Korfu: Hotel Golden Sands a Agios Georgios

Grécko, Korfu, Agios GeorgiosRecenzia na hotelHodnotenie

September 2013 - Trojhviezdičkový hotel Golden Sands sa nachádza vo veľmi kľudnej turistickej oblasti Agios Georgios (Svätý Juraj), na juho-západnej strane gréckeho ostrova Korfu, neďaleko veľkého jazera Korission. V hoteli sa nachádza niečo cez 200 izieb a už na prvý pohľad pôsobí ako ubytovanie pre skromnejších dovolenkárov. Cez cestovnú kanceláriu vychádza 11-dňový pobyt s polpenziou a leteckou dopravou od 560 €.
1Západ slnka v Agios Georgios

Pohľad na západ slnka v Agios Georgios. Nenechaj sa zmiasť krásnym záberom. Ag. Georgios nie je v skutočnosti žiadnym Anse Royale na Seychelloch.

Ubytovanie


Golden Sands sa nachádza pri ceste a nie je možné ho minúť. V blízkom okolí sú len dva (super)markety, kostol, jedna požičovňa motoriek, pár škaredých a neútulných taverien a jedna rozpadnutá budova.
2Hotel Golden Sands

Vjazd do hotela Golden Sands.

3Recepcia hotela Golden Sands

Hotel s rodinnou atmosférou. Na recepcii možno stretnúť recepčnú oblečenú ako zo záhradky. Na „dress code” si tu nepotrpia a preto si treba dávať pozor, komu pri odchode z hotela zveruješ kľúče od izby.

Na izbách sa nachádza malá chladnička vydávajúca strašidelné zvuky, miniatúrny TV pre ďalekozrakých, zasúvaciu vonkajšiu roletu na vytvorenie dostatočnej tmy pre poobednú siestu a výkonnú klimatizáciu na diaľkové ovládanie, z ktorej som mal výtok z nosa ešte tri dni. Ak by si chcel niekto počas gréckej tropickej noci zakúriť, môže vyskúšať spojazdniť radiátory.
4Hotelová izba v Golden Sands

Izby sú na prvý pohľad útulné a čisté. Achillovou pätou sú postele. Pri pohľade proti svetlu sa naskytne obraz ako z rozprávky Perinbaba. Prachu z postelí je tu toľko, že hotel by mal prikladať k bielym uterákom aj respirátor. Naviac je v ich strede hlboká priepasť a epedy sú tak mäkké, že pri zemetrasení s magnitúdom 6.5 nezaregistruješ žiadne otrasy. Kúpeľňa bola zariadená štandardne, až na nevábny, malý a tmavý sprchovací kút, do ktorého som po celý čas chodil preventívne len v prezúvkach. Čo by mohol hotel vylepšiť bolo upratovanie izieb. Heslo „čo je mokré, to je čisté” sa hodí skôr pre živočíchov na internátoch. Okrem čudných škvŕn na plachtách, som iné väčšie výhrady k izbám nemal a v tejto cenovej kategórii je to celkom slušná kúpa.
5Hotelová izba v Golden Sands

Výhodou hotela je to, že väčšina izieb má výhľad smerom na more. Izby na vrchnom - druhom poschodí sú šťastnejšou voľbou. Balkóny sú pomerne priestranné na večerné posedenia (ak sa dostatočne dobre ponamáčaš v repelente). Po stranách balkóna sa nachádzajú mliečne sklá, ktoré uberajú zo súkromia. Ak chytíš hlučnejších susedov, ktorí si na dovolenke potrebujú vyrozprávať svoj životný príbeh, budeš musieť spávať pri zatvorenom okne.
6Výhľad z izby hotela Golden Sands

Pohľad smerom na východ z izby číslo 208 umiestnenej na najvyššom druhom podlaží. Po ľavej strane sa nachádza veľmi pekná dedinka Argirades.

7Ag. Georgios na ostrove Korfu

Ak sa zahráš na Spidermana, dostaneš sa aj k takémuto výhľadu na západnú stranu, zo strechy hotela. Západne orientované balkóny poskytujú krajší výhľad na dedinku Ag. Georgios, ale večer sa budeš „tešiť” z prehriateho balkóna.

V Golden Sands takmer neexistuje rušný nočný život. Jediný grécky večer v týždni pripomínal skôr opitú svadbu alebo školskú besiedku v ktorej účastníci pochodujú medzi stolami ako vláčik a na záver grécky párik predvádza pohyby pripomínajúce socialistickú spartakiádu. Voľný vstup (kto by už za toto platil) vynahrádzajú predražené nápoje miestneho baru s náladovými barmankami. Malé pivo za 3€ hladko prekonalo aj pešiu zónu v centre Bratislavy.

Stravovanie

8Hotel Golden Sands

Nočná fotografia: bazén, lehátka, bar, jedáleň a samotný hotel.

Vo svojich začiatkoch ponúkal hotel len poskromné servírované raňajky a večere. Postupom času pochopili, že to nestačí a stravovanie sa snažil posunúť o úroveň vyššie. Švédske stoly svojou pestrosťou v pohode naplnia potreby stredne náročného stravníka. Od hladu som neumieral a vždy sa dalo slušne prežrať, ale s kvalitou niektorých jedál to bolo horšie a kuchyňa má rozhodne čo zlepšovať.
9Raňajky v Golden Sands

Taniere sú tradične miniatúrne. Základom každých raňajok je chlieb, bábovka, vajíčko, syr, saláma, paradajka, lekvár, maslo, med a cereálie. Nápoje sú najslabšou stránkou pre naštartovanie dňa. Káva klasicky automatová, čaj chutí ako 6x prevarená kôra stromu a oranžová malinovka je presladená (pán Košťál by to vystihol tradičnou vetou: „šak je to sladké jak hovno z nutrie”).

Často presolené, nedochutené alebo suché jedlá pripomínali miestami skôr slovenskú nemocničnú stravu. Číre sáčkové polievky na dojme nepridali a presolené bravčové mäso v ešte slanšom náleve, ktoré by dosiahlo aj 20‰ slanosti by časom zabilo aj koňa. Keby pán šéfkuchár tak varil, ako dobre koketoval s opačným pohlavím, tak je z neho grécky Jamie Oliver a tento zážitok zo stravovania skrátim na jeden riadok. Posledným klincom pri večeriach bola cena nápojov a samotný servis. Najlacnejšie pivo Amstel za 2,5€/330ml, nealkoholické nápoje od 2,2€/330ml, víno od 5€/187ml a pol litrová voda ktorá tečie aj u nás v kohútikoch za 0,80€/0,5l. Čašníci si ani nedajú námahu flašu otvoriť a naliať ju do pohára, pokrikujú po sebe krížom cez celú jedáleň ako v dedinskej krčme, zabúdajú dopĺňať servítky a nezvládajú ani odnášanie tanierov zo stolov. Celá jedáleň sa nesie vo familiárnom duchu so servisom z poslednej cenovej, no ceny dýchajú na krk aj hotelu Kempinski.

Voľný čas a okolie hotela

10Jedáleň v hoteli Golden Sands

11Detské a tenisové ihrisko v Golden Sands

Pre deti je pripravené veľmi pekné ihrisko vedľa jedálne a baru. Za ním sa nachádza tenisové ihrisko pre tých, ktorí chcú na tropickej letnej dovolenke chytiť infarkt pri behaní za loptičkou.

Okolie hotela je upravené veľmi pekne a relaxu pri bazéne takmer nič nechýba. Od hojdačiek, lehátiek, natiahnutej siete medzi obrými palmami, až po samotný bazén, ktorý za chlórom rozvoniava na míle ďaleko. Trochu zvláštne mi prišlo riešenie umiestnenia spŕch, ktoré sú ukryté až za barom.
12Relax v Golden Sands na ostrove Corfu

13Bazén v Golden Sands

Chlórový kúpeľ. Za ním sa nachádza aj zmenšená verzia pre deti.

„Piesočnaté” pláže v okolí hotela.


Ak očakávaš romantickú pieskovú pláž 50 metrov od hotela, tak ťa sklamem. Piesočnatá pláž tu kedysi bola, ale more sa rozhodlo ju pozmeniť. Celá oblasť Ag. Georgios je jedna veľká prírodná záhada a nikto nevie s určitosťou povedať, ako bude pobrežie vyzerať o rok.
14Chátrajúca budova pri pobreží Ag. Georgios

Za „pamätihodnosťami” netreba chodiť moc ďaleko. Jedna sa nachádza pred hotelom.

15Pláž pred Golden Sands

Pohľad na pláž pri hoteli Golden Sands. Do mora by tu liezol iba skutočný masochista.

16Alex Beach

Približne 10 minút na východ od hotela sa nachádza Alex Beach. Zatiaľ.

Alex Beach si možno užíva posledné roky slávy. Grék pýtal za dve lehátka s dáždnikom 5€ na deň. Trocha neprimerané tomu, v akom stave bolo okolie. Pláž je na niektorých miestach piesočnatá, vstup do vody je cez veľmi nepríjemné šmykľavé kamene a ďalej nasleduje asi 100 metrov dlhá krásna piesková plytčina. Mne sa pri vstupe do mora veľmi osvedčili topánky do vody s hrubou gumenou podrážkou.
17Alex Beach v Ag. Georgios v roku 2013

Silná nočná búrka a následný príliv zrovnal zo zemnou časť piesočnatej pláže. Šaňovi ostal už len jeden rad lehátiek a oči pre plač. Ryžovanie na turistoch nie je bezodné.

18Alex Beach v roku 2007.

Väčšia a krajšia Alex Beach v roku 2007.

Ak si turistickejší typ (alebo máš dopravný prostriedok), tak približne 25 minút pešobusom od hotela smerom na juho východ sa nachádza veľká pláž plná piesku. Miesto platených lehátiek tu nájdeš len zopár domorodých obyvateľov alebo nudistov. Slnečník by mala byť tvoja základná výbava. Vstup do mora je ale opäť cez slušnú zbierku kameňov.
19Sladký grécky Donuts

Ku Grécku patria aj donuts. Presladené suché šišky v košíku sa vždy podarí rýchlo predať, či ich ponúka za euro alebo dve. Ceny sú určované zrejme podľa cien cukru na svetových trhoch.

Nuda v Agios Georgios


Samotné okolie hotela toho veľa neponúka. Väčšina budov v meste sú taverny, luxusnejšie reštaurácie, zopár prázdnych diskoték, obchody so suvenírmi, jedna herňa pre gamblerov a predražená autopožičovňa. Prechádzka mestom sa zunuje po dvoch dňoch a len skutočný optimista si tu nájde pekné zákutia.
20Piesočnatá pláž v Ag. Georgios

Rozsiahla piesočnatá pláž je vzdialená približne 25 minút od hotela. V jej okolí sa nenachádzajú reštaurácie ani obchody.

21Loďka a veterný mlyn

Dekorácia v záhradke.

22Rybári

23Pes na motorke

Domáci uniká so svojim štvornohým miláčikom pri nohách na motorke pred blížiacim sa dažďom. V septembri sa na ostrove môžeš dočkať aj príležitostných búrok a následného prílivu a veľkých vĺn.

24Strapatý pes

V celom letovisku sa nachádza veľa strapatých psov...

25Mačka

...i mačiek. Nemnožia sa tak rýchlo ako naši slovenský paraziti poberajúci dávky, ale aj napriek tomu je ich viac ako by sa patrilo.

V miestnych super marketoch sa vôbec neoplatí kupovať zeleninu a ovocie. Kvalita je horšia ako v našich veľkých obchodných reťazcoch (a to už je čo povedať) a vysokohorské prirážky by mohli nejednému Slovákovi privodiť infarkt. Kilo scvrknutej červenej papriky za 5,99 € je skutočne silná káva aj pre bohatého nemeckého turistu. Chlieb sa tu dá naopak zohnať od sympatického 1 €, 9 litrov pitnej vody od 1,9 €.
26Super market

Čím dlhší názov, tým viac super market.

27

28Iónske more

Iónske more pri západe slnka.

29Kostol

Kostolík s bránou neďaleko hotela.

30Reštaurácia v Ag. Georgios

Najnavštevovanejšia a vždy plná reštaurácia.

Ako spoznať ostrov Korfu?


Kedže v Ag. Georgios skapal pes, je vhodné si spestriť dovolenku a spoznať aj iné zákutia. Korfu je nádherný ostrov a skrýva sa v ňom veľa krásnych miest. Spoznávacie fakultatívne zájazdy sú často predražené a počas cesty unikne mnoho zaujímavých častí ostrova, ktoré stoja za prebádanie.

Pre výlet do hlavného mesta sa oplatí použiť individuálnu dopravu. Samozrejme ak máš na to financie. Spiatočný lístok na hromadnú dopravu vychádza len 2,9 €, najlacnejšie auto stojí až neuveriteľných 50 € na 12 hodín. Majitelia autopožičovní sa tu zrejme zrazili s olivovníkom a takéto ceny pýtať za nákupnú tašku na kolesách s názvom Fiat Punto, sa prieči zdravému rozumu. Lacnejším riešením sú štvorkolky (ATV) a motorky, ktoré sú od 15 € na pol dňa (samozrejme všetko bez pohonných látok).

ATV - „All Terrain Vehicles” sa tu neprekladá doslovne. Poistenie neplatí v prípade, že budeš jazdiť na off-roade (teda všetko kde konči asfalt).
31Nočné Ag. Georgios

Nočné ulice väčšinou zívajú prázdnotou. Ak na niekoho natrafíš, pamätáš si ho zo svojho hotela alebo si ho stretol predchádzajúci deň na tej istej ulici.

32Autobus do Kerkyry

Odjazdy preplnených diaľkových spojov z tejto „vzrušujúcej destinácie” do hlavného mesta Kerkyra sú časté ako západy a východy slnka. Ak nestihneš ten predpoludním, druhého sa dočkáš najskôr poobede. Hromadná doprava sa tak podobá na tú, ktorú máme na Slovensku.

Odlet

33Značka STOP v Ag. Georgios

Pobavia aj miestne značenia. Dopravný odborník Jozef Drahovský by po návšteve ostrova nestíhal písať články na svojom blogu. Na Korfu našťastie chýbajú naši súdruhovia „pomáhať a chrániť” a tak jedna stopka hore-dole nehrá žiadnu rolu.

34Duty Free Shops

Davová psychóza na gréckom letisku v Kerkyre. Slováci radi skočia na reklamu o dobrých cenách v „Duty free” obchodoch a oplieskavajú posledné vreckové na počkanie. Najviac ma dorazila cena stredne veľkej bagety so syrom a šunkou, ktorá vychádzala na závratných 5€.

35Nakladanie kufrov o lietadla

Jedna z posledných možností ako dovolenkárom rozmlátiť batožinu :)

Celkové hodnotenie dovolenky: 7/10


Pobyt v Golden Sands by som odporučil skôr rodinám s deťmi, seniorom a menej náročným dovolenkárom, ktorí chcú spoznať krásy ostrova Korfu, prípadne využiť fakultatívny výlet do neďalekého Albánska. Dovolenka v Ag. Georgios nie je pre dovolenkárov, ktorí majú radi rušný nočný život, zábavu v meste a krásne pláže. Pre náročnejších je tu neďaleký štvorhviezdičkový hotelový komplex s názvom Aquis Sandy Beach Resort , ktorý ponúka lepší výber jedál a má krajšiu a hlavne väčšiu piesočnatú pláž s prídavkom vodných športov.

Výhody


+ Kľudné prostredie, menej ubytovaných hostí, rodinejšia atmosféra
+ Čisté more
+ Pekné izby, výkonná klimatizácia, vonkajšie žalúzie, všetky izby majú slušný výhľad
+ Pomerne veľký výber jedál pri tejto cenovej kategórii dovolenky
+ V jedálni si na večeru nepotrpia na prehnané spoločenské oblečenie
+ Detské ihrisko, tenisový kurt, pekný hotelový komplex na relaxovanie pri bazéne, free wi-fi
+ Supermarket s potravinami hneď pri hoteli
+ Požičovňa štvorkoliek a skútrov vedľa hotela s možnosťou zľavy pre klientov Golden Sands
+ Korfu je rozlohou malý ostrov a je to skvelé štartovacie miesto na turistiku i spoznávacie výlety
+ Cena

Nevýhody


- Vzdialenejšie pláže a prístup do vody cez väčšie kamene (odporúčam topánky do vody)
- Kvalita niektorých jedál, chýbajúce tzatziky alebo iné omáčky a predražené nápoje k večeri
- Mäkké postele plné prachu
- Dedinka Ag. Georgios takmer nič neponúka
- Krvilačné komáre (pravdepodobne z jazera Korission)
- Drahé autopožičovne, problematické cestovanie hromadnou dopravou po ostrove
36Kerkyra, Corfu

Posledný záber z lietadla na hlavné mesto ostrova Korfu.

Publikované: 9. 9. 2013 / Autor: MOWS

Fotogaléria z Agios Georgios

6/10
Dobré
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: