Zakynthos: Dovolenka v Tsilivi

Grécko, ZakynthosDovolenkaHodnotenie

Júl 2023 / Obec Tsilivi - známe aj ako Planos (Τσιλιβί, Πλάνος), sa nachádza severovýchodnej strane ostrova Zakynthos (Ζάκυνθος, Zante), vzdialené len 10 km od medzinárodného letiska a 5 km od hlavného mesta ostrova. Tsilivi je taký protiklad najznámejšieho letoviska Laganas, ktoré vyhľadávajú skôr skupinky mladých podgurážených anglánov. Ak chceš získať lepší pohľad na život v Tsilivi, pozri si priložené video v 4K. Aj keď bolo natočené v sezóne 2019, v roku 2023 sa takmer nič nezmenilo - teda okrem cien.



Výhody


+ V blízkosti hlavného mesta (5 km) a letiska (10 km). Pozor, cesta autom na letisko v špičke sa môže natiahnuť aj na 25 minút.
+ Dlhá a čistá piesočnatá pláž . Čistá samozrejme do momentu, kým neprídu nevychované individuá - prevažne z Anglicka, Ruska a Talianska.
+ Severnejšia časť (okolie hotelov Tsilivi Beach, TUI BLUE Zante Maris, Iakinthos, ...) je ideálna pre rodiny s deťmi i menej skúsených plavcov. Desiatky metrov nepresiahne hĺbka vody 150 cm. Naraziť na kamene vo vode v tejto oblasti je rarita.
+ Nepravdepodobné, že ti dovolenku skazia veľké vlny, keďže oproti, iba 18 km, leží grécka pevnina.
+ Vodné športy. Prenájom vodných bicyklov (od 20€/hod), člnov (od 15€/hod) ale aj predražených vodných skútrov (od 60€/15 min i viac).
+ Na severnej strane sa nachádza drobný prístav. Ponuka prenájmov i výletov malými loďkami a motorovými člnmi je dostatočná.
+ Autobusové zastávky - napr. pre výlet do hlavného mesta. Ďalej by som to pri miestnej verejnej doprave neriskoval.
+ Dostatok supermarketov s potravinami , jeden veľký obchod Spar (rozsahom asi ako Lidl) a nechýba ani mäsiarstvo kúsok od obchodu Buy&Save. Nie je nutné jazdiť na All-Inclusive zájazdy ale je vhodné si spraviť prieskum, keďže cenové rozdiely sú niekedy výrazné.
+ Množstvo pekných luxusných reštaurácií, taverien a barov - „pekné” sú aj ceny a v tých najlepšie hodnotených necháš za porciu jedla aj 20€.
+ Ak ťa neosloví možnosť požičania auta alebo motorky, voľný čas sa dá zabiť aj v Tsilivi Water Park , ktorý je hneď za mestom. Obľúbené je v nočných hodinách aj gýčové Golfové ihrisko a peniaze sa dajú minúť aj na hracích automatoch.
+ Východ i západ slnka - pozri video.
+ Bez ožranov z Anglicka - tí sa organizujú skôr v Laganase, v južnej časti ostrova.

Nevýhody


- Väčšina pláže je preplnená platenými lehátkami (10-15€/deň za slnečník a dve lehátka) alebo rezervovaných miest pre hotelových hostí. Podnikaví Gréci, ktorí sa o prenajaté časti pláže starajú, upratujú len pod svojimi slnečníkmi. Nezaujíma ich, či dva metre od lehátok ležia fľaše, plechovky, vajgle alebo iný odpad. Také grécke.
- Veľmi rušná cesta a hluk z ulice . Nechýbajú hlučné motorky, štvorkolky ale aj kamióny porušujúce maximálnu povolenú rýchlosť.
- Ultra úzke chodníky a množstvo turistov v meste po západe slnka. Pri nočných prechádzkach sa budeš cítiť ako v obchodnom centre pred vianočnými sviatkami.
- Prevažne drahé reštaurácie a taverny, bez fast-foodu - v rýchlom a lacnom stravovaní vyhráva napr. Laganas.
- Ak prechádzaš mestom vo dvojici alebo v skupinkách, každých 10 metrov ťa budú obťažovať čašníci z podnikov.
- Tsilivi ma niekoľko autobusových zastávok, ale verejná doprava busmi je utrpenie . V špičke sú plné ako konzervy na mäso, mimo obec zastavujú pri každom piatom olivovníku a ani mimo najväčšej špičky nejazdia presne. Určite nešetri a nevyužívaj ich ako transfer na letisko!
1Pláž v Tsilivi / Planos

Juhovýchodné hotely a apartmány (napr. Balcony Hotel Ξενοδοχείο, Zante Palace, Sofos Apartments, Ionian Aura) na kopci, s krásnym výhľadom na západ a celé okolie Tsilivi. Cesta k moru už taká krásna nie je a ani kamenistá pláž pod ňou.

2

Skromný prístav v ktorom okrem rybárskych lodí kotvia aj malé výletné.

3

Podnikateľov s vodnými športami je viac ako verejných záchodov pri pláži. Pozor si daj na podmienky a rôzne skryté poplatky najmä pri strojoch, do ktorých sa leje aj niečo iné ako morská voda. Turisti v recenziách nešetria kritikou. Gréci už dávno nie sú to, čo bývali ...

4Warm & Fresh Bakery Demetis

V Tsilivi sa nachádza aj vychýrená pekáreň / cukráreň - Warm & Fresh Bakery Demetis. Výber fajn, ceny vyššie ako v Bratislavskom centre. Ak sa rozhodneš užiť si kávu s koláčom na mieste, pravdepodobne sa na záver dočkáš prekvapenia - poplatku za sedenie.

5Nočný život v Tsilivi

Tak ako na všetkých ostrovoch, žiť to začína až po večeri. Párty štartuje od ôsmej, končí po druhej hodine v noci. Ak si ubytovaný v blízkosti cesty, okrem hluku premávky ťa bude rušiť kombinácia rôznych hudobných žánrov z barov a taverien. Ale stále lepšie ako keď ťa rušia kričiaci angličania v Laganase ...

6Dovolenka na Zakynthose

Tsilivi má aj napriek niekoľkým negatívam svojich verných fanúšikov mora, piesku a gréckej atmosféry. Toto letovisko je ideálne pre páry, rodiny s deťmi a starších ľudí.

Publikované: 5. 7. 2023 / Autor: MOWS
Fotogaléria 4 fotografií
8/10
Perfektné!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: