Karpathos (časť 6.) - Olympos ako klenot ostrova

Grécko, KaprathosTip na výletHodnotenie

V čom je malebný Olympos (Όλυμπος) zaujímavý a jedinečný? História, architektúra, tradície, poloha vo vysokej horskej oblasti medzi vrcholmi Profitis Ilias a Koryfi ale aj ponuka obchodov a taverien s miestnymi špecialitami. Celoročne tu žije približne 300 obyvateľov . Už na prvý pohľad je zjavné, že podmienky pre život sú tu veľmi tvrdé . Miestni sa prispôsobili dobe a snažia sa prežiť aj vďaka turizmu. Ten postupne valcuje atmosféru i tradície v Olympose a je len otázkou času, kedy toto horské mesto definitívne stratí svoje čaro.

Nájdu sa cestovateľské stránky, v ktorých je uvedené, že pri ceste na Olympos je nutné mať auto 4x4. Nie je to tak. Už roky vedie do Olymposu asfaltka. Z hlavného mesta Pigadia je to 43 km po úzkych serpentínach s nádhernými výhľadmi. Dopraviť sa autobusom z bodu A do bodu B považujem za zabitý čas a príležitosť spoznať najkrajšiu, strednú časť ostrova Karpathos, ktorej sa venujem v ďalších cestopisoch.

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
1Tip na výler do Olymposu na ostrove Karpatos

Olympos bol osídlený v 7.-8. storočí. Ak ťa zaujíma, akého inteligenta napadlo stavať mesto v horách , bolo to práve kvôli nájazdom pirátov a Arabov. Ľudia utekali z pobreží a hľadali útočisko v horských oblastiach. Pôvodne boli domy stavané z kameňov aby splývali s prostredím a nepokúšali agresorov. Dnes majú veselšie farby a dedina pripomína mesto Oia na Santoríne .

2Babička varí v kuchyni Drosia Restaurant Cafe v Olympose

Veľmi sa mi páčil prepracovaný marketing. Okná do kuchyne Drosia Restaurant Cafe a sympatická babička v kroji varí mieste dezerty. A ešte zapózuje s úsmevom do objektívu - skoro ako dovolenky na Slovensku, že? ;)

3Taverna v Olympos a špecialita makkarounes

Ďalší rodinný podnik - Taverna Olympos . V uliciach Olymposu uvidíš pracovať prevažne ženy. Najstaršia kuchárka šúľa miestne makkarounes . A bez rukavíc - to by bolo v našich podmienkach pokút od hygienikov.

4Ochutnávka špecialít Olymposu

Zatiaľ čo manželka stavila na cestovinové Makkarounes, ja som si objednal tanier zo všetkých miestnych špecialít . Výživová hodnota je určite výborná ale okrem toho, že vizuálne pôsobilo ako natrávené žrádlo od psa, nepochutil som si . Na záver sme dostali prípitok na účet podniku a tak som sa spokojne presunul na prieskum obchodov.

5Nakupovanie a obchody v Olympose

Niektoré obchody sú zariadené a vyzdobené naozaj vkusne a je zjavné, že je za tým ženská ruka. Množstvo suvenírov tu vychádzalo cenovo výhodnejšie ako v Pigadii a iných letoviskách na ostrove. Ak si chceš odniesť z Karpathosu niečo hmotné, je príležitosť oplieskať vreckové.

6Hand-made darčeky na Karpatose

Niektoré textilné produkty sú miestne hand-made, niektoré dovážajú z Kréty a iné sú štandardne zo strojových fabrík. Rozdiel spoznajú iba pokročilí tkáči. Turisti okrem kabeliek, prikrývok, obrusov a záclon, radi nakupujú lokálny med , horský čaj , sušené bylinky ...

7Olive wood hand made

... alebo rôzne dekoračné ale aj užitočné výrobky z olivového dreva , ktoré má nádhernú farbu a textúru. Tieto produkty nie sú najlacnejšie a iba ťažko budú z lokálnych stromov.

8Za nákupmi na Olympos

Miestni si na turizmus zvykli a chovajú sa veľmi priateľsky aj keď zrovna nemáš nákupnú horúčku.

9J. Prearis - traditional shoes

Obuvník J. Prearis je jeden z mála mužov, ktorých som tu počas návštevy videl pracovať alebo predávať. Porozprával nám o svojej vzrušujúcej práci, zaujímavých postupoch i použitých materiáloch. Nezabudol sa posťažovať, že jeho potomkovia nemajú záujem pokračovať v tejto tradícii . Okrem výroby a opravy topánok sa venuje rôznym iným výrobkom z kože. Niektoré kože sú z tunajších zvierat, niektoré materiály dováža až z Kréty.

10J. Prearis - Traditional shoes

Vo svojom malom obchode má pracovný kútik . Možno ťa to prekvapí, ale pán Prearis kráča s dobou a má vlastný web „J. Prearis - Traditional shoes”. Okrem know-how sa dostaneš aj k e-shopu. Ceny sú naozaj astronomické. www.traditionalshoes-karpathos.com.gr/more2.php?l=en

11Kreatívna žena v dedine Olympos

Ak som na začiatku písal o pochovaní tradície a atmosféry , tak tu už to postupne prichádza. Notebook i elektrická pokladňa kazí kreatívne zátišie pracovne. Jej dcéra bude kresliť už len cez grafický tablet Wacom.

12Grécky pravoslávny kostol

Pri malom námestí sa nachádza Grécky pravoslávny kostol . Okrem tejto pamätihodnosti tu môžeš objaviť aj veterné mlyny.

13Skládka za dedinou Olympos

V Grécku je „IN” hádzať odpad z útesu a Olympos nie je výnimka. Veď ďalej ako do mora to padnúť i tak nemôže.

14Najzaujímavejšie mesto v Grécku

Prichádzali sme keď bola obloha poloblačná, v taverne sme obedovali počas šialeného lejaku sprevádzajúceho ohlušújúce hromobitie a odchádzali sme v sprievode vysmiateho oskara. Medzi tým stihlo padnúť jediné elektrické vedenie smerujúce do Olymposu (sme v tom nevinne!) a tak sa väčšina obchodov ponorila do tmy. Nielen počasie je v tejto oblasti nevyspytateľné. Ťažké podmienky miestnych by ťa mali donútiť zamyslieť sa nad tým, aký jednoduchý život doma máme.

Horský Olympos na ostrove Karpathos je miesto, ktoré odporúčam navštíviť. A to skôr, ako ho úplne zvalcuje narastajúci turizmus, atmosféru zabijú moderné technologické vychytávky a tradície predkov nepochová mladá generácia miestnych obyvateľov.

Viac fotografií z výletu je v galérii nižšie.

Publikované: 18. 6. 2019 / Autor: MOWS
Fotogaléria 14 fotografií
10/10
Najlepšie!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: