Perissa na Santorini - dovolenka v letovisku len pre nenáročných

Grécko, Santorini, PerissaDovolenkaHodnotenie

Na najznámejšom gréckom ostrove Santorini sú dve veľké dovolenkové letoviská s veľkými a udržiavanými plážami. Kamari a Perissa. Kamari sa nachádza na juho-východnej strane ostrova, iba kúsok od letiska. Kamariania si tak užijú vzrušenie a decibely hluku oceľových vtákov vo dne i v noci. Perissa, je situovaná južnejšie, hneď za dvomi veľkými kopcami - tam, kde sa aj muchy otáčajú.
1Dovolenka v letovisku Perissa

Pohľad na Perissu z kopca, na ktorom sa nachádza zrúcanina mesta Ancient Thira. V letovisku (a vlastne na celom ostrove) nenájdeš vysoké stavby a hotely. Veľké pozitívum, no napriek tomu, je malý ostrov poriadne prehustený turistami.

2Pláže na Santorini

Fotka pochádza z júla, kedy je v Grécku najvyššia koncentrácia turistov. Na plážach na počudovanie bez tlačenky. Pochváliť musím čistotu pláže . Pravdepodobne to nebude zásluhou Grékov, ale silného vetra. Špicatý šuter vľavo je Profitis Ilias. Ponúka krásny výhľad na severnú časť ostrova. Vzdušnou čiarou je vzdialený iba 2 km, po ceste je to cez Emporio a Pyrgos takmer 10 km. Z letoviska sem vedie turistický chodník. Kto by ale na tak pustom a škaredom ostrove turistikoval?

3Kamenistá pláž na Santorini

Ak by si na Santorini hľadal piesok, tak jedine vo svojich očiach alebo vo vyšších polohách. Pláž v Perisse je posiatá drobnými, zaoblenými a tmavými kamienkami. Tak tmavými, že ich teplota dosahuje extrémne hodnoty už na predpoludnie. Buď budeš chodiť v sandáloch až do mora alebo budeš nadletovať ako kocúr v Tom&Jerry.

4Pláže v letovisku Perissa na Santorini

Do kamienkov si vlastný slnečník upevníš len ťažko a ležať na deke počas vetra môže len masochista. Miestne gangy to dobre vedia a preto ponúkajú zvláštne praktiky prenájmu lehátok a slnečníkov . Buď si musíš permanentne objednávať (nie zrovna lacné) nápoje z reštaurácie, ktorá konkrétnu pláž spravuje alebo si zaplatíš prenájom. A to nie s rezerváciou na celý deň ale len do času, kým neopustíš lehátko na dlhší čas. Čo je to „dlhší čas” určuje akýsi boss čašníkov - booster na peniaze, ktorý rád uprednostní bohatú nemeckú skupinku pred platiacim slovenským párikom. O relaxe v pravom slova zmysle sa tu hovoriť nedá. Stále je tu latentné napätie medzi dovolenkárom a dotieravým čašníkom.

5Personál reštaurácií v letovisku Perissa

Nemôžem povedať, že by v miestnych reštauráciách varili zle. Ale na to, aká je Perissa diera, sú porcie malé a ceny mastné. Chovanie personálu je také typicky „turecké” - veľa krát som si spomenul na hlavné mesto Rodosu, kde majú práve Turci svoje korene. Čašníci sú väčšinou ukážkoví rektálni horolezci. Milujú márnotratných hostí, ktorí denne v ich kôlničke prerobenej na stravovacie zariadenie utratia poriadnu sumu. Keď začujú nemčinu alebo taliančinu, chvostíky sa im vrtia na všetky strany. Väčšinu Čechov a Slovákom málokedy pozdravia a dávajú dosť jasne najavo, že im v revíri kazíme kšefty (ani obed za 20€ nie je pre nich vždy dostatočne dobrý deal). Podobné praktiky som posledne zažil v Turecku , asi tak 15 rokov dozadu. Odvtedy tam nelietam. Prečo sa to ujalo na Santorini? Väčší dopyt, ako ponuka.

6Púšť na Santorini

Perissa ďalej od pláže pripomína krajinu z westernu Vtedy na Západe. Chýba už len zvuk harmoniky a chumáče trávy poletujúce po prašných cestách. Ostrov je bez vody. Tú do príbytkov a hotelov vozia každý deň cisterny. Často sa na dovolenkách v Grécku stáva, že sa v noci neosprchuješ teplou vodou. Tu sa ti teoreticky môže stať, že nespláchneš WC ani tou studenou.

7Santorini Water Park

Pohľad na hotelový bazén? Nie. Vraj vychytený miestny Santorini Water Park . Musel by som sa s koňom zraziť, aby som na tu jednu malú šmykľavku a chlórový bazén platil vstupné.

8Odpad v letovisku Perissa

A hľa! Keď už toho koňa spomínam, tu je pravdepodobne dom domorodého opravára elektrospotrebičov. Domáci vedia ako zútulniť už tak ohavné prostredie.

9Cesta a chodník

Romantická prechádzka popri hlavnej ceste. Bezpečnosť nadovšetko.

10Santa Irini Bakery, Santorini

Aby som len nenadával. Poznáš to, keď chceš kúpiť jeden chlieb a kúpiš kilo sladkých koláčikov ? Pri vstupe do Perissy sa nachádza cukrový doping vo forme non-stop pekárne Santa Irini Bakery. Je to najlepšia pekáreň/cukráreň na celom Santorini. Výhoda je aj tá, že hneď vedľa stojí supermarket, čiže raňajky si hravo zhotovíš. Lebo tie sú v miestnych lokáloch úplne úbohé.

112friends shop Perissa

Ak ťa nerajcuje sladké jedlo, zaujať by ťa mohol tento shop pri pláži s názvom 2friends. Ako jeden z mála ponúka niečo kreatívnejšie ako slnkom vyblednuté pohľadnice, magnetky na chladničku a čínske tričko s gréckou vlajkou.

12Sandal Workshop, Perissa

Drevené sandále a ukážka ich výroby. Viac obchodov, ktoré by som odporúčal navštíviť som v Perisse nenašiel.

13Cestovanie na Santorini

Autopožičovní nájdeš v letovisku dostatok. Odporučil by som moped alebo štvorkolku , pretože na ostrove je premávka veľmi, veľmi hustá a veľmi, veľmi pomalá. Cestovanie busom je pre silné a pokojné povahy. Autobusy sa zvyknú naplniť už na prvej zastávke (ak vôbec vyštartujú). Na druhej už stojíš na jednej nohe a na tretej sedíš vodičovi na hlave alebo vypadávaš zo strešného okienka. Do najvzdialenejšieho mesta Oia je to naviac s ďalším prestupom v hlavnom meste Fira . Závidím im jedno. Totálne flegmatických autobusárov.

14Recenzia na ubytovanie v letovisku Perissa

Na záver recenzie by som spomenul najskôr POZITÍVA , aby som nepôsobil ako úplný skeptik. Perissa je jedno z najlepších letovísk aké ostrov Santorini ponúka. A to najmä vďaka rozľahlej a čistej pláži ale i tichu, ktoré tu zavládne najmä v noci. Od hladu určite neumrieš, ale budeš musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Ubytovanie v letovisku je ideálne aj vtedy, ak chceš spoznávať zaujímavé miesta a zákutia na ostrove Fira , Oia , Pyrgos , Akrotiri, Red Beach, Profitis Ilias , Ancient Thira) a zároveň nechceš bývať niekde na kopci pri rajčinových plantážach - viac ako 2 km od mora. Ak máš záujem spoznať tento populárny ostrov (stačia na to max tri dni) a objavíš v Perisse lacné ubytovanie, určite nad tým pouvažuj. Autopožičovní je tu dosť a pre trpezlivých jazdia natlačené busy.

A čo NEGATÍVA ? Letovisko je situované v totálne neatraktívnom prostredí (to je vlastne celý ostrov) s veľmi mizernou ponukou obchodov a s drahými reštauráciami. Horúca kamienková pláž s divnou politikou prenájmu lehátok zasadí tomuto miestu poslednú neľútostnú ranu najmä pre rodiny s deťmi. Myslím, že Perissa je v mojom rebríčku ešte aj za Nei Pori, ktoré som dlhodobo prirovnával k nemastnej-neslanej dovolenke na Zemplínskej Šírave. Ak sa tu niekomu dovolenkovanie zapáči, môže sa považovať za skutočne veľmi nenáročného jedinca. Ďalší rok by mohol pokojne ušetriť nemalé peniaze za letenku a ubytovať sa napríklad na Seneckých jazerách.

Publikované: 30. 5. 2018 / Autor: MOWS
Fotogaléria 4 fotografií
3/10
Sklamanie
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 2 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: