Chorvátsko: recenzia na Hotel Zora v letovisku Primošten

Chorvátsko, Dalmácia, Primošten, RadućaRecenzia na hotelHodnotenie

Do hotela Zora-Adriatiq v obľúbenom chorvátskom turistickom letovisku Primošten sme sa dostali cez cestovnú kanceláriu Tip Travel. Desaťdňová dovolenka s kompletným poistením a dopravou (vraj) moderným autobusom z Bratislavy stála v roku 2015 od 460€ na osobu.

12+12 hodinová nočná cesta bez pohodlného spánku určite nepridá na nálade. Najmä keď namiesto moderného autobusu, ako bolo spomenuté v katalógu CK, príde ľahko upgradovaná Karosa (upgradovaná znamená, že má nový poťah na sedadlách, vymenené žiarovky a koberček v uličke). Ale možno už iba ja som zhýčkaný po desiatkach dovoleniek s leteckou dopravou. Služby delegátov našich cestovných kancelárií sú zväčša na úrovni služieb nášho verejného zdravotníctva. Ozvú sa len keď treba niečo platiť alebo niekto zomrie. Kto by chcel ísť do hotela na vlastnú päsť s cieľom ušetriť, ľahko sa preráta. Komplex Zora ma najlepšiu polohu a v podstatne v okolí nemá výraznejšiu konkurenciu. Naviac je využívaný aj na veľké konferencie a núdzu o hostí určite nemá. To sa nepriaznivo odráža aj na cene ubytovania. Preto väčšina dovolenkárov siaha v týchto oblastiach po privátoch.

Vybavenie hotelových izieb koplexu Zora nepatrí medzi tie najkrajšie a najmodernejšie, no vynahrádza to dobrá strava, veľké a čisté pláže hneď vedľa hotela, krásne okolie s malým ale o to romantickejším historickým centrom Primošten .

Z výletov odporúčam návštevu mesta Trogir , vzdialeného 30 km juhovýchodne. Ak nemáš auto, do Trogiru sa dostaneš z autobusovej zastávky, ktorá je od hotela vzdialená 10 minút. Prepravu ponúka viacero prepravcov a časy odchodov nájdeš aj na recepcii hotela. Celodenný výlet do Národného parku Krka vzdialeného približne 70 km ponúka každá cestovka alebo agentúra od 40 do 60€ na osobu. Pre porovnanie: individuálny vstup do parku (bez dopravy) vychádza v mimosezóne 30 kún, v plnej sezóne 150 kún (cca 15€).
1Chorvátsky Primošten a polostrov Reduča

Hotelový komplex Zora s konferenčnou časťou je vsadený do krásneho zeleného polostrova Reduča s borovicovým hájom (v strede), oproti rovnako veľkému historickému centru v Primošteni.

2Recepcia v hoteli Zora-Adriatiq

Dizajn hotela je poriadny mix rôznych žánrov. Nájdeš tu izby so starožitným zariadením z obdobia socializmu, modernú reštauráciu, chodby s červeným kobercom ako z Buckinghamského paláca ale aj chladnú futuristickú recepciu pripomínajúcu skôr vstup do delfinária. Pri recepcii chytíš okrem prievanu na oči aj free Wifi.

3Prístupová cesta k hotelu Zora

Hotel vyzerá ako socialistická ubytovňa. Celý komplex je rozsiahly na dĺžku a ponúka množstvo parkovacích miest. Prekvapil ma fakt, že hotel má nespočetné množstvo vedľajších vchodov, ktoré vôbec nie sú monitorované ani strážené. Zatvárajú sa až v neskorých nočných hodinách.

4Recenzia na ubytovanie v Hoteli Zora

Ubytovanie je skromné a izby pôsobia ako z minulého storočia. Ako dizajnom, čistotou, tak vybavením a nábytkom. Pod oknom sa nenachádzajú skrinky. Je to tajomná klimatizácia, ktorá nebola čistená od dátumu výroby a zapne ju len tá najsilnejšia povaha.

5Výhľad z balkóna

Menej atraktívne izby sú orientované na vychladený borovicový háj s cestou a parkoviskom s tonou áut. Podstatne horšie tu schnú mokré plavky a uteráky. Tie lepšie izby majú výhľad na more a historické mesto Primošten.

6Stav izieb v hoteli Zora

Ak máš dobrý zrak, neunikne ti množstvo detailov. Špinavé, opadané omietky a náter, zničené lišty, popraskané obkladačky v kúpeľni, strašidelná klimatizácia plná prachu. Kto prišiel s nápadom položiť plávajúcu podlahu v hoteli, bol určite veľmi inteligentný jedinec. Takéto fotografie izieb určite nenájdeš na webe hotela. Preto existujú dve možnosti. Buď sa jedná o šikovnú retuš fotografií, prišli sme pred obrovskou rekonštrukciou izieb alebo má Zora špeciálne ubytovanie s menším štandardom pre slovenských dovolenkárov. Pri cestovke ako Tip Travel by som sa tretej možnosti veľmi nečudoval.

7WC a kúpeľňa na hotelovej izbe

V kúpeľni spojenej s WC chýbal ventilátor na odvetrávanie a horné okno vo výške 3 metre sa dá otvoriť iba s použitím požiarneho rebríka alebo silným a presným hodením kameňa.

8Pláže Raduča v Chorvátsku

Štrkové pláže sú čisté a veľké. Na južnej strane nechýbajú sprchy a krásny výhľad na historické mesto Primošten. Počas sezóny sa pláže zapĺňajú rýchlejšie, v septembri sú prázdne ale more je ráno a večer chladnejšie. Lehátka sú platené a najlacnejšie zrovna nie sú.

9Autokemp Reduča

Severná strana ponúka kľudnejšiu hladinu mora, viac tieňa ale aj viac dovolenkárov z neďalekého autokempu. Morských ježkov je tu požehnane. Pre fajnovejších odporúčam plávacie topánky. Ak ich zabudneš, kúpiš ich v každom treťom obchode na promenáde.

10Vodné športy v Primošteni

Na pláži okolo hotela je množstvo vodných športov a príležitostí ako minúť kuny. Pre deti sa nájde aj vodný nafukovací hrad.

11Wellness v hoteli Zora-Adriatiq

Pre hostí hotela Zora je dostupný aj krytý bazén s wellness. Fotografia vyzerá oveľa lepšie ako realita. Konštrukcia strechy je miestami riadne zhrdzavená a kúpanie v chlórovej vode by sa mi tu priam hnusilo. Ale stále sa nájdu jedinci, ktorí idú stovky kilometrov k moru aby mohli plávať v zachlórovanom záchode.

12Hotelová jedáleň s terasou

Jedáleň je najmodernejšou časťou hotela. Ponúka sedenie vo vnútri aj vonku, s výhľadom na pláž, more a Primošten. Stoly na terase sú zaplnené okamžite. Znudení dôchodcovia a vyhladovené rodiny s deťmi sú kvôli atraktívnemu miestu ochotní čakať aj hodinu pred slávnostným otvorením brán.

13Večere v jedálni

Ponáhľať sa na večeru nie je v mimosezóne potrebné a kvôli niektorým agresívnym dôchodcom ani bezpečné. Stolov s jedlom je relatívne dosť a rady hladných hostí sa vytvárajú iba sporadicky.

14Stravovanie v hoteli Zora

Hlavné jedlo je kvalitatívne na veľmi dobrej úrovni a dopĺňané je takmer neustále. Výber možno nie je až taký ako v 5-hviezdičkových all-inclusive hoteloch, ale menej je niekedy viac. Dovolím si tvrdiť, že väčšina večerí bola pre náročnejšiu klientelu a človek aj zabudne na to odpudzujúce ubytovanie na prehistorickej izbe. Na čo ale nezabudne, že deň pobytu na hoteli (cez našu cestovku) vychádzal na viac ako 60€ na osobu. Ak pôjdeš na vlastnú päsť, bude to oveľa viac. Hotel je s plnou penziou poriadne mastný.

15Koláče a zákusky

Koláče a zákusky sú Achillova päta väčšiny gréckych, tureckých i chorvátskych hotelových kuchýň. Raz sú úžasné, inokedy je to presladená neidentifikovateľná hmota, po ktorej máš chuť sa napiť slanej morskej vody. Zmrzlina tu bola katastrofálna a niekedy mi neostávalo nič iné ako si počkať na čerstvú palacinku, ktorú (ako za trest) pripravovala mladá pomocná sila kuchyne. Ak budeš mať deficit cukru, odporúčam miestne pekárne. Produkty majú výborné.

16Raňajky formou bufetu v hoteli Zora

Raňajky v hoteli sú skvelé a každé ráno som sa na ne doslova tešil. Výber a kvalita predčí aj väčšinu slovenských 3-hviezdičkových hotelov. To ale väčšina Slovákov i tak neocení. Veď preto u nás ešte stále fungujú niektoré obchodné reťazce s prevažne druhotriednou zeleninou a salmonelovým mäsom z Brazílie...

17Hotel Zora cez Tip Travel

Prímorskú dovolenku v hoteli Zora by som aj napriek trochu odpudzujúcemu bývaniu odporúčal. Spomienku na komunistické a neútulné izby prebili dobré raňajky a večere (až na tie dezerty), krásne okolie hotela, čisté a veľké pláže so sprchami, malebný Primošten ako stavaný na romantické prechádzky i drobné nákupy a neďaleká autobusová zastávka vhodná na výlety do okolia (Trogir, Split). Do mínusov by som zaradil dlhú a veľmi únavnú cestu autobusom cez cestovku, nával turistov v top sezóne, premrštenú cenu a ako je pre chorvátsko typické - veľmi nevyspytateľné počasie. Je však namieste otázka, či v si v tejto cenovej kategórii nevyberieš radšej exotickejšiu dovolenku s leteckou dopravou.

Publikované: 14. 7. 2017 / Autor: MOWS
Fotogaléria 12 fotografií
7/10
Skvelé!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: