Lefkada: perfektná letná dovolenka na rajských plážach

Grécko, LefkadaCestovanieHodnotenie

Poznáš film Pláž s Leonardom DiCapriom? Ak áno, určite si spomínaš na tajomnú pláž, ktorú partia mladých naivných dobrodruhov nazývala aj ako Raj na Zemi . Ak by si podobnú pláž chcel niekedy navštíviť, nemusíš sa trepať až do juhovýchodnej Ázie, zdrogovať sa v thajskom bare, hľadať tajné mapy a vyhýbať sa po zuby ozbrojeným farmárom na drogových plantážach.

Stačí ti navštíviť malý zelený grécky ostrov Lefkada (Λευκάδα), ktorý je s pevninou prepojený hrádzou a zdvíhacím mostom a nachádza sa 80 km juhovýchodne od známejšieho súrodenca - Korfu . Pre menej finančne zabezpečených je to ideálna príležitosť. Autom je to necelých 1600 km z Bratislavy. Ja ale túto možnosť určite neodporúčam, lebo 3 dni cestovania ti ľahko spraví z raja peklo. Najmenej vyčerpávajúca ale o niečo finančne náročnejšia cesta vedie oblohou a to až na vojenské letisko Preveza. To v letnej sezóne odbavuje aj civilné lety a do hlavného mesta Lefkady je to iba 30 km a do najväčšieho turistického mesta Nidri 50 km.

V článku nájdeš najznámejšie verejné pláže , ktoré sú dostupné akýmkoľvek motorovým prostriedkom a odporúčam ich minimálne raz navštíviť. Rozloha ostrova je približne 300 km² a preto nie je problém väčšinu pláží obehnúť v priebehu jedného dňa. S orientáciou ti pomôžu označené miesta pláží na priloženej mape.
1Pláže na Lefkade

Ako prvé by som začal v najrušnejšom meste ostrova - Nidri (Nydri, Νυδρί). Nájdeš tu hotely, priváty, obchody a reštaurácie. Turistické mesto Nidri sa nachádza v zátiší ostrovov Madouri, Sparti, Skorpios alebo Meganisi a pohľad z pláže smeruje na vnútrozemie Grécka. Aj preto je tu more veľmi pokojné a vhodné na radovánky s malými deťmi.

2Dovolenka v Nydri

Okolie v Nidri je skutočne nádherné ale juho-východná pláž (na fotke) je extrémne úzka a štrková. Miestami som naberal dojem, že jednotlivé úseky patria hotelom s reštauráciami, ktoré sú vybudované iba pár metrov od mora. Vstup do vody je pozvoľný, no mazľavý piesok skombinovaný s kameňmi a zakalená voda v poobedňajších hodinách, nemusí byť po chuti každému. Najlepšie sa mi plávalo v skorých ranných hodinách, keď bola voda priezračná ako z horského potôčika. Ďalej od brehu si treba dávať pozor na motorové člny, skútre, jachty a výletné lode, ktoré často premávajú z neďalekého prístavu a požičovní. Pre profesionálnych plavcov a „unterwassermannov” je táto oblasť nevhodná.

3Pláže v stredisku Nydri

Severná pláž v Nidri je najväčšia. Ráno otočená na krásny východ slnka a v neskorších večerných hodinách zahalená do tieňa kvôli okolitým kopcom. Aj napriek vysokému počtu turistov v stredisku Nidri, som v mesiaci júl nespozoroval tak preplnené pláže ako tomu býva v známych Chorvátskych alebo Bulharských letoviskách. Je to aj kvôli tomu, že v stredisku nenájdeš hotelové vežiaky s tisíckami turistov a väčšina z návštevníkov sa každý deň vyberie na motorových vozidlách do iných častí ostrova, na atraktívnejšie pláže.

4Východ slnka na Lefkade

Ranný záber zo severne situovanej pláže v Nidri. Slnko vychádza nad gréckou pevninou. Tá je odtiaľto vzdialená vzdušnou čiarou iba 7 km. Ostrovček Sparti (na fotke vpravo) je vzdialený iba 1,5 km.

5Pláž Vasiliki na Lefkade

Ďalšia známa a rozľahlá pláž je na juhu Lefkady a nachádza sa v stredisku Vasiliki (Vassiliki). Je to prevažne raj windsurferov a milovníkov slnenia. Nájdeš tu kamienky, oblázky a miestami ti do očí fúkne piesok alebo na teba spadne surfer aj s celým svojím vybavením. Zo strediska je možné dostať sa trajektom na neďalekú atraktívnu mini-pláž Agiofili (pod tým kopcom na fotke na pravej strane).

6Vassiliki Lefkada

Pohľad na Vasiliki z opačnej strany. Pláž tu má približne 2 km. Z prístavu sa dostaneš nie len na pláž Agiofili, ale aj na ostrov Kefalonia. Do mesta Fiskardo, je to iba 20 km po vode.

7Pohľad na pláž Agiofili

Jedna z najzaujímavejších pláži na Lefkade je podľa môjho názoru Agiofili . Vedie sem úzka cesta pre autá zo strediska Vasiliki alebo lodný trajekt. Pieskovo-štrkový off-road z dedinky Kontarena neodporúčam. Aj naša štvorkolka mala miestami problém a na autách s nižším podvozkom by si mohol ľahko vyrobiť nemalú škodu. Nezabúdaj, že väčšina poistiek, ktoré autopožičovne s klientmi uzatvárajú, sa nevzťahujú na takéto typy ciest. Nás na zlú cestu naviedla práve neaktuálna navigácia HERE.

8Najkrajšia pláž na Lefkade

Sto metrová Agiofili nie je pastva iba pre oči ale aj telo. Celá pláž je tvorená z vybrúsených bielych rozprávkových oblázkov. Voda je priezračná a vyhriata. Nevýhodou je len horší prístup na pláž, malá kapacita, problém ukotviť slnečník a absencia občerstvenia. Ak sa sem vyberieš, nezabudni na dostatočné zásoby vody a opaľovacích krémov. Spáliť sa tu dá na počkanie - aj pod vodou.

9Oblázky na pláži Agiofili

Biele oblázky na Agiofili. Som zvedavý, či tu budú aj o 10 rokov, kedže veľa turistov si ich odnáša na pamiatku v batožine. Na gréckych letiskách je časté, že turistom tieto prírodné suveníry vykladajú, no určite ich nevrátia tam, odkiaľ pochádzajú.

10Sivota Lefkada

Malá štrková pláž z drobného rybárskeho mestečka Sivota . Ak by sa nejednalo prevažne o prístav pre luxusné jachty a rybárske lode, povedal by som, že je to romantické miesto na opaľovanie a príležitostné kúpanie. Sivota ponúka obchodíky, bary a reštaurácie so špecialitami z miestneho mora. Zaujímavejšie bude navštíviť približne 200 metrov širokú pláž Poros Mikros Gialos , ktorá sa nachádza východne od Sivoty a západne od mestečka Poros. Ponúka viac služieb a má krajšiu pláž a oveľa lepšie možnosti kúpania. Prečo som tieto dve pláže prirovnal? Lebo obe majú dlhý a komplikovaný prístup autom cez úzke a kľukaté cesty lesom a žiadna ma nenadchla tak, že by som sa tu niekedy rozhodol ubytovať.

11Windsurfing na Lefkade

Ak máš rád windsurfing, určite by ťa mohla zaujímať veľmi rozľahlá, takmer 4 km dlhá pláž. Je ňou Agios Ioannis , vzdialená len kúsok od hlavného mesta ostrova (to skoro vždy znie ako strašný prúser). Je pieskovo-štrková a ľahko si tu nájdeš svoje súkromné miesto. Ak si ľahneš na nafukovacie lehátko, možno sa ti podarí pri správnom vetre pristátie na letisku Preveza. Zatiaľ čo jej severná časť pôsobí ako po termonukleárnej vojne, v južnej nájdeš niekoľko málo stromov, kaviarní, bufetov a letiacich slnečníkov. Dovolenkovať v tejto oblasti by som ale veľmi neodporúčal.

12Veterné mlyny v Agios Ioannis

Autá, mopedy ani štvorkolky v tejto oblasti pred slnkom neochrániš, pretože stromy sa tu nerozhodli vyrastať. Agios Ioannis patrí medzi tie veternejšie miesta na ostrove už roky. Preto tu nájdeš pozostatky malých veterných mlynov. Turisti ich prerobili na WC a preto ich nevyužívaj ako úkryt pred slnkom.

13Romantika na Lefkade

Takýto fotobankový záber s azúrovou vodou vyhotovíš pri kláštore Agios Ioannis Antzousis - na južnej strane pláže. Minúť ho nemôžeš, lebo z celého strediska je veľmi dobre viditeľný. Za ním sa nachádza niekoľko veľmi malých, horšie dostupných, ale o to romantickejších miest na kúpanie.

14Romantická pláž v Agios Ioannis

Krajšia tvár Agios Ioannis. Cesta k ďalšej výzve s názvom Kaminia vedie cez more, hneď vedľa skalnatého útesu. S fotoaparátom som to kvôli vlnám neriskoval, ale zvládne to aj dieťa s plaveckými schopnosťami.

15Agios Nikitas, Lefkada

Mestečko Agios Nikitas s malou plážou sa nachádza na severozápadnom pobreží s krásnou scenériou. Nikde som nevidel toľko českých turistov, ako práve v tejto časti Lefkady. Nespoznával som ich podľa bielych ponožiek v sandáloch. Nikitas je oveľa slabšie mesto ako Nidri vo všetkých ohľadoch. Ale je u cestovných kancelárií veľmi obľúbené, pretože má v blízkosti minimálne dve veľké atraktívne piesočnaté pláže. A o tom si hostia v Nidri môžu nechať iba snívať.

16Z Agios Nikitas na pláž Milos

Agios Nikitas je riadne zahustené turistami a pláž nie je na taký nápor stavaná. A keď mám byť uprimný, vyzerá na niektorých miestach naozaj strašne a aj ja by som robil všetko preto, aby som sa tu nemusel každý deň tlačiť ako sardinka. Miestni podnikatelia preto vymysleli tento unikátny nápad. Stredom (už tak malej pláže) vytvorili koridor pre loďky, ktoré turistov dopravujú na okolité pláže. Jednou z nich je napríklad aj Milos - 500 metrová pláž pre zamilovaných. Tou druhou je Kathisma. Ak sa ubytuješ v Nikitase, počítaj s tým, že toto cestovanie ťa bude stáť ďalšie peniaze naviac a čas, keďže tie lode neodchádzajú až tak často a naloďovanie tiež trochu trvá.

17Kathisma Lefkada

Krásna kilometrová piesočnatá pláž Kathisma s výhľadom na Iónske more. Mne pripomína skôr pláž v stredisku Perissa na ostrove Santorini. Ceny lehátok a nápojov dôkladne vyčistia tvoju peňaženku. V okolí nájdeš len luxusné apartmány s bazénmi, rozľahlé parkovisko a niekoľko reštaurácií.

18Egremni Lefkada Nidri Star

Pláž Egremni je jedna z tých, na ktoré je jednoduchšie sa prepraviť loďou. Ideálne súkromnou. Je veľká. Má takmer 2 km na dĺžku.

19Porto Katsiki Beach

Piesočnaté Porto Katsiki radia niektoré cestovateľské stránky medzi najkrajšie pláže v Grécku. Že by som sa ja na Porto Katsiki rád vracal sa povedať nedá a to z niekoľkých dôvodov. Na pláž sa je možné dostať iba loďou alebo autom a nekonečnými úzkymi schodmi plnými spomalených turistov produkujúcich stovky selfie záberov. Platené parkovisko bez prístreškov a bary sú iba na vrchole. Podnikov s jedlom a pitím nie je veľa, no ponúkajú donáškovú službu až na pláž. Samozrejme za mastnú prirážku. Ďalšou nevýhodou je veľmi vysoká návštevnosť, úzka pláž a s tým spojený aj strach o osobné veci a prípadne aj malé deti (ak si ich pribalil na dovolenku).

20Padajúce skaly na Porto Katsiki

A v neposlednom rade ide o bezpečnosť. Pláž je pod útesom, nad ktorým sa veselo promenádujú turisti. Na padajúce skaly upozorňujú aj značky, ktoré hostia veselo ignorujú (viď foto) a je len otázka času, kým tu niekoho vlastná hlúposť pochová priamo na pláži.

21Porto Katsiki

Pláž Porto Katsiki má približne 400 metrov na dĺžku a rovnako ako Milos, Kathisma a Egremni je situovaná na západ. O romantické západy slnka tu určite núdza nebude.

22Dovolenka v Porto Katsiki

Porto Katsiki je najjužnejšie položená pláž ostrova, ktorú odporúčam navštíviť. Ďalej sa nachádza už len nekonečná cesta k majáku, pri ktorom by si pláže hľadal len ťažko.

23Tipy na pláže na ostrove Lefkada

Malý zelený grécky ostrov má pláží viac, ako je v uvedené v článku. Je to asi jeden z najzaujímavejších gréckych ostrovov, ktoré som doposiaľ navštívil. Nespomenul som ešte názvy pláží ako Nikiana , 3km dlhý Gialos , Tsoukalades , Megali Petra alebo malú Kalamitsi plnú veľkých skál, na ktorých sa môžeš prizabiť bez väčšej námahy. Takmer každá je v niečom jedinečná a bola by veľká škoda ostať celý pobyt v jednom jedinom stredisku. Ak teda pôjdeš na Lefkadu, nezabudni pribaliť európsky vodičský preukaz a peniaze na motorový prostriedok. V navigácii ti pomôže aj priložená mapa, na ktorej nájdeš všetky spomenuté pláže.

Publikované: 8. 8. 2017 / Autor: MOWS
Fotogaléria 20 fotografií
10/10
Najlepšie!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 8 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: