Karpathos (časť 5.) - tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia

Grécko, KarpathosDovolenka

Karpathos je malý, suchý a hornatý ostrov. Ponuka dobrých pláží je menšia ako na Lefkade i Kréte ale lepšia ako na cca 45 km vzdialenom Rodose. Niektoré zaujímavé pláže a jaskyne sú autom dostupné ťažšie a nájdu sa aj také, ktoré pokoríš iba náročnou pešou turistikou alebo loďou. Pokúsim sa vypichnúť tie najznámejšie a varovať ťa aj pred tými najmenej atraktívnymi.

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova

Južné strediská Kipi Afiarti, Lakki a Arkasa


V najjužnejšej časti ostrova, 500 metrov od letiska sa nachádza stredisko Kipi Afiarti . Je to raj pre windsurferov . Na rovnakej východnej strane ostrova pod letiskom nájdeš čiastočne zaplavenú jaskyňu Mojo Swim Cave . To je zase peklo pre klaustrofobikov ale s vodotesnou kamerou tu porobíš krásne zábery a ešte sa aj okúpeš. V okolí známeho letoviska Lakki (Λακκί) je niekoľko menších pieskových pláží a o niečo viac útesov. Ak si ubytovaný v 6 km vzdialenej Pigadii, mohlo by to byť zaujímavé spestrenie dovolenky. Rovnako ako 18 km vzdialená Arkasa (Arcesine, Αρκάσα) a jej piesková Agios Nikolaos Beach na západnej strane. Jazdia sem autobusy, ale nie často. Neďaleké Finiki na kúpanie rozhodne neodporúčam.
1Najlepšie pláže na Karpathose

Na Slovensku máme holuby a pri mori sú čajky.

Piesočnatá pláž v hlavnom meste ostrova


Až dvojkilometrová pláž v Pigadii ( foto ) je z veľkej časti piesková ale nenazval by som ju atraktívnou. Najhoršie (skalnaté) more je bližšie k prístavu. Vstup do vody je tu miestami trochu nebezpečný a odporúčal by som severnejšiu časť pláže.
2

Dobre skryté pláže v strede ostrova


11 km severne od Pigadie sa nachádza malá pláž Achata Beach . Dostaneš sa sem autom/mopedom z horskej dediny Aperi . Zaujímavejšie je síce okolie ako samotná pláž, ale aj o tom je predsa Karpathos. Niečo podobné zažiješ ešte severnejšie, pod názvami Kato Lakkos, Forokli, Nati alebo Agios Minas Beach .

V okolí Apella Beach sa nachádza iba jedna taverna, ktorá nemá zrovna pozitívne recenzie a prístup k pláži je trochu obtiažnejší. Niekde na úrovni horskej dediny Spoa (Σπόα) sa nachádza aj veľmi malé stredisko Agios Nikolaos . Neodporúčam navštíviť a ani zbytočne premýšlať nad ubytovaním v tejto lokalite.

Podobných miest na slnenie a kúpanie je v tejto východnej oblasti veľa, ale s dostupnosťou to nie je vždy ružové. Satisfakciou môže byť fakt, že si na chvíľu nájdeš vlastnú súkromnú pláž.
3Súkromné pláže na Karpathose

Po ceste z Aperi na sever ostrova sa ti naskytne pohľad na niekoľko menších pláží, na ktoré nebudeš vedieť nájsť tu správnu odbočku.

Najkrajšia pláž na ostrove


Kira Panagia je kapitola sama o sebe. Nie je to iba luxusná piesočnatá pláž v nádhernom hornatom, borovicovom prostredí ale aj malé a drahé letovisko. Dostupná je po asfaltke a nájdeš tu desiatku apartmánov, obchod, tavernu a zvon zavesený na strome. Od Pigadie je vzdialená po ceste 16 km, po vode zhruba desať. Podľa môjho názoru ide určite o jednu z najkrajších pláží v Grécku a porazí aj niektoré klenoty Lefkady . A dosť superlatív. Nevýhodou môže byť množstvo dovolenkárov v najsilnejšej sezóne júl-august, doprava nových zásob dovolenkárov loďami, plné parkovisko situované v kopci a hlavne veľmi skorý západ slnka, kvôli vysokým horám.
4Najlepšia pláž v Grécku

Lode plné turistov kotviace až pri pláži budú jedným z negatív.

5Kira Panagia Beach, Karpathos

Kira Panagia je tiché miesto zasadené do najkrajšieho prostredia na ostrove.

6Kúpanie na Karpathose

Príjemná kamienkovo-piesočnatá pláž a azúrová voda. Čo viac si môžeš želať.

Kato Lefkos - najlepšia pláž orientovaná na západ


Ďaľšie známe letovisko je Kato Lefkos . Nachádza sa na západnej strane ostrova a nachádzajú sa tu krásne útesy ale i dve piesočnaté pláže. Tá menšia Lefkos beach je na fotke. Tretia Potali Beach je vzdialená viac južne. Scenériu tu umocňujú nádherné pohoria všade naokolo. Určite odporúčam túto oblasť navštíviť.
7Kato Lefkos, Lefkos beach, Karpathos

Lefkos beach s malým prístavom pre rybárske loďky má plytkú vodu a je bez vĺn.

8Dovolenka a pláže v Kato Lefkos

V ponuke sú aj plávajúce lehátka :)

Na severe už iba Diafani


Určite budeš počuť o prístavnom mestečku Diafani (Διαφάνι), ktorý má pláž zloženú z malých čiernych kamienkov. Veľmi mi to pripomenulo pláž v Perisse , na sopečnom ostrove Santorín. Diafani žije v tieni atraktívneho Olymposu, na ktorý sa hrnú stovky turistov aj cez prístav na fotke. Vyššie položený Olympos je vzdialený 7 km západne a je mu venovaná samostatná a posledná fotoreportáž .

Ak by ťa to za kúpaním ťahalo ďalej na sever, tak to nerob. Diafani je posledná akceptovateľná možnosť v severnej časti ostrova.
9Dovolenka v Diafani.

Diafani v plnej kráse. Iba malý prístav, niekoľko taverien a obchodov a zopár lehátok na úzkej kamenistej plážičke.

Publikované: 19. 6. 2019 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: