Karpathos (časť 3.) - pravý grécky old-school v taverne Kali Limni

Grécko, Karpathos, LastosTip na výlet

Ak máš naštudovaný článok o horských dedinách s krásnymi výhľadmi, možno ťa zaujme aj najvyšší vrchol celého súostrovia Dodekanézy v Egejskom mori. Volá sa Kali Limni, má prevýšenie 1215 m n.m. a z taverny pod kopcom trvá výstup približne 90 minút. Ak sa ti to zdá náhodou málo, z Lefkosu je to 4 hodiny. Na dobrú viditeľnosť tu nebude mať šťastie každý ale ak sa náhodou zadarí, uvidíš blízke ostrovy Kasos, Krétu v smere na západ a Rodos v smere na východ. Článok nebude o zdolaní Kali Limni ale o krátkej a veselej návšteve taverny situovanej pod skalnatou výzvou.

Karpathos v článkoch:
Úvodník: Výhody a nevýhody dovolenky na Karpathose
Časť 1. Aká je dovolenka v hlavnom meste Pigadia?
Časť 2. Horské dediny Menetes, Piles, Othos, Volada a Aperi
Časť 3. Pravý grécky old-school v taverne Kali Limni
Časť 4. Autom po ostrove
Časť 5. Tipy na najlepšie pláže a rajská Kyra Panagia
Časť 6. Olympos ako klenot ostrova
1Cesta na Lastos a Kali Limni

Taverna a turistická cesta na Kali Limni sa nachádza v dobre zašitej planine Lastos . Dostaneš sa sem po veľmi úzkej asfaltke (na foto) z odbočky medzi dedinami Volada a Othos. Modli sa, aby ti na hlavu nepadol šuter a aby si tu nestretol väčší dopravný prostriedok v protismere :)

2Ostrov Kasos

Pohľad západným smerom vo večerných hodinách. Vpravo pod oblakmi sa nachádza susediaci mini ostrov Kasos. Vzdušnou čiarou z tohto miesta je to 18 km. Na Kasos sa dostaneš napríklad loďou z prístavu v Pigadii.

3Parkovisko pred tavernou Kali Limni

Parkovisko stráži miesta SBS. kto už by chcel dostať hlavičku od ovce?

4Taverna Kali Limni, Karpathos

Dvojhlavá slepica alebo len šikovná momentka? V septembri to tu podvečer zívalo prázdnotou. A to je skvelá príležitosť spestriť deň majiteľovi taverny. Alebo skôr opačne?

5Thanasis v taverne Kali Limni

Tavernu vlastní pán Thanasis s manželkou. Zatiaľ čo jeho polovička je skôr introvert, pán majiteľ sa neuspokojí s povaľovaním a čítaním novín - ako väčšina Grékov. Je to muž činu a hneď ako si všimol moju zrkadlovku, pripravil mi podklady pre zaujímavú fotoreportáž. Zeleninu si pestuje na pozemkoch, domestikované zvieratá chová hneď vedľa taverny.

6Kozie mlieko

Pán Thanasis moju manželku hneď zaúkoloval. To sa ani mne nepodarí tak rýchlo.

7Výroba syrov z kozieho mlieka

Pánko má v dojení najvyšší skill. Mal som pocit, že nadojili celú farmu. Kozie mlieko je oveľa kvalitnejšie ako kravské. Samozrejme v prípade, že nemáš laktózovú intoleranciu. Kto kupuje výrobky z čistého kozieho mlieka vie, že tá plná nádoba má slušnú hodnotu :)

8Syridlo

Thanasis nás volá do svojej skromne zariadenej kuchyne a vyťahuje syridlo. Je to enzým, ktorý sa pôvodne získaval z teľacích žalúdkov no dnes, v modernom potravinárstve, sa vyrába mikrobiologickou cestou. Som si naštudoval.

9Vyzretý kozí syr

A tu neukazuje deravý pohár ale hotový kozí syr.

10Výroba vina

Thanasis samozrejme nevyrába iba syr. Ktorý chlap by už žil na syre. Ukázal nám aj pomôcky na výrobu alkoholových výrobkov.

11Výroba vína

Neostalo len pri fotení. Ako správny chlap nás pozval na ochutnávku. Keby si sa to tu rozhodol poriadne roztočiť, taverna ponúka aj nocľah.

12Ochutnávka jedla v Kali Limni

Po náučnej prezentácii a prípitku nám ponúkol ochutnávku svojej špeciality - všetko z vlastnej záhradky. Nechýbal ani dezert v podobe sladkého hrozna. Potom sa niekto bude čudovať, prečo nedovolenkujem radšej na Slovensku aj keď nám kapitán Danko vybavil príspevok na ubytovanie na účet zamestnávateľa.

13Výhľady z planiny Lastos

Toto sú presne tie krásne momenty, kvôli ktorým sa oplatí cestovať a na ktoré budem roky spomínať.

Publikované: 21. 6. 2019 / Autor: MOWS
Fotogaléria 0 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: