Modlivka vs. sršeň

Grécko, Korfu, Pantokratorfoto

Pri výlete na vrchol Pantokrator na juhu gréckeho ostrova Korfu som bol svedkom krátkeho boja medzi Modlivkou zelenou (Mantis religiosa) a Sršňom obyčajným (Vespa crabro). Ako súboj predátorov dopadol uvidíš na fotkách, ktoré som zachytil len základným objektívom Sony DT 16-50 F2.8 SSM.
1Hornet

Modlivka je hmyz väčších rozmerov, adaptovaný na predáciu. Sršeň tiež.

2Sršeň požiera modlivku

Predĺžená predohruď modlivky nesie jeden pár nôh, ktoré sú premenené na účinné loviace zariadenie. Proti agresívnemu sršňovi sú zrejme neúčinné a od začiatku je na koni obria osa.

3Sršeň obyčajný na love

Sršeň je dravec s kusadlami a žihadlom, ktorý sa živí hmyzom, ovocnými šťavami a nektárom. Jed sršňa je oveľa menej toxický ako jed Včely medonosnej, ale pichnutie je oveľa bolestivejšie, nakoľko obsahuje väčšie množstvo acetylcholínu.

4Sršeň útočí na krk modlivky

Zábery z blízkosti 30 cm, ktoré by závideli aj v National Geographic. Jediná škoda, že nie som vlastníkom kvalitnejšieho makroobjektívu. Fotografie museli v postprocese prejsť výraznejším orezom.

5Sršeň si pochutnáva na modlivke

Sršeň v priebehu niekoľkých sekúnd prehryzol modlivke krk. Svaly modlivky vykonávajúce pohyby nie sú inervované z hlavy, ale z bruškového ganglia. Nasledovali tak zábery ako z hollywoodskych zombie trhákov. Spodná časť modlivky sa ďalej pohybovala po rastline, akoby sa nechumelilo.

6Sršeň zožral modlivku

Po chladnokrvnej vražde si sršeň zalietal so svojím suvenírom ponad mňa. Keďže som sa nachádzal na území patriacemu Grécku, nechcel som vyvolávať medzinárodné konflikty s miestnymi vzdušnými silami a pokračoval som v túre na vrchol Pantokrator.

7Pantokrator

Na hnedú verziu modlivky som natrafil aj na jeseň v oblasti Malé Karpaty . Tento krát s lepšou makro výbavou.

Publikované: 2. 10. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 4 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: