Z Upohlavu cez obec Udiča pod vrchol Klapy

KlapyTuristika

December 2013 - Fotografie z krátkeho, nenáročného a zasneženého 4-kilometrového výletu na severozápadnom Slovensku. Pešia túra začína v nenápadnej dedinke menom Upohlav, ktorá je, rovnako ako Prosné, miestnou časťou obce Udiča.
1Upohlav

Stretnúť tu živú dušu počas pracovného dňa je skôr rarita. Zato uštekaných psov akoby tu platili zlatom. O niečo priateľskejšie sú len miestne mačkovité šelmy .

2Trabant

Návrat do 80. rokov a spomienka na NDR. Bezplatné historické múzeum priamo v dedine.

3Pes a flaša

Zábavné odpratávanie snehu v podaní miestnych obyvateľov a strážcov zákona.

4Mikina na strome

Pokračujem po žltej turistickej značke a na strome objavujem zavesený suvenír. Po trabante je to príjemná zmena. Trasa medzi Upohlavom a Udičou trvá necelých 20 minút - vychádzkovým tempom.

5Udiča a vrchol Klapy

Obec Udiča patrí do okresu Považská Bystrica a nachádza sa v Trenčianskom kraji. Tvorí vstupnú bránu do Marikovskej doliny. Vpravo je vrchol Klapy (654 m.n.m.). Zasnežená lúka je vhodná na sánkovanie. Celkom som začal ľutovať, že som si nepribalil igelit.

6Udiča

Mnohí si myslia, že názov Udiča bolo odvodené z chytania rýb na udicu.

7Cesta

V obci sa dajú nájsť klasické drevenice, škaredé rodinné domy pripomínajúce paneláky zo sídliska, drahé vily bohatších mestských prisťahovalcov...

8Opustený dom

...ale aj opustené „zrúcaniny” v srdci obce. Tak typické pre slovenské mestá.

9Domčeky v Udiči

Klzom vpred.

10Mladí pracovníci

Lacná pracovná sila. Niekto doma sedí za Playstationom, niekto behá s fúrikom a kope krompáčom.

11Kostol

Kostol je dominantou obce. Vedľa neho stojí rozprávkový ihličnatý stromček, ktorému chýba už len vianočná výzdoba.

12Kostol v Udiči

Netrafil som sa do „ordinačných hodín” miestneho farára a tak som sa zmohol len na krivú fotku cez sklo dverí. Musím ale uznať, že interiér je na tak malú obec skutočne úchvatný.

13Predaj zemiakov

Nové zemiaky za 0,45 €/kg - sen každého bratislavčana.

14U Vočka

Miestne krčmy sú slušná divočina. Vstupné dvere ako z kultúrneho domu oblepené reklamou a vykradnuté logo Simpsonovcov. Bojím sa pomyslieť na to, čo je vo vnútri. Možno má majiteľ na dámskych toaletách zriadenú kanceláriu - ako je tomu v seriáli.

15Udiča

Turistické značenie je v týchto končinách také výborné, že sa nachádza skutočne na každom kroku. Napríklad aj na elektrickom stĺpe priamo v obci. Na Muránskej Zdychave by sa mohli inšpirovať.

16Klapy

Z centra obce sa dá na lúku s krásnym výhľadom dostať do hodiny (záleží od kondičky a ročného obdobia). Na panoramatickej fotografii z Prameňa pod Klapmi je Udiča a vrchol Kruh, Budišov, Upohlavský diel, Veľký Žiar. Prírodná rezervácia Klapy je významná z geologického hľadiska. Ide o skalnatý vrch tvorený vápencami bradlového pásma. Historici usudzujú, že názov Klapy je približne dvetisícročný.

17Rieka Váh

Vodná nádrž Nosice (Priehrada mládeže) na rieke Váh.

18Klapy

Zrejme takto by som dopadol aj ja, keby som pokračoval v túre na najvyšší vrchol Klapy. Chodník popri skalách má veľmi prudké stúpanie a v zime je táto vychádzka vhodná len pre adrenalínových nadšencov alebo darcov orgánov. Ak sa na túru vyberieš v lete, určite nezabudni na pevnú obuv.

19Upohlav

Publikované: 7. 12. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 8 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: