Výlet z Donoval cez Panský diel až do Banskej Bystrice

Národný park Nízke TatryTuristikaHodnotenie

Vždy keď počujem slovo Donovaly , vybaví sa mi dopravné spravodajstvo o uzavretom horskom priechode a kamiónoch zlomených v zákrutách. Po tomto septembrovom výlete si konečne spomeniem aj na niečo pozitívne. Turisticky atraktívna a pomerne nenáročná trasa s minimom stúpania a klesania z Donoval cez Krčahy , turistické stredisko Šachtičky , zimný lyžiarsky vrchol Panský diel až dole na Banskobystrické sídlisko Sásovú .
1PARK SNOW Donovaly

Štart je na červenej turistickej značke od autobusovej zastávky, pri známom lyžiarskom stredisku PARK SNOW Donovaly . Ten začínajú okupovať developerské projekty v podobe apartmánov. Prázdnu lúku treba zdokumentovať skôr, ako tu bude stáť sídlisko Donovalovo s bytovkami a nákupnými centrami. Vľavo hore (na fotke) sa nachádza Zvolen. Samozrejme nie mesto, ale vrchol s prevýšením 1403 m n.m.

2Vrchlúka, Donovaly

Na kopci, pod vrcholom Baník je rázcestie s názvom Vrchlúka . Tu končí červená a ide sa oficiálne zelenou turistickou značkou smerom na Bully.

3Bully, Donovaly

Malebná horská osada s názvom Bully . V minulosti sa nepreslávila hokejom, ale výrobou drevného uhlia.

4Pri Javore

Pri Javore treba byť pozorný. Nie len na pád zo skaly, ale aj na žltú a zelenú značku. Tie sa rozchádzajú. Žltá ide na Kalište a Baláže, zelená na Krčahy-Kováčka. My sme zvolili tú druhú.

5Cumulus

Počasie i okolie je nádherné, priam stvorené na krajinkársku fotografiu. Panoramatický záber z ďalšej rozľahlej lúky na Národný park Veľká Fatra. Hore je obloha a to biele sú oblaky. Konkrétne sa jedná o Kumulus mediocris.

6Rázcestie Krčahy-Kováčka

Rázcestie Krčahy-Kováčka označkované ako železničná stanica. Okrem Medveďa hnedého si tu treba dávať pozor aj na cyklistov.

7Muchotrávka červená - Amanita muscaria

Cesta lesnými chodníkmi bez výhľadu na okolité kopce zbehla pomerne rýchlo. Ak by si nebol dostatočne otrávený touto prechádzkou, môžeš si zahryznúť do Muchotrávok. V okolí Špaňodolinského vodovodu je ich v lese dostatok.

8Vyhliadková veža Šachtičky

Vyhliadková veža Šachtičky a Koliba je mimo víkendov zamknutá na dva západy. Zato reštaurácia horského hotela vzdialeného iba pár metrov od veže je otvorená. Boj proti turizmu v Banskej Bystrici a jej okolí funguje dokonale.

9Dva stromy

Dva stromy idú dole kopcom, my hore kopcom - po modrej turistickej značke . Hľadám náhradu za zrušenú oceľovú vyhliadkovú vežu.

10Šachtičky a Pánsky diel

Na vrchole Panského dielu z výšky 1100 m n.m. sa pri dobrej viditeľnosti naskytne pohľad na Šachtičky (na fotke v strede), Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Banskú Bystricu. Bystrejší uvidia aj Kremnické vrchy a letisko Sliač.

11Jelenská skala, Starohorské vrchy

Trochu zoomu aby som odstránil tú hnusnú zjazdovku. Čierna skala, Minčol a Rakytov (1567 m n.m.). Bližšie na pravoboku sa v tieni schováva vápencový masív - Jelenská skala (1153 m n.m.) v Starohorských vrchoch. Väčší záber .

12Zjazdovka Panský diel

Ak ti diagnostikujú anémiu, určite navštív Panský diel. Železa je na zjazdovkách viac ako v Banskobytrickom parku pri Pamätníku SNP.

13Banská Bystrica z Pánskeho dielu

Pohľad na Banskú Bystricu. Zľava sídlisko Sásová, historické centrum a Fončorda. Vyzerá to na skok, ale cesta dole bude náročnejšia ako som si v tomto momente predstavoval.

14Strom na zjazdovke

Z Panského dielu vedie tak strmý kopec, že miestami som mal chuť si čupnúť a kotúľať sa. Kolená mi odchádzali už po sto metroch. Dostal som strašnú chuť na aspik alebo krabičku plnú kolagénu. Bolesť kolien a únavu som maskoval za 10 minútové fotenie stromčeka každých 50 metrov.

15Nízke Tatry

Za kopcom sa nachádza obec Selce a taktiež ďalšie lyžiarske stredisko Selce-Čachovo. Zjazdovku tu budujú asi na každom kopci s prevýšením väčším ako 20 metrov. Pozadie fotografie dokresľujú nádherné Nízke Tatry .

16Starý strom a rozprávkový les

Z Panského dielu do Sásovej vedie lesom turistický chodník so stromami ako z rozprávky. Iba tá zjazdovka bola ako z hororu od Kubricka.

17Borievka obyčajná - Juniperus communis

Snáď nie je na Strednom Slovensku prohibícia. Vidieť pokope toľko borievok neďaleko Banskej Bystrice je priam nevídaný jav.

18Bučičie nad Sásovou

Zamínované Bučičie nad Sásovou . Ak si prišiel z lesa s čistými topánkami, tak tu určite chytíš nejedno kravské lajno alebo psie hovno - tie tu prikladajú psíčkari zo sídliska. Vodič autobusu MHD bude mať zo mňa určite obrovskú radosť.

19Armagedon

Krásnu 21 kilometrovú jesennú túru zakončilo počasie poriadnym lejakom. Záverečná fotka tak pripomína záber ako zo sci-fi filmu od Pištu Spielberga - Vojna svetov. Zhrnutie 7 hodinového výletu (vrátane prestávok na piknik, hry so zrkadlovkou a čistením topánok) na záver: prechádzka bola perfektná s minimom prevýšení, množstvom krásnych výhľadov na okolité lesy a kopce, no zjazdovka z Panského dielu bola naozaj ťažký kaliber. Rovnakú trasu by bolo ideálnejšie absolvovať opačným smerom alebo v zimnom období a poslednú náročnú etapu pokoriť na klzáku. Samozrejme len s dobrou životnou poistkou.

Publikované: 8. 2. 2018 / Autor: MOWS
Fotogaléria 11 fotografií
10/10
Najlepšie!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 8 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: