Karpathos (časť 1.) - aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?

Grécko, Karpathos, PigadiaDovolenkaHodnotenie

Hlavné mestro ostrova s malým prístavom sa nachádza v južnej polovici ostrova, približne 10 km od letiska. Je to najnavštevovanejšie letovisko na ostrove a ponúka dostatok služieb a obchodov.

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aper
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
1Výhľad na mesto Pigadia

Vľavo sa nachádzajú prevažne domy obyvateľov ostrova. V okolí prístavu sú taverny, bary a obchody. Nad prístavom sa nachádza pláž a práve tu je najväčšia koncentrácia hotelov. Apartmány sú roztrúsené po celom meste.

Pláže a ubytovacie kapacity


Pláže v Pigadii sú prevažne piesočnaté ale vstup do vody sťažujú rôzne prekážky v podobe veľkých skál. Chaluhy, ktoré sú tu často doplavené z oceánu, môžu byť občasne negatívom. Nájomcovia si s týmto starosti nerobia aj napriek tomu, že si účtujú mastné sumy za prenájom lehátok. Veľa dovolenkárov tieto problémy rieši cestovaním autobusmi na iné pláže. Priprav si hotovosť za dopravu, lehátka (ak chceš pohodlie), zbal paštiku do batôžka a budík na krk, aby si stihol posledný autobus do Pigadie.
2Pláže a kúpanie v Pigadii na Karpathose

Nemôžem tvrdiť, že by sa tu nedalo kúpať. Ale pre náročných ponúkajú pláže iba priemernú kvalitu. Veľké plus je menší počet hotelov. Žiadne Bulharské tlačenky.

Pigadia si snaží držať maximálny počet hotelov. Aj keď je záujem investorov obrovský, nové hotely nedostali povolenie. Ľudia na Karpathose nechcú ďalšie turizmom zdevastované Santorini s preplnenými plážami. Ja s nimi úplne súhlasím a som zvedavý, ako dlho im vydrží odolávať diablovmu pokušeniu.
3Hotely a apartmány v Pigadii

Podvečerná prechádza po pláži v smere na centrum.

Stravovanie, nákupy a služby v Pigadii


Nie je to typické letné sezónne letovisko ale domáci v meste dlhodobo bývajú. Tomu zodpovedá aj ponuka. Pigadia má takmer všetko, čo budeš potrebovať na dovolenkovanie - ak máš samozrejme dostatok peňazí. Nachádzajú sa tu väčšie potraviny, pekáreň a mäsiar (navštevuj doobeda, nie večer), niekoľko pouličných predajcov zeleniny a čerstvých rýb, banky, bankomaty, pošta (tá je zážitok sám o sebe), malá poliklinika, zubná ambulancia, lekáreň, kaderníctvo, taverny, kaviarne, bary, reštaurácie a obchody so suvenírmi. Problém je akurát s nemocnicou. Tá sa nachádza až na Rodose a ak náhodou cestuješ bez poistenia, už len transport by ťa mohol v prípade nehody zruinovať.

Raz sa zákazník pýtal delegáta, či je na ostrove IKEA. Takúto blbosť môže vypotiť len malomeštiak zo Slovenska :)
4Informácie o meste Pigadia

Všetko dôležité sa nachádza vradiuse 400 metrov od prístavu.

V čom je Pigadia unikát? V celom meste som nevidel graffiti ani iné výtvory mentálne retardovaných jedincov. Prečo? Pretože na Karpathose žijú rodiny, ktoré sa navzájom poznajú. Ak by si niekto v Pigadii objednal sprej, vedela by o tom aj najstaršia babička v Diafani :)
5Uličky Pigadie

Trošku mrtvolné ulice? September je tu už raz taký. A ani cez plnú sezónu sa nebudeš tlačiť ako v rímskom metre. A keď náhodou uvidíš policajta, niečo si želaj!

Mačky, mačky a ešte raz mačky


Nie je to reklama na zimnú horolezeckú výstroj. Je to posvätné zviera Karpathosu. Majú dokonca špeciálne krmítka na pouličných lampách, robia im finančné zbierky na jedlo a verím, že im na vianoce rozdávajú darčeky a na jar organizujú mačací ples. Sú všade! Na uliciach, v hoteloch, reštauráciách, kontajneroch, pod zaparkovanými autami, v obchodoch a je dosť možné, že si jednu nevedomky odnesieš v batožine.

Mačky sú tu premnožené, pretože sú dokrmované - prevažne infantilnými dovolenkármi. Mačka je predsa to najdôležitejšie a najužitočnejšie zviera na planéte, ktoré si samé nevie loviť potravu. Zaujímalo by ma, či sa tak doma poctivo starajú o dôchodcov a svojich rodičov.
6Mačky v Pigadii

Mačka zakopávajúca svoje hovno priamo na pláži - tam kde sa hrajú aj deti.

7Mačací raj na ostrove Karpathos

„Synu, stráž si perimeter. Osem cieľov na deviatich hodinách!”

Iné zaujímavosti v Pigadii - keď neprší, aspoň kvapká

8Najkrajšia vyhliadka v Karpathos Town

Vyhliadku nájdeš v priloženej mape. Dá sa sem dostať aj autom, ale po prašnom off-roade. Ak si pribalíš pevnú obuv (nie, lodičky naozaj nie sú pevná obuv), môžeš sa zahrať na amatérskeho Cliffhangera. V týchto miestach sú skaly, po ktorých sa dá dostať ešte vyššie. Bol som, zažil som a som rád, že som sa nezosypal.

9Cintorín v Pigadii

Asi to bude znieť morbídne, ale keď už v letovisku skapal pes, aj cintorín postačí. Tento je za prístavom.

10Kaplnka Agia Fotini, Pigadia

Asi jediná archeologická vykopávka v meste - kedysi to bola kaplnka Agia Fotini.

11

Na lodi hore schodmi. Niekto tu riadne oslavoval...

12Loď v prístave

Toto je zakotvená loď. Najväčšia aká sa sem vošla.

Výhody


+ Takmer všetky služby a obchody potrebné na dovolenkovanie dostupné na jednom mieste.
+ Pomenej veľkých hotelov a tým pádom aj menej dovolenkárov na plážach.
+ Hlučnejšie podniky (taverny, bary a kostoly :) sú v centre mesta. Na okrajoch, kde je väčšina hotelov, je pokojná noc (ak zrovna nesusedíš s naliatymi východniarmi).
+ Autopožičovne (je ich tu najviac z celého ostrova).
+ Možnosti pre ľahkú turistiku v blízkom okolí mesta (juhovýchodná strana).

Nevýhody


- Pigadia je iba neatraktívne mesto , v ktorej väčšiu časť tvoria obytné domy. Najfotogenickejšia je iba vyhliadka na juhovýchodnej strane mesta a taverny v prístave.
- Pláže sú prevažne pieskové ale vstupy do mora sa mi nezdali na viacerých miestach príjemné ani bezpečné.
- Nenašiel som žiadne vodné športy okrem potápania.
- Premnožené mačky sú všade - a aj ich hovná.
13Recenzia na Karpathos Town

147 eleven, Pigadia, Karpathos

Na záver English lesson z našej taverny na pobavenie - „Kalamár Fred” :)

Publikované: 23. 6. 2019 / Autor: MOWS
6/10
Dobré
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: