Korfu: Na potulkách štvorkolkou

Grécko, KorfuCestovanie

September 2013 - Keď autobusová doprava na gréckom ostrove Korfu je ako smrť (nikdy nevieš, kedy príde), autá v autopôžičovniach ponúkajú s vysokohorskou prirážkou a fakultatívne výlety sú smerované prevažne len na jednu atrakciu, je nutné si hľadať cenovo prijateľnú alternatívu na cestovanie po ostrove. Medzi najlacnejšie a najdostupnejšie dopravné prostriedky v miestnych požičovniach patria lacnejšie verzie bicyklov, mopedy a štvorkolky (ATV alebo quad). Bicykle sú určené pre adrenalínových športovcov, mopedy sú skôr pre dobrovoľných darcov orgánov a štvorkolky sú niečo medzi tým. Na rozdiel od predražených áut, ktoré stoja od 50 € na pol dňa (aj to len za nákupné tašky akými je Fiat Punto), všetky tieto nenáročné dopravné prostriedky vychádzajú od 7 do 25 €. Samozrejme, všetky ceny sú bez pohonných látok. Ja som sa rozhodol práve pre zlatú strednú cestu a vyskúšal som štvorkolku. Podľa hluku, maximálnej dosiahnutej rýchlosti a vibrácií by som ju prirovnal k staršiemu modelu traktora. Štyri kolesá oproti mopedu mi ale dodávajú väčší pocit bezpečia.

Korfu je malý ostrov s rozlohou približne 600 km² (Slovensko má rozlohu 49 036 km²). Na všetkých spomenutých lacnejších dopravných prostriedkoch je napriek tomu problematické ho celý pokoriť. Preto som sa zmohol navštíviť iba najbližšie dedinky a atrakcie v strednej časti ostrova, do vzdialenosti 50 km od Agios Georgios. V článku prinášam fotografie z Agios Deka, Agios Ioannis, Agios Mattheos, Akr. Gardiki, Benitses, Linia, južnejšie položenej vyhliadky Pantokratoras a morského múzea. V ďalších článkoch z Korfu nájdeš aj dedinku Argirades , nádherné hlavné mesto a známy palác Sissi v Achilleione .
1Tankovanie na benzínke

Štvorkolka je najrýchlejší dopravný prostriedok na gréckych cestách. Vždy je na čele kolóny. Tankovanie je automatizované miestnymi otrokmi a cena plnej nádrže do tohto „Lego autíčka” stojí maximálne 13 €. Plnú nádrž je problém minúť. Stúpanie do kopca, výtlky na cestách (áno, nie sú len u nás na Slovensku) a ostré zákruty dajú zabrať nielen motoru, ale aj posádke. Už po 50 km sa pýta dlhšia prestávka. Viac ako 100 km výlet na štvorkolke je skutočne len pre skúsených traktoristov. Hlavnou výhodou je okrem ceny aj bezproblémovejšie parkovanie ako pri aute.

2Letná búrka

Väčšina dovolenkárov pri takomto pohľade na oblohu plače do vankúša na hotelovej izbe. Ja sa vyberám na celodenný výlet. Prehánky a búrky prinášajú oveľa atraktívnejšie a dramatickejšie zábery z dovolenky.

3Obyvatelia v Benitses

Na Korfu vlastní takmer každý obyvateľ moped, skúter alebo motorku. V úzkych uličkách s obmedzenými možnosťami parkovania je to najefektívnejší a najlacnejší dopravný prostriedok.

4Štvorkolka

Niektorí miestni kutilovia sa prevážajú na takýchto podomácky upravených vozidlách. S technickou kontrolou si tu starosti nerobia a na buzeráciu súdruhov z klubu „pomáhať a chrániť” tu tiež nenatrafíš. Ak nespôsobíš nehodu, kľudne sa tu môžeš prevážať aj bez dokladov, prilby, reflexnej vesty, lekárničky, chirurgických nástrojov, náhradných žiaroviek, gúm, šróbovákov a bez znalosti poskytovania prvej pomoci a perfektných technických znalostí svojho auta.

5Predaj ovocia

Pri cestách sa dajú stretnúť predajcovia ovocia a zeleniny. Na rozdiel od tej v miestnych supermarketoch je táto čerstvá.

6Pláž Gardiki

Akr. Gardiki nepatrí medzi vyhľadávané plážové destinácie. Je v slepej uličke a miesto hotelov a obchodov sú tu len luxusnejšie vily. Nad skromnou plážou sa nachádza taverna s krásnym výhľadom. Fotografia vznikla po nočnej búrke, ktorá spláchla niekoľko pláží pri západnom pobreží.

7Pirátska loď

Rybárska, alebo skôr pirátska loďka pri dedine Moraitika.

8Agios Ioannis, Korfu

Agios Ioannis ponúka rôzne vodné športové aktivity i požičovňu lodí. Pláž je tu prevažne kamenistá a nechýba ani hlavná cesta vedúca popri nej. Prechádzať z hotelov na pláž cez rušnú cestu je hotová „romantika”.

9Benitses na Korfu

Malebný prístav v Benitses . Pláže sú aj tu neatraktívne.

10Prístav v Benitses

11Benitses

Benitses ponúka to isté, čo všetky grécke prímorské letoviská. Reštaurácie a obchody so suvenírmi. Oplatí sa tu ale porozhliadnuť. Dedinka je v krásnom prostredí a obklopená lesnatým pohorím.

12Babička v Benitses

13Agios Mattheos na Korfu

Ďalšia zaujímavá dedinka je Agios Mattheos pod južným vrcholom Pantokrator (vľavo).

14Ag. Mattheos

Silný vozový park miestneho farmára.

15Cesta v Ag. Mattheos

Veľmi úzka hlavná cesta bez chodníka vedie srdcom dediny Ag. Mattheos . Po stranách sú obývané domčeky, ktoré majú vchody so schodiskom situovaným priamo na cestu. Na Korfu typické.

16Dom v Agios Mattheos

Agios Mattheos ponúka skutočne zaujímavé zákutia. Stačí sa len zatúlať mimo hlavnej cesty. Neraz sa mi stalo, že som vošiel do slepej uličky alebo súkromnej záhradky miestnych obyvateľov. Gréci sú flegmatici a nikto na mňa nevolal políciu ani krvilačné psie plemená. Dokonca neboli proti fotografovaniu ich pozemkov.

17Agios mattheos

Príprava na zimu.

18Kostol v Agios Mattheos

Všetky kostoly na ostrove majú rovnaký architektonický štýl a zapadajú do prostredia. U nás v tomto smere prevláda skôr futuristický gýč.

19Agios Mattheos

Potraviny a krčmy v dedine rovno pri hlavnej ceste. Sedieť tu môže asi len znudený grék, ktorý počíta, koľko áut prejde ulicou za deň.

20Výstup na Pantokrator

Z dediny Agios Mattheos vedie turistický chodník na neďaleký vrchol Pantokrator . Na Korfu sa nachádzajú dva vrcholy s týmto názvom. Tento je južnejšie položený, menší a je len pre peších turistov. Okrem dvoch vrcholov s rovnakým názvom, sa dajú objaviť aj rovnaké názvy dedín. Toto vedia vymyslieť asi len heléni.

21Kláštor na vrchole Pantokrator

Výstup na Pantokrator trval približne hodinu. Po ceste som stretol iba dvoch starších turistov vybavených turistickými palicami, trekovými topánkami a 100-litrovými ruksakmi, ktorí „obdivovali” moju odvahu pokoriť túto kamenistú a prašnú cestu v sandáloch. Sľubovali kláštor na samom vrchole a krásny výhľad, od ktorého sa vracali. Kláštor som našiel. Bol ale uzavretý a po živej duši nebolo chýru ani stopy.

22Výhľad z vrcholu Pantokrator

K spomínanému krásnemu výhľadu viedla „tajná chodba” cez les, ktorú som takmer prehliadol. Po ľavej strane sa nachádza obrovské jazero Korission, v ktorom sa mieša sladká a slaná voda a za ním je rekreačná oblasť a dedina Agios Georgios .

23Agios Deka

Pri triedený fotiek z dovolenky je náročné rozoznať niektoré vnútrozemské dedinky, cez ktoré som prechádzal. Mohlo by sa zdať, že sa jedná opäť o Agios Mattheos (Svätý Matej), ale táto fotografia vznikla v neďalekom Agios Deka (Desať svätých). Samý Agios. Kto sa má v tých svätých vyznať.

24Výhľad z Agios Deka

Z Agios Deka sa naskytne výhľad na Palác Achillion , ktorý patril rakúskej císárovne Alžbete (známej ako Sissi).

25Morské múzeum v Benitses

Zavítal som aj do malého morského múzea v Benitses. Nachádzajú sa tu veľmi zaujímavé exempláre v nie veľmi reprezentatívnych priestoroch. Celé múzeum vzhľadom pripomína skôr akúsi neútulnú, lacnú predajňu.

26Morské múzeum na Korfu

Návštevu múzea by som neodporúčal slabším povahám. Nielen pre škaredé priestory v ktorých sú morské preparáty vystavené. Okrem sladkovodných mäsožravých piraní sa tu nájdu aj iné príšery, ktoré možno plávu práve pri tvojej obľúbenej pláži. Niektoré veci je lepšie nespoznať :)

27Kerkyra na gréckom ostrove Korfu

Samozrejme, netreba opomenúť jeden z najlepších tipov na výlet do hlavného mesta Kerkyra .

28Paleokastritsa

Okrem spomínaných dediniek odporúčam navštíviť jedno z najkrajších miest na ostrove - Paleokastritsa (na fotografii). Pre milovníkov vody je v ponuke aj Aqualand v Agios Ioannis a mnoho ďalšieho. Korfu je ostrov, ktorý určite stojí za preskúmanie. Viac fotografií z cesty po Korfu nájdeš v galérii.

Publikované: 3. 11. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 25 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: