavby s menším počtom pasažierov a na oveľa menších plavidlách. Ale patria do vyšších cenových kategórií (viac ako 40€ na osobu).

16Dedinka Nidri

Nidri je ideálne stredisko na ubytovanie . Ponúka všetko čo by si mohol potrebovať. Mix pokojnej dovolenky a rušnejšieho mestského života. Vďaka prístavu je to aj veľmi dobré miesto na plánovanie celodenných výletných plavieb. Požičovní áut a mopedov je dostatok, ale v hlavnej sezóne je dopyt väčší ako ponuka, preto s rezerváciou neváhaj. K negatívam spomeniem malé pláže a plávanie pre menej náročných. Naopak oblasť by mohla zaujať milovníkov jácht a adrenalínových vodných športov - napríklad taký parasailing (padák ťahaný motorovým člnom). Pretože je niečo krajšie ako si zalietať v tomto prekrásnom a fotogenickom prostredí?

Publikované: 22. 8. 2017 / Autor: MOWS
Fotogaléria 15 fotografií
9/10
Vynikajúce!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 5 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: