Najzaujímavejšie miesta na fotenie v Budapešti

Maďarsko, BudapešťTuristický sprievodca

1Pohľad na Budapešť z Budínskeho hradu

1. Klasika - historický Budínsky hrad (Budai Vár). Celé okolie ponúka nielen krásnu architektúru ale aj pohľad na Budapešt a rieku Dunaj. Z tohto miesta je mesto fotogenické od rána do noci, ale najromantickejší je západ slnka. Vtedy oranžové svetlo (zľava) oživuje panorámu historickej časti mesta. Väčšia fotka panorámy Budapešti tu.

2Sas-hegyi Látogatóközpont

2. Len málo návštevníkov sa vyberie na toto miesto - prírodná rezervácia (Sas-hegyi Látogatóközpont) s krásnym výhľadom na blízke okolie. Pôsobí odľahlo, ale v skutočnosti sa nachádza v mestskej časti Sashegi , iba 2 km vzdušnou čiarou od známej pevnosti - Citadela. Ak pocestuješ mestskou dopravou, vystúp na autobusovej zastávke Korompai utca. Do parku sa vchádza bránou a návšteva je spoplatnená. Cena je oproti Budapeštianskemu oku iba symbolická a výhľad je 100x krajší. Návštevné hodiny si over vopred na internetoch.

3Fotenie v Budapešti

3. Budínsky hrad a Sečéniho reťazový most . Reťazový je síce len v názve ale zato vysvietený je ako vianočný stromček. Najzaujímavejšie zábery cvakneš od východu po západ slnka. Na osvetlení sa tu rozhodne nešetrilo a treba to patrične využiť. Táto čarovná večerná fotka je zhotovená na 50mm objektíve.

4Széchenyi Lánchíd

Sečéniho most je ako magnet na pekné fotky. Nevýhodou je jeho veľmi úzky chodník plný turistov a vibrácie. Použitie statívu je takmer nemožné a nočné fotobankovky neodporúčam. Na jeho konci (pod hradom) sa nachádza tunel, ktorý patrí tiež medzi obľúbené fotografické motívy.

5Tunel pod hradom Budín

350 metrov dlhý tunel pod hradom . Fotiť sa dá aj opačným smerom. Nad tunelom sa nachádza úzky chodník a dostaneš krásny pohľad z výšky na kruhový objazd a najkrajší budapeštiansky most.

6Margit híd, Budapest

4. Margitin most (Margit híd) by som určite zaradil medzi zaujímavé lokality. Za prvé, je tu výborný pohľad na tri najnavštevovanejšie pamiatky a za druhé, stavba mostu umožňuje v jeho stredovej časti fotenie pomocou statívu. Ideálny stav je vlastniť veľmi široké ohnisko alebo si fotky pospájať do jednej panorámy. Jemné otrasy statívu môžu spôsobiť iba prechádzajúce električky (to sa dá našťastie načasovať). Osvetlená večerná fontána je taktiež zaujímavá atrakcia a nie je ďaleko. Nachádza sa na ostrove, iba niekoľko metrov od zastávky električky č. 4 a 6.

7Plavby loďou v Budapešti

Večerné a nočné fotografie dostanú vďaka veľkej premávke lodí zaujímavé nasvietenie - najmä pri použitom statíve, ND filtroch a dlhých časoch. Plavbu loďou by som odporučil iba fanúšikom videa (a možno ani tým nie). Ak ťa predsa len zaujme výletná plavba po rieke Dunaj za účelom digitálneho záznamu, nešetri na forintoch. Nočné plavby po 22. hodine sú síce najlacnejšie, ale scenéria veľmi výrazne stráca na kráse. Dokonca by som tvrdil, že ide o vyhodené peniaze.

8Budapeštianska pevnosť s pomníkom

5. Aj keď je Budapeštianska pevnosť s pomníkom - Citadela , najvyššie položená pamiatka v blízkosti centra, ja by som ju odporučil až ako piatu v poradí. Nevýhodou je horšia dostupnosť, premnožení turisti s palicami a foťákmi tri metre nad hlavami a veľmi málo ideálnych výhľadov. Nemám nič proti stromom, ale práve tie sú tu pre fotky najväčšia prekážka. Ukážka zaujímavejšej panoramatickej fotky z východnejšie položeného miesta pod pevnosťou.

9Tipy na fotenie v Budapešti

Asi najlepšie miesto na fotenie panorámy so zoom objektívmi (táto fotka je na 50 mm, mobily majú väčšinou tak max 26 mm). Budem sa opakovať, ale opäť je najlepšie fotiť tesne po západe slnka, keď je hrad aj most osvetlený a obloha sa ešte neponorila do čierno-čiernej tmy. Citadelu ocenia predovšetkým profíci s teleobjektívmi a dronisti. Mobilisti a selfiesti tu asi nedosiahnu želaný úspech.

10Országház, Budapešť

6. Majestátna budova parlamentu (Országház) je nádherná takmer z každého uhla a aj keď nie je na vyvýšenom mieste, stala sa výraznou dominantou mesta. Osobne som radšej parlament fotil z väčších vzdialeností, prípadne sa zameral len na detaily, pretože vstupy špatia bezpečnostné zátarasy a policajti. Graficky vylepšený Országház . Zaujímavosťou nočnej fotografie je prelietanie vtákov nad osvetleným parlamentom. Pri dlhších časoch uzávierky dokážu vytvoriť efekty podobné svetlám áut.

11Boty pri Dunaji

Vojnový masaker židov pripomína šesťdesiat párov topánok. Pomník pri nábreží Dunaja, kúsok od budovy parlamentu. Obľúbenou foto témou sú okrem iného aj detaily kovových topánok.

12Vajdahunyad Castle

7. Hrad Vajdahunyad sa nachádza kúsok od ZOO a Námestia hrdinov (Hősök tere). Hrad je krásny, škoda okolia.

13Najlepšia vyhliadka pri Budapešti

8. Vyhliadka z veže na János-hegy ponúka širokú panorámu Budapešti a okolia (aj mesta Budakeszi na opačnej strane kopca). Negatívum je vzdialenosť od mesta (k doprave je ideálne využiť okrem MHD aj lanovku) a na detailnejší záber historickej časti mesta, budeš potrebovať poriadny teleobjektív (ideálne 200 mm a viac). Vyhliadku je ideálne navštíviť poobede, keď je slnko vysoko nad tebou alebo za tvojím chrbtom. Nemenej dôležitá je samozrejme dobrá viditeľnosť. Záber vznikol v júli, medzi 11 - 12:00.

14Eötvös tér, Budapešť

9. Sochy sú vždy obľúbeným objektom objektívov. Najviac pokope ich stretneš pri nábreží, na námestí Eötvös.

15Najlepšie fotky z Budapešti

Skúsenejší turisti si určite všimnú, že v mojom rebríčku chýbajú také klasiky ako Budapeštianske oko (to je ten pomalý a drahý kolotoč s kabínkami) a Dóm svätého Štefana (St. Stephens Basilica). Legenda hovorí, že aj odtiaľto sú krásne výhľady, ale nechám na teba, či sa rozhodneš zahryznúť do návnady alebo radšej prebádaš iné, menej okukané pamiatky, lokality či opustené budovy tohto zaujímavého mesta.

Inšpirácia: Budapešť cez filtre , street foto z ulíc mesta

alebo časozberné videá z Budapešti:

Publikované: 12. 2. 2019 / Autor: MOWS
Fotogaléria 11 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 3 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: