Recenzia na hernú klávesnicu Logitech G513

RecenziaHodnotenie

G513 sa síce označuje ako herná ale vďaka mechanickým spínačom a pohodlnej opierke z pamäťovej peny by som ju pokojne zaradil aj medzi zaujímavé klávesnice pre pisálkov. Úplne najdôležitejšie je vybrať si správne spínače (switche). Logitech vyrába pre G513 a G512 tri rôzne typy: hmatové ROMER-G Tactile , ROMER-G Linear a ROMER-G GX Blue s poriadnou zvukovou spätnou väzbou. Spínače si v ideálnom prípade odskúšaj. Rozdiely sú naozaj dramatické a to nielen vo zvuku ktorý vydávajú po/počas stláčania.
1Oplatí sa kúpiť klávesnicu Logitech G513?

Silná stránka G513 je veľmi dobré podsvietenie pre každú jednu klávesu. Slabá stránka je nečitateľnosť tých nepodsvietených. Na fotke si všimni ~, Caps lock, Win a space, ktoré som vypol.

Testoval som G513 Carbon s hmatovými Tactile spínačmi, G512 SE s GX Blue a Logitech G213 Prodigy s klasickými membránovými - aké má väčšina kancelárskych klávesníc. Subjektívny dojem mám ten, že GX Blue sú perfektné na veľmi rýchle písanie, kde je vhodné počuť jasný zvukový feedback aby sa eliminovali preklepy. GX Blue by som prirovnal k písaciemu stroju a na hranie FPS hier a skákačiek by som ju neodporúčal. Z klávesnice bude zvonkohra.

Výhody klávesnice G513


+ Pevná konštrukcia 1 kg klávesnice hliníkovo-horčíkovej zliatiny. Na prenášanie stavaná nie je, ale na to sú určené kompaktnejšie klávesnice bez numerickej časti na pravoboku. Napríklad Logitech G PRO, HyperX Alloy FPS, SPC Gear GK530, Cooler Master SK621 a iné.
+ Minimalistický štýl a naozaj elegantné prevedenie . Je veľmi ťažké nájsť v ponuke hernú klávesnicu, ktorá nepôsobí ako plastové blikajúce vesmírne plavidlo.
+ Veľká a pohodlná koženková opierka na ruky s pamäťovou penou.
+ Jednoducho vyberateľné klávesy (sú iba nasunuté na spínačoch) a tým pádom aj ľahšia údržba . Nasadzovanie pri Tactile a Linear je už o niečo obtiažnejšie.
+ Anti-ghosting (možnosť stlačiť až 26 kláves súčasne) a rýchla odozva - vraj len 1 ms.
+ V balení sú priložené herné klávesy QWERASD12345 s špeciálnym tvarovaním a vyberačka kláves.
+ Plnohodnotné RGB podsievetnie (každá jedna klávesa môže svietiť inou farbou a intenzitou), rôzne možnosti nastavenia vrstiev v aplikácii , LIGHTSYNC.
+ Vytváranie makier a profilov. Ak máš novšiu hernú Logitech myš, nemusíš inštalovať ďalší program. Ak máš staršiu, máš smolu.
+ Jeden napájaný USB 2.0 vstup .
+ Pri rozmeroch 44,5 x 13,2 x 3,4 cm nezaberie veľa miesta na stole.

Najväčšie nevýhody


- Znaky sú bez LED podsvietenia takmer nečitateľné aj za denného svetla! ROMER-G deklaruje 70 miliónov stlačení ale ak prestanú fungovať LEDky, z klávesnice sa stane iba ťažítko na stole.
- Rezonovanie po stisku klávesy môže byť rušivé najmä pri nočnej práci - v prípade, že si ešte úplne neohluchol.
- Klávesy nechávajú pomerne výrazné otlačky prstov (pozri fotku pod recenziou).
- Multimediálne ovládanie iba cez klávesové skratky (FN+).
- Novší softvér Logitech G HUB nie je najlepšie nadizajnovaný a jeho použiteľnosť je oveľa horšia ako pri staršom Logitech Gaming Software.
- Logitech Gaming Software nie vždy detekuje klávesnice G512, G513.
- Mechanické spínače vraj vydržia mnoho stlačení ale klávesy (keycap) a ich upevnenie je náchylné na ulomenie . Neprežijú nešetrné búšenie ale ani časté či nepresné nasadzovanie kvôli mizernému upevneniu kláves na spínač cez štyri tenké plastové kolíčky (platí pri switchoch Tactile a Linear). Lepšie riešené nasadzovanie má iba GX Blue switch.
- Opierka sa nedá pripojiť ku klávesnici napr. magnetom a pri hraní si ju často krát nechtiac posuniem.
- Cena .

Menšie nedostatky


- Konštrukcia je kovová ale nožičky sú plastové a bez možnosti meniť sklon (ako na HyperX Alloy Origins).
- Bez SK/CZ lokalizácie .
- Pri Tactile spínačoch sa ping dostaví neskôr ako sa napíše znak a pri písaní sa skôr stane preklep. GX Blue sú perfektné na písanie ale sú veľmi hlučné a lienárne sa predávajú s vysokohorskou prirážkou.
- Pre niekoho absencia USB 3.0 na klávesnici, keď už klávesnica zaberá 2 USB porty.
- USB kábel nie je odpojiteľný od klávesnice (má ho napr. HyperX Alloy FPS alebo Cooler Master SK650).
- Veľmi hrubý pletený kábel sa nehodí k minimalistickému dizajnu klávesnice. Nevýhodou môže byť aj zapojenie až do dvoch USB vstupov (funkčná je už pri zapojení jedného ale nefunguje USB port na klávesnici).
- Väčšina predvolených animovaných režimov podsvietenia zabaví len deti do 5 rokov.
- Ak sa pýšia takou výdržou spínačov a skvelým kovovým spracovaním, nechápem prečo nedávajú na produkt nadštandardnú záruku 3-5 rokov.

Oplatí sa ušetriť a kúpiť Logitech G512?


Pod prsty sa mi dostala aj lacnejšia varianta G512 SE (Silver edition), ktorá je dizajnom i rozložením kláves rovnaká ako G513. Rozdiel? V prvom rade tu chýba opierka pod zápästie, špeciálne tvarované herné klávesy QWERASD12345 pre FPS/TPS hry a pletený kábel. Až na opierku zbytočnosti. Klávesnica má trochu vyšší sklon ale aj celkovú výšku - to nemusí vyhovovať na dlhodobejšiu prácu. Vyššia opierka pod zápästie sa tu doslova pýta, ale dokúpiť si môžeš aj HyperX Wrist Rest v hodnote približne 20€. Klávesy sú podsvietené a aj spínače - presvitajú zdola (pozri foto). Pri bežnom použití to nie je rušivé ale dizajnovo to nevyzerá najlepšie. Na čiernom leštenom hliníku to pôsobí ako prilepená žuvačka. Je to len detail. Úplne najviac zamrzia neosvetlené multimediálne ikony na klávesách F5 - F12, printscreen, scroll lock a pause. Podsvietenie jednotlivých kláves funguje iba cez program Logitech G HUB Advanced Gaming Software , v staršom programe Logitech Gaming Software klávesnicu nedetekoval (G513 fungovala na oboch). Aj G512 sa vyrába s hmatovými, lineárnymi a GX Blue spínačmi a ak nájdeš naozaj dobrú akciu, oplatí sa nad týmto kúskom premýšlať.
2Recenzia na G512 SE RGB klávesnicu

Na fotke je G512 SE s podsvietenými MX Blue spínačmi. G513 má rovnako vysoké klávesy, ale celková výška klávesnica je menšia. A opäť tie otlačky (viditeľné na medzerníku).

Hodnotenie a retrospektíva


Je zaujímavé sledovať ako sa (ne)posúva vývoj klávesníc za posledných 10-15 rokov. To čo bolo kedysi pri herných klávesniciach štandardom je teraz nadštandard s príplatkom. Stará membránová Logitech G15 z roku 2007 mala odpojiteľnú plastovú opierku, dva USB porty cez jediný kábel, dve drážky pod klávesnicou na vedenie kabeláže, mechanické vypnutie Windows klávesy (dnes sa to volá herný režim), vypnutie a intenzita podsvietenia cez mechanické tlačítko, samostatné multimediálne klávesy ale aj LCD displej zobrazujúci napríklad výkon procesora a RAM, RSS, POP3 email, médiá ale aj takú maličkosť ako čas a dátum. Všetko v cenovej hodnote približne 80€. Dnes sú takéto herné klávesnice cez hranicu 150€ a aj to poriadne okresané.

Logitech G513 je pekná dizajnová záležitosť, ktorá sa nebude zbytočne rozťahovať po stole. Nechýbajú mechanické spínače, nízke oneskorenie, plne nastaviteľné RGB LED podsvietenie a jednoduchý ale stabilný softvér s nastavením makier. Zabíja ju vysoká cenovka, nečitateľné znaky na klávesoch pri vypnutom LED, mizerné upevnenie kláves na spínač pri Tactile a Linear verzii, lietajúca opierka i materiál vystavujúci na obdiv mastné otlačky rúk a prstov. Pokiaľ si nevyberieš tie správne spínače, výhodu v hrách alebo rýchlosť a pohodlie pri písaní nemusíš dosiahnuť. Logitech vyrobil prémiovú klávesnicu s luxusnou cenovkou ale nedostatkami, ktoré ju ťahajú do strednej triedy .

3Porovnanie hernej klávesnice Logitech G213 Prodigy vs. Logitech G513 a G512

Hore je G513 a dole lacnejšia membránová G213. Drahšia verzia je odkázaná na LED. Obe klávesnice si budú veľmi dobre pamätať tvoje otlačky rúk a prstov.

Publikované: 8. 12. 2019 / Autor: MOWS
7/10
Skvelé!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 1 súvisiaci článok
Mohlo by ťa zaujímať: