Manínska tiesňava a Považský hrad

Považská BystricaTip na výlet

19. 8. 2013 - Neďaleko priemyselného mesta Považská Bystrica, medzi Púchovom a Bytčou sa nachádza národná prírodná rezervácia Manínska tiesňava, Kostolecká tiesňava a zrúcanina Považského hradu, ktorá je zaujímavá najmä z historického hľadiska. Okolie tak ponúka skvelú príležitosť na turistiku, cyklistiku i horolezectvo plné adrenalínu.
1Manín

Cesta od autokempu Manín.

2Považská Bystrica a pohľad na Manín

Pohľad z Považského hradu (alebo hradu Bystrica) na najväčšiu mestskú časť Považská Teplá. Za mestom sa nachádza známy autokemp Manín a národná prírodná rezervácia Manínska tiesňava s 5. stupňom ochrany. Manínske bralo rozdelil epigenetický prielom na dve časti. Je to najužší skalný kaňon v strednej Európe. Vľavo Malý Manín (812 m.n.m.) a vpravo najvyšší vrch Súľovských vrchov - Veľký Manín (890 m.n.m.).

3Manínska tiesňava

Manínska tiesňava.

4Manínska tiesňava

Manínska tiesňava sa nachádza v geomorfologickej jednotke Súľovské vrchy. Popri ceste je niekoľko zaujímavých náučných a informačných tabúľ. Na škodu sú niektorí agresívni vodiči, ktorí si z Manína robia diaľničný úsek. Pri obliekaní na túru netreba zabúdať, že v tiesňave je studená a vlhká mikroklíma aj počas horúceho leta.

5Jašteričí hrebeň a Zákruta

Vľavo Jašteričí hrebeň, vpravo skala Zákruta.

6Gotické steny v Manínskej tiesňave

Prvý dostupnejší vrchol s názvom Odpočívadlo v oblasti Veľkého Manína. Na zdolanie stačí pevnejšia obuv s tvrdou podrážkou (zabudni na Exisport topánky v zľave). Na fotografii sa nachádza vrchol Kulisa a Dračí hrebeň, ktorý je za priesmykom v oblasti Malého Manína. V národnom parku Manínska tiesňava sa nachádza až 24 sektorov určených na horolezeckú športovú činnosť. Sú určené výlučne pre členov Slovenského horolezeckého spolku JAMES alebo členov horolezeckých organizácií UIAA.

7Manínska tiesňava

8Manínska tiesňava

Vľavo sa nachádza vrchol Ostrá, vpravo obrovská Skala nad lúčkou. Kúsok od Odpočívadla je skala s názvom Peklo. Mňa ako víkendového turistu názov dostatočne odradil a tak som sa po zostupe vydal po nenáročnej ceste ďalej do obce Záskalie a Kostolec.

9Manínska tiesňava

Pomníky obetiam.

10Rozprávková lúčka v Manínskej tiesňave

Rozprávková lúčka pri Skale nad lúčkou. Na skale sa nachádzajú pomníky horolezcov, ktoré majú zrejme odradiť prípadných amatérskych lezcov.

11Peklo - Muránska tiesňava

Vrchol Peklo vo Veľkom maníne.

12Cyklistika v Manínskej tiesňave

Manínska tiesňava okrem turistiky a horolezeckej športovej činnosti ponúka aj cyklistiku v malebnom prostredí. V tomto úseku ale dochádza k častým haváriám, kedže áut z priľahlých dedín je tu ako maku. Opatrnosti v tejto zúženej zákrute nie je nikdy dosť.

13Dračí hrebeň v Malom maníne

Detailný pohľad na Dračí hrebeň.

14Cesta do Manínskej tiesňavy

Ďalšia zúžená cesta z Manína do dediny Záskalie. Po pravej strane je lezecká skala Ostrá, naľavo skala s názvom Posledná.

15Manínska tiesňava

Skala Ostrá a Posledná (vpravo).

16Záskalie

Obec Záskalie.

Publikované: 19. 8. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 28 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: