Karpathos (časť 4.) - autom po ostrove

Grécko, KarpathosCestovanie

Čo sa nevošlo do iných dielov relácie Karpathos, nájdeš práve tu. Komentované fotografie z cestovania po strednej a severnej časti ostrova a tipy na niekoľko zaujímavých miest s nádhernou scenériou ale aj lokality, ktoré môžeš vynechať.

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
1Dedina Mesochori a pirátska zátoka

Nádherný pohľad na západnú časť Karpathosu, Mesochori (Μεσοχώρι) a pirátsku zátoku . Na jej blízku pláž Ekklisia Agia Irini sa dokážeš vylodiť. Mesochori je dedina zapadnutá prachom. Príbytky miestnych, opustené a zdevastované budovy, záhrady plné granátových jabĺk, zvuk vetra a kopa odpadu nahádzaná dole útesom až k moru.

2Nelegálne skládky odpadu na ostrove Karpathos

Kde s odpadom? No predsa dole svahom, hneď za domom. Aj taká je tvár Mesochori, ale i iných miest na ostrove. A vlastne takto to vyzerá skoro na každom gréckom ostrove. Ten zmysel pre aranžovanie odpadu majú jednoducho v krvi.

3Kaplnky a kontajnery na ostrove Karpathos

Po celom ostrove objavíš okrem kaplniek a športových ihrísk aj tony kontajnerov . Sú tu ako pozostatok sťahovania miestnych z Ameriky, v ktorej väčšinu života pracovali. Z našetrených peňazí oddychujú alebo prevádzkujú hoteli a kontajnery skrášľujú tunajšie prostredie.

4Vlny

Vlnobitie niekde medzi Mesochori a Arkasou.

5Arcesine, Karpathos

Arkasa (Arcesine, Αρκάσα) je malé mestečko, v ktorom nájdeš niekoľko menších obchodov, kaviarní, archeologické vykopávky , pláž s názvom Agios Nikolaos Beach a výhľad na susediaci ostrov Kasos . Iba 1,5 km severne sa nachádza ešte menšia Finiki . Aj tu sú vykopávky a ak ťa nezaujímajú, pokojne pokračuje v jazde.

6Pláže v Kato Lefkos

Kato Lefkos je drobné letovisko s dvoma piesočnatými plážami situovanými v zaujímavom prostredí.

7Návšteva Kato Lefkos na Karpathose

Nad pohorím sa ženili čerti, na pláži sme si celý čas užívali oskarovú pohodu. Zastávku v Kato Lefkos môžem odporučiť. Kvôli kúpaniu i fotogenickým útesom medzi dvoma plážami.

8Karpathos na fotkách

Vnútorná časť ostrova v okolí Piles . Občasne sa naskytnú zaujímavé miesta na fotenie vrchov ponorených do oblakov ale nič viac. Iba nekonečné polia miestnych roľníkov, kríky, pichliače, suchá tráva a skaly.

9Koza so zvončekom na krku

Jediný kus dlhej rovnej cesty, na ktorej sa môžeš rozbehnúť a aj tu ti nabehne kaskadér so zvončekom na krku. S domestikovanými kozami pasúcimi sa popri cestách sa budeš na ostrove stretávať veľmi často. Ak zablúdiš a nestihneš hotelovú večeru, máš riešenie.

10Kaplnky v Grécku

Samozrejme nesmú chýbať kaplnky. Tých je tu viac ako áut na cestách a sú lepšie udržiavané, ako domy miestnych.

11Kaplnky v Grécku

Niektoré sú na zaujímavých vyvýšených miestach a vylepšia ti fotoalbum. Kaplnky jednoducho patria ku Karpathosu. Rovnako ako kozy, mačky a kontajnery.

12Karpathos vs, Kréta

Niektoré scenérie mi pripomenuli Krétu a jej Lefka Ori . Karpathos (302 km²) je oproti Kréte (8 336 km²) omnoho menší.

13Cesty na Karpathose

Premávka na ostrove je malá ale aj napriek tomu sa tu jazdí pomaly, kvôli úzkym serpentínam a ostrejším zákrutám. Táto asfaltka je jedna z najnovších na ostrove a vedie z Aperi až na severnú časť ostrova - k najznámejšej horskej dedine Olympos a do strediska Diafani. Elektrické vedenie popri ceste je jediné, ktoré napája Olympos. Tak pozor aby si netrafil stĺp.

14Mirtonas, Karpathos

Jedna z najfotogenickejších lokalít kúsok od Mirtonas . Napravo dole sa nachádza najkrajšia pláž a letovisko - Kira Panagia.

15Hornatý ostrov Karpathos

Bližšie v smere na Diafani, opäť fotené iba kúsok od asfaltky, pri ktorej sa pasú terénne kozy.

16Počasie na Karpathose

Ostrov má svoje čaro aj keď sa oskar mračí.

17Borovicové lesy na Karpathose

Najmä v strednej časti ostrova uvidíš počas jazdy husté borovicové lesy . A pri surfovaní na MOWSe viac zaujímavých článkov venovaných ostrovu Karpathos .

Publikované: 20. 6. 2019 / Autor: MOWS
Fotogaléria 8 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: