Muránska Huta

Revúca, Muráň, Muránska HutaTip na výlet

Máj 2013 - Fotoreportáž z obce Muránska Huta a jej miestnej časti Prednej Hory, ktorá sa nachádza v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina.
1

Muránska Huta je od obce Muráň (na fotografii) vzdialená približne 7 km.

2

Pohľad na národný park - Muránska planina. V strede fotografie sa nachádza zrúcanina Muránskeho hradu (najstarší názov Mwran), ktorý je tretí najvyššie položený slovenský hrad. Dole sa nachádza cesta vedúca z obce Muráň do Muránskej Huty.

3

Typické Muráňske serpentíny. Vodiči ktorí týmito úsekmi prechádzajú prvý krát jazdia opatrne, veteráni sa premávajú rýchlo a zásadne stredom vozovky. Popri cestách nevedú chodníky a niektoré úseky sú pre cyklistov a chodcov skôr adrenalínovým zážitkom.

4

Veľmi šikovne umiestnené rybie oko pri autobusovej zástavke zabraňuje znižovaniu miestnej populácie pred jazdcami Rally Muráň.

5

Pred vstupom do obce sa nachádza Hutský potok, ktorý vyviera z jaskyne Bobačka. Jaskyňa bola vyhlásená za národnú prírodnú pamiatku a nie je prístupná verejnosti. Jej vodné toky sú zdrojom pitnej vody pre obec Muránska Huta.

6

Pohľad na Muránsku Hutu. Dominatnou obce je zrekonštruovaný klasicistický rímskokatolický kostol sv. Anjela strážcu z roku 1831.

7

Obecný úrad s „štýlovým” sklobetónom, telefónom, poštovou schránkou a potravinami.

8

9

Vstup do obce špatí opustená bývalá krčma s kontajnerom na triedený odpad.

10

11

V obci nechýba pravý miestny šerif...

12

...a nebezpečné motorkárske gangy na babetách.

13

Po výdatných dažďoch je miestny Hutský potok poriadne divoký. Jeden neopatrný pohyb a vyťahovali by ma v Maďarsku.

14

15

16

Slávny Hutský most.

17

18

Miestni obyvatelia sa na zimu pripravujú zodpovedne. Vyrúbali polovicu lesa :)

19

20

21

22

23

V obci sa dajú nájsť aj takéto rozprávkové chalúpky. Chýbajú už len kozliatka a vlk.

24

25

Vo vysoko kontrastnej scéne pomáhajú prechodové filtre. Tí lenivejší ako ja použijú expozičný bracketing.

26

Väčšinu domov v Muránskej Hute vlastnia kolonizátori z Košíc. Obec má približne 198 obyvateľov. Zhliadnuť na ulici domáceho je tak vzácne, ako stretnúť v lese jeleňa.

27

Architekt chcel zrejme ušetriť na oknách.

28

Kostol sv. Anjela. Do útrob kostola som sa nedostal. Bol chránený lepšie ako väznica.

29

30

Vytvor si svoju vlastnú skratku: INRI - Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (Ježiš Nazaretský, kráľ židovský), neskorší význam In nobis regnat Iesus (V nás kraľuje Ježiš). Alchymisti si skratku preložili ako Igne Natura Renovatur Integra (Všetka príroda sa obnovuje ohňom). Kreativite sa medze nekladú.

31

Samotný kostol a jeho okolie je veľmi pekne udržiavané. Nechýba pekný výhľad na dedinku v malebnom údolí. Nájdu sa tú chátrajúce domčeky, ale aj moderné zrekonštruované vily mestských rýchlo-zbohatlíkov.

32

33

34

Vrak auta sa dá využiť ako módny doplnok k záhrade.

35

Nájsť na Slovensku chátrajúcu budovu nie je nič výnimočné. O to horšie keď je historická.

36

Odkusnutá marcipánová výzdoba?

37

38

39

40

41

Súčasťou obce je aj Predná Hora. Neďaleko sa nachádza kaštieľ bulharského kráľa Ferdinda I. Coburga, v ktorom je od roku 1951 zdravotnícke zariadenie pre rôznych závislákov. Ak by si sa ho náhodou rozhodol v budúcnosti navštíviť, môžem ťa ubezpečiť, že okolie je skutočne krásne.

42

43

Príjazdová cesta na Prednú Horu. Tak ako inde na Slovensku, aj tu sú cesty na jednotku. Druhý a vyšší prevodový stupeň nie je možný, vďaka prepracovaným výtlkom.

44

45

46

47

Kto sa nebojí medveďov, diviakov a iných krvilačných tvorov, môže sa vybrať na neďaleké Zdychavské lazy. Do batohu si treba vziať GPS, lebo turistické značenie je skôr pre milovníkov hádaniek a bludísk.

48

49

50

51

A na záver už len rozprávkový záber s dvojitou dúhou z Prednej Hory po jarnom daždi.

Publikované: 31. 5. 2013 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: