Krásy nočného Ríma

Rím, TalianskoCestovanie

1Doprava v Ríme

Počas nočnej výpravy za kultúrnymi pamiatkami je vhodné použiť zapožičaný moped alebo metro, ktoré spája väčšinu známych pamiatok. Autobusová doprava je vhodná pre silné povahy zvládajúce hodinové čakania a taxi služby sú vhodné pre nadštandardne zarábajúcich.

2Sant Angelo v Ríme

Najviac profesionálnych fotografov so statívmi stretneš v okolí Anjelský hrad (Sant Angelo). Nachádza sa neďaleko Vatikánu pri rieke Tiber (Fiume Tevere). Mohutnú kruhovú stavbu z roku 130 n. l. dopĺňa most so sochami anjelov, ktorí nesú symboly Kristovho utrpenia.

3Most pri Sant Angelo

Sant Angelo je fotogenické z niekoľkých uhlov a miest. Tak ako pri väčšine rímskych pamiatok, aj tu zhotovíš najkrajšie fotografie pri západe slnka.

4Rímske Koloseum

Turistami najnavštevovanejšia a najznámejšia rímska pamiatka - Koloseum (Colosseo), ktoré sa pôvodne nazývalo Fláviov amfiteáter. V minulosti malo kapacitu cez 45000 divákov a využívalo sa najmä na súboje gladiátorov a dramatické predstavenia. Na Koloseu prebiehajú neustále rôzne rekonštukcie a väčšínu fotografií špatia lešenia, mreže a plachty.

5Kapitolská vlčica

Jeden zo symbolov Ríma. Kapitolská vlčica (Lupa Capitolina) s bratmi Romulom a Rémom. Podľa tradície, Romulus založil v roku 753 pred Kr. mesto, ktoré nesie jeho meno Roma. Originál vlčice sa nachádza v Kapitolskom múzeu Palazzo dei Conservatori. Na fotografii je kópia z námestia Kapitolu s výhľadom na Forum Romanum.

6Nočné mesto Rím

Dobrý nočný panoramatický záber na staré mesto sa podarí len skúseným lovcom alebo domácim, ktorí poznajú všetky vyvýšené miesta Ríma. Mesto je až na niekoľko známych pamiatok, zrúcanín a bazilík ponorené do tmy. Môžu za to aj pôvodné drevené okenice, ktoré neprepúšťajú svetlo z bytov.

7Piazza del Popolo

Najznámejšie rímske námestie Piazza del Popolo (Ľudové námestie) plné miestnych obyvateľov a okoloidúcich turistov, počas osláv 200. výročia založenia zboru Karabinierov. Nešlo o plánovanú návštevu, ale o šťastnú náhodu.

8Basilica Santa Maria del Popolo

Hlavná cesta neďaleko námestia Piazza del Popolo. Naľavo je vidieť vežu baziliky Santa Maria del Popolo.

9Piazza Navona

Námestie Navona (Piazza Navona) v centre Ríma je preslávené svojimi fontánami ale aj svojou bohatou históriou. V roku 89 n.l. na tomto mieste postavil cisár Domicián oválny štadión až pre 30000 ľudí. Územie bolo väčšie ako samotné Koloseum. Štadión bol napúšťaný vodou a konali sa tu imitácie veľkých námorných bitiek s loďami. V 15. storočí bol štadión zbúraný a pápež Giovanni Battista Pamphili dal námestie kompletne prerobiť. V roku 1670 dokončili stavbu barokového kostola Sant Agnese in Agone (vľavo). Stojí na mieste, kde bola popravená mučeníčka Agnes.

10Piazza Navona

Okrem predajcov suvenírov, skutočných maliarov a hudobníkov sa na námestí Navona objavujú aj rôzne iné individuá. Plamene, farebné spreje, techno hudba z lacných plechových reproduktorov a gýčové obrazy sú produktom indských pseudo-umelcov.

11Via del Traforo

Tunel v noci vytvára zvláštnu akustickú ozvenu. Nájdeš ho na Via del Traforo.

12Pantheon

Stavba postavená v rokoch 27 až 25 pred Kr. a zasvätená všetkým bohom. Panteón (Pantheon) s veľkou kruhovou kupolou odzrkadľuje typickú rímsku architektúru. Je jednou z najvyhľadávanejších architektonických pamiatok Ríma a pochovaný je tu aj veľký renesančný umelec Raffael ale aj talianski králi Viktor Emanuel II. a Umberto I. Veľká brána sa pre verejnosť otvára iba počas dňa. Nočná atmosféra námestia s fontánou aj napriek tomu láka mnoho turistov, ale aj vlezlých pouličných predajcov.

13Dvere do Panteónu

Vstupná brána do Panteónu. Také bezpečnostné dvere nemá v ponuke ani Sherlock.

14Fontana delle Tartarughe

Fontane delle Tartarughe (Korytnačia fontána) je fontána z konca talianskej renesancie. Fontána je jedna z mála, ktorá nebola postavená pre pápeža. Vznikla ako zdroj pitnej vody pre Rimanov po rekonštrukcii zničeného starovekého akvaduktu. Známe korytnačky k nej však pribudli až neskôr, pravdepodobne zásluhou architekta Giana Lorenza Berniniho.

15Obchody s oblečením v Ríme

Väčšina obchodov je už vo večerných hodinách po funuse. Nájsť otvorený obchod v Ríme je skôr rarita. Ak ho nájdeš, siahneš viac do vrecka.

16Vatikán

Pohľad spred Anjelskeho hradu (Castel Sant Angelo) na najmenší štát na svete - Vatikán. Príjmy tohto štátu plynú z darov veriacich z celého sveta, vydávania poštových známok, mincí a z cestovného ruchu. V noci sa ďalej ako na Námestie svätého Petra (Piazza San Pietro) nedostaneš. Ak ho chceš navštíviť cez deň, rozhodne si na túto udalosť privstaň a všetky nebezpečné predmety vrátane zbraní, dáždnikov a pilníkov nechaj na hotelovej izbe.

17Piazza San Pietro

Panoramatický záber na Námestie svätého Petra (Piazza San Pietro) pred Bazilikou svätého Petra. Uprostred námestia sa týči monolitický egyptský obelisk vysoký 25,5 m.

18Bazilika Santa Maria in Aracoeli

Hudobné vystúpenie v bazilike Santa Maria in Aracoeli. Jediná bazilika, v ktorej akceptovali používanie statívu - náhoda alebo si ma splietli s oficiálnym fotografom koncertu.

19Marcello Theater

Koloseum? Nie. Marcellovo divadlo na ktoré po 16. storočí nadstavili luxusné byty. Niečo podobné nájdeš aj v Bratislavských hradbách vedľa Michalskej brány.

20Ulička v Ríme

Takto vysvietené a upratané ulice sú len v blízkosti tých najznámejších pamiatok. Ostatným je lepšie sa vyhnúť.

21Turisti v Ríme

Rím ponúka veľa zaujímavých miest a pamiatok na nočné objavovanie, ale aj zákutia, ktoré sú len pre tie najsilnejšie žalúdky. Napríklad železničná a autobusová stanica Termini, pri ktorej spia ožratí alebo sfetovaní dobrodruhovia. Ak sa ho rozhodneš navštíviť veľkomesto v týchto neskorých hodinách, nezabudni na mapu, obrň sa trpezlivosťou pri cestovaní, dávaj si pozor na cennosti a pribaľ kaser na dotieravých „predavačov” z krajín tretieho sveta. V opačnom prípade si môžeš odniesť len tie najhoršie zážitky.

Publikované: 7. 6. 2014 / Autor: MOWS
Fotogaléria 14 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: