Chorvátsko: Trogir s historickým mini-mestom na ostrove

Chorvátsko, TrogirCestovanieHodnotenie

Trogir je prímorské kúpeľné mesto v Splitsko-dalmatínskej župe na pobreží Jadranského mora. Od mesta Split je vzdialený približne 18 km. Jeho typickým znakom je lokácia historickej časti mesta. Nachádza sa na malom ostrove medzi pevninou a ostrovom Čiovo.
1Chorvátske mesto Trogir

Výhľad na Trogir z malej pevnosti Kamerlengo. Vstup na pevnosť je spoplatnený a ponúka jeden z najatraktívnejších výhľadov na historické centrum a veľkú pešiu zónu s prístavom. Historické centrum je od roku 1997 zapísané na zoznam svetových kultúrnych pamiatok UNESCO. Vpravo sa nachádza ostrov Čiovo, rovno je mesto Split.

2Pevnosť v Trogire - Tvrđava Kamerlengo

3Prístav v Trogire

Atraktívny výhľad nie je každým smerom. Trogir je plný kontrastov a práve pohľad z pevnosti vo mne vyvolal zmiešané pocity. Na fotografii je pohľad na prístav ostrova Čiovo. Na opačnej strane je zase pohľad na menší futbalový štadión, ktorý pri historickom meste pôsobí ako päsť na oko.

4Nakupovanie v Trogire

Úzke uličky Trogiru ponúkajú prevažne obchody s oblečením, obrazmi, drogériou a drobnými suvenírmi. Je tu aj veľký počet reštaurácií a barov. Pre menej finančne zabezpečených nechýbajú fast-foody a hneď za mostom na ostrove Čiovo nájdeš pekáreň.

5Úzke uličky v Trogire

Niektoré uličky sú ideálne maximálne tak pre trpaslíkov.

6Obchody s hand-made

Najkrajšie obchody s hand-made suvenírmi a obrazmi sú niekedy poriadne zašité. Tento nájdeš v juhozápadnej časti, kúsok od katedrály sv. Vavrinca.

7Cathedral of Saint Lawrence

Katedrála sv. Vavrinca (Katedrala Sv. Lovre) ponúka v historickom centre najvyššie položenú vyhliadku z veže. Aj tu sa platí vstupné.

8Katedrála v Trogire

9Turisti na vyhliadkovej veži

Vyhliadka je miestami plná ako bratislavské autobusy v špičke a v šľapkách, či žabkách sa dá na úzkych schodoch prizabiť na počkanie.

10Zvony vo veži

Pozor si daj nielen na schodisko, ale aj hlučné zvony, ktoré bijú každú celú hodinu. Priamo nad hlavami nič netušiacich turistov.

11Ostrov Čiovo

Pohľad z veže na časť centra a nahusto zastavaný ostrov Čiovo. Na ten sa dostaneš cez most alebo loďou. Na kemping Rožac s „krásnym” výhľadom na lodenicu je to čo by si kameňom dohodil.

12Pohľad na Trogir z Čiova

Naivne som si myslel, že z ostrova Čiovo spravím krásny panoramatický záber na mesto. Bol to zlý odhad. Čiovo je nahusto zastavané lukratívnymi rodinnými domami. Miesta ktoré zostali bez majiteľa sú zas nahusto zarastené.

13

14Výletná ponorka pre deti

Prístav pri pešej zóne ponúka atrakcie aj pre rodiny s deťmi.

15Autobusová stanica v Trogire

Autobusová stanica je kúsok od centra, hneď vedľa trhoviska. Pochopiť, kde zastaví tvoj autobus je riadny rébus. Naviac dochvíľnosť diaľkových spojov je podľa aktuálnej konštalácie hviezd. Ak sa budeš ponáhľať na letisko v Splite, určite si nechaj dostatočnú rezervu.

16Kŕmenie čajok

Historická časť Trogiru určite stojí za návštevu - ale pravdepodobne len veľmi krátku. Ponuka ostrovčeka, ktorý má rozlohu približne 1km², sa minie tak rýchlo, ako rožky pre čajky.

Publikované: 29. 6. 2017 / Autor: MOWS
Fotogaléria 8 fotografií
7/10
Skvelé!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: