Karpathos - aká je letná dovolenka na tomto tajomnom ostrove?

Grécko, KarpathosCestovanieHodnotenie

Rodos, Korfu , Kréta , Lefkada , Zakynthos, Kefalonia, Santorini alebo Kos. To sú najnavštevovanejšie grécke ostrovy, ktoré ponúkajú naše cestovky. Karpathos je súčasťou súostrovia Dodekanisa a nájdeš ho medzi Krétou a Rodosom. Je menej známi a tým pádom aj oveľa menej valcovaný turizmom a mne ostáva iba dúfať, že nepôjde v šlapajach Santorínu.
1Krásy Karpatosu

Nedotknutá príroda. Ak počasie praje, naskytnú sa takéto zábery.

Karpathos má polovičnú rozlohu ako Korfu - teda iba 301 km². Je to super, pretože nestráviš dlhé hodiny za volantom aby si videl jednu ulomenú archeologickú vykopávku - to je prípad Kréty. Ostrov ponúka z každého rožka troška. Pláže, útesy, turistické výzvy i horské dediny. Najväčšia koncentrácia dovolenkárov je v hlavnom meste ostrova s názvom Pigadia (alebo aj Karpathos Town). Mestečko sa podobá skôr na vyľudnené námestie v Banskej Bystrici. Viac fotografií a informácií nájdeš v týchto článkoch, ktoré vznikli počas troch dní v spoločnosti manželky a štvorkolesového kamoša.

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
2Cestovanie po Karpatose

Na serpentínach a niektorých ostrých zákrutách majú výhodu menšie autá. Bajkeri budú na ostrove chrochtať blahom. Pokiaľ samozrejme prekusnú letnú horúčavu.

3Výlety na ostrove Karpatos

Najzaujímavejšia horská dedina na ostrove je v severnej časti ostrova a volá sa Olympos.

4Mesto Pigadia na Karpatose

Hlavné mesto ostrova a západ slnka poza vrchol Kali Limni. 64 km severovýchodne (napravo) sa nachádza ostrov Rodos. Jeho hlavné mesto je vzdialené vzdušnou čiarou až 135 km. To je cesta, ktorú musia miestni prekúsnuť, keď potrebujú absolvovať špeciálne lekárske vyšetrenia, navštíviť úrady alebo si urobiť autoškolu. Na Karpathose nie je jediný semafor ani kruhový objazd.

Výhody ostrova


+ Nachádza sa tu veľmi málo letovísk a miestni neakceptujú budovanie nových luxusných hotelových komplexov a vstup nových investorov. Takmer všetky hoteli a pozemky vlastnia domorodí obyvatelia. Dúfam, že to tak ostane aj v budúcnosti. Výhodou je tak menej dovolenkárov na ostrove .
+ Malá premávka na cestách, žiadne kruháče a semafory. Jazdenie je tu veľmi jednoduché aj pre sviatočných vodičov.
+ Južná časť v okolí letiska je pustatina ale pláže sú ideálne pre windsurferov . Stredná a severná časť ostrova je hornatá, fotogenická a poteší turistov a bajkerov . Turisti by nemali vynechať výstup na Kali Limni (1 215 m n. m.).
+ Ostrov ponúka niekoľko krásnych horských dedín , ktoré sa oplatí navštíviť najmä kvôli výhľadom na okolie. Olympos je topka.
+ Pigadia poskytuje všetky základné služby a obchody. Poteší aj tých, ktorí navštevujú štúdiá bez stravy.
+ Pohostinnosť domácich a ich dobrá angličtina, kedže väčšina z nich pracovala veľkú časť života v Amerike.
+ Ostrov je ideálny na pokojnú dovolenku . Najlepšia je mimosezóna jún a september.

Nevýhody ostrova


- Autobusová doprava po ostrove. Ak chceš spoznať krásy ostrova, je takmer nevyhnutné zapožičať auto alebo moped. Z Pigadie jazdia autobusy na pláže, ale si limitovaný odchodmi.
- Úzke serpentíny v severnej časti ostrova sú náročné na jazdenie.
- Autopožičovne sú prevažne v Pigadii a nie je ich veľa. Čerpacích staníc je tiež málo a cez víkend môže byť problém s otváracou dobou.
- Prístup k niektorým malým skrytým plážam je dlhý a náročný.
- Pigadia je neatraktívne mesto s malým prístavom. Nenájdeš tu pevnosť či inú zaujímavejšiu pamätihodnosť. Práve toto mesto najviac strháva celkové skóre.
- Pigadia nemá najlepšiu pláž i keď stále je na tom lepšie, ako niektoré známe Chorvátske letoviská.
- Všade plná prdel mačiek a v niektorých lokalitách typické grécke skládky alebo neporiadok.
5Výhody a nevýhody dovolenky na Karpatose

Horské dediny Aperi, Volada, Othos, Piles, ... všetky vzdialené iba niekoľko km od hlavného mesta.

Záver a odporúčanie


Karpathos ma počaroval a išlo o jednu z mojich najlepších dovoleniek. Určite jeden z mála ostrovov, na ktorý by som sa ešte raz rád vrátil.

Familiárni a pohostinní miestni (všetci sa tu dobre poznajú), dychberúce výhľady z miestnych horských dedín a serpentín i malé súkromné pláže. Samozrejme iba pre tých, ktorí zainvestujú do dopravného prostriedku a vedia prejsť od auta po vlastných viac ako 500 metrov. Ostrov možno nie je pre profi turistov taký pestrý ako Korfu (ten má prepracované turistické cesty lesmi), ale aj tu sa nájdu úžasné výzvy a nezabudnuteľné výhľady. Napríklad také ponúka túra na najvyšší vrchol Kali Limni. Ak ti pri čítaní nabiehajú zimomriavky, potom ani neváhaj.

Ak si fanúšik leňošenia pri chlórovom bazéne, najviac sa vytešuješ z hotelového žrádla alebo očakávaš nočné podniky s hlasnou hudbou plné pubertiakov, potom si radšej pohľadaj inú destináciu.
6Recenzia na grécky ostrov Karpatos

Karpathos je pustý ale aj zelený. Má pekné pláže aj vysoké vrchy a vyhliadky. Aj vďaka nim sú zachádzky do horských dedín úchvatné. Ostať celú dovolenku iba v letovisku je hriech.

Publikované: 24. 6. 2019 / Autor: MOWS
9/10
Vynikajúce!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: