Impozantné rímske baziliky a kostoly

Taliansko, RímTip na výlet

Jún 2014 - V povestnom hlavnom meste Talianska, sa nachádzajú stovky kostolov a bazilík. Je ich viac ako bánk, záložní a herní v Bratislave (a to uznaj, že ich musí byť skutočne veľa). Pri prepravných kapacitách mesta a nervy drásajúcej „občasnej” mestskej doprave, je nepravdepodobné, že by si za celý týždeň dokázal navštíviť všetky cirkevné architektonické skvosty a preto ti vo fotoblogu odporučím tie, ktoré sú (podľa mňa) najzaujímavejšie , najznámejšie a najfotogenickejšie .

Baziliky a kostoly nie sú obchodné centrá ani aquapark. Pred návštevou nezabudni myslieť na vhodný a slušný odev, nech je v meste akokoľvek horúco. Nežnejšie pohlavie musím upozorniť, že je zakázané odhaľovať ramená i kolená. Najprísnejší sú pri vstupe do Vatikánu, z ktorého odchádza sklamaná nejedna polovyzlečená princezná.

Fotografovať okrem bohoslužieb môžeš takmer všetko a všade, ale so statívom a bleskami z fotoaparátov by som určite neprovokoval. Väčšinu týchto miest stráži elegantne oblečená a pomerne hyperaktívna ostraha a interiéry monitorujú kamery, ktoré visia na stenách, spolu so všetkými svätými. Ak sa vo fotografovaní vyznáš a máš v ruke niečo lepšie ako mobil a kuchynskú dosku na krájanie (tablet), určite nebudeš potrebovať ani jedno zo spomínaného. Takmer všetky fotografie v článku sú zhotovené z ruky, niektoré spájané do panorámy z niekoľkých záberov, nakoľko mi Ježiško ešte nepriniesol Fisheye objektív.
1Panteón v Ríme

Antická stavba Panteón (Rotonda Pantheon) na námestí Piazza della Rotonda, je zvonka magická najmä v nočných hodinách. Do jej vnútra sa dostaneš iba počas dňa a mohutná bronzová brána sa v lete zatvára o 19:00.

2Panorama interiéru Panteónu

Panteón je vyvrcholením typicky rímskej architektúry a stavebnej zručnosti rímskych staviteľov. Najvyhľadávanejšia atrakcia v Panteóne je Raffaelov hrob. Túto veľkolepú stavbu nájdeš cez GPS na súradniciach: 41.899097, 12.476766

3Santa Maria Maggiore

Bazilika Panny Márie Väčšej (Santa Maria Maggiore) je baroková sakrálna stavba, ktorá je exteritoriálnou súčasťou štátu Vatikán.

4Farár pri bohoslužbe a Ježiš na kríži

Jedna z mála rímskych bazilík (možno jediná), v ktorej sa môžeš vyspovedať v slovenskom jazyku.

5Elektronické sviečky v kostole

Na klasické sviečky, ktoré sa používali od stredoveku, v tejto bazilike nenatrafíš. Sú tu len žiarovky na elektrinu a eurá.

6Detská postieľka z roku 1830

Dejiny predchodkyne dnešnej baziliky siahajú až do 4. storočia.

7Bazilika Panny Márie Väčšej

Baziliku Panny Márie Väčšej nájdeš neďaleko hlavnej železničnej stanice Termini, na súradniciach: 41.897208, 12.499087

8Basilica dei Santi Cosma e Damiano

Bazilika sv. Kozmu a Damiána (Basilica dei Santi Cosma e Damiano). Z hlavnej ulice Via dei Fori Imperiali ju spoznáš aj podľa tejto zvláštnej sochy, ktorá akoby do tunajšej architektúry nezapadala.

9Fontána vo dvore

10Bohatý interiér kostola

Malebný kostolík sa nachádza neďaleko Kolosea, na súradniciach 41.892368, 12.487638

11Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano

Keď už budeš prechádzať rušnou ulicou Via dei Fori Imperiali, navštív aj dve baziliky. Santa Maria di Loreto (vľavo) a Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano.

12Svadba v kostole

Obhliadky kostolov by som odporúčal počas pracovných dní. Cez víkendy môžeš nafotiť zaujímavejšie novomanželské momentky pred kostolmi, ale k interiérom sa dostaneš ťažko.

13Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Kostol svätej Panny Márie, anjelov a mučeníkov (Santa Maria degli Angeli e dei Martiri) je 5 minút pešo od stanice Termini. Nachádza sa pri fotogenickom námestí Piazza della Repubblica, vedľa kruhového objazdu s veľkou fontánou. GPS: 41.903017, 12.496699. Na ľavom krídle kostola nájdeš pozostatky rímskych kúpeľov.

14Santa Maria in Aracoeli

Bazilika Panny Márie na oltári nebies (Santa Maria in Aracoeli) je románsko-gotická sakrálna stavba, ktorá patrí k dominantným stavbám Kapitolu. Vedú k nej tri cesty, a po každej sa trochu zapotíš. Najťažšia je tá, ktorá vedie cez široké monumentálne schodisko, tvorené stodvadsiatimi štyrmi schodmi. Baziliku nájdeš tu: 41.893941, 12.482893, kúsok od krásneho pamätníka Viktora Emanuela II. a Kapitolských múzeí (Capitoline Museums).

15Kostol v Ríme

Kostol vedľa katakomb sv. Sebastiána. Je ďalej od centra a cesta mestskou hromadnou dopravou je skutočné utrpenie. Ak nemáš prenajatý moped alebo auto, túto návštevu by som určite zvážil.

16Santa Sabina

Bazilika Svätej Sabiny (Santa Sabina) nepatrí medzi tie, ktoré by som odporučil, ale nachádza sa v zaujímavej štvrti s peknými záhradami (vstupy sú zväčša z ulice, niektoré vedú z kostolov). Baziliku nájdeš na súradnici 41.884350, 12.480016. Autobusom sa sem nedostaneš. Najbližší oporný bod je Circus Maximus a skromnejšie rozárium (Roseto di Roma Capitale). Pár metrov od baziliky nájdeš aj veľkú zelenú bránu s klúčovou dierkou, do ktorej sa nezabudni pozrieť. Je na adrese 41.882969, 12.478492.

17Bocca delle veritas

Bocca delle veritas - Ústa pravdy, sú kúsok od Circus Maximus. Tvoria sa tu nekonečne dlhé rady, kvôli podobnej fotografii. Ak budeš chcieť mať v albume spomienku ako si strkal ruku do diery, nájdeš ju aj so skromne zariadenou bazilikou na súradniciach 41.888190, 12.481380.

18Kostol Santa Maria in Cosmedin

Hneď za ústami sa nachádza brána do baziliky Santa Maria in Cosmedin aj s kryptou. V kostole sa nachádzajú stĺpy zo 4. storočia ako pozostatok bývalého trhoviska.

19Krypta Santa Maria in Cosmedin

Ak ťa do krypty budú lákať, ušetri eurá. Nie sú to žiadne veľké katakomby ale len malá a studená pivnička, do ktorej sa vojde maximálne 10 návštevníkov (živých). Údajne tu nájdeš pozostatky Herkulovho chrámu.

20Lateránska bazilika so sochami

Veľkolepá Bazilika svätého Jána v Lateráne (Basilica di San Giovanni in Laterano) je baroková sakrálna stavba. Pri gigantických mramorových sochách si tu začneš pripadať ako miniatúra človeka. Okrem sôch apoštolov tu nájdeš krásny Pápežský oltár z rokov 1367 – 1370. Baziliku nájdeš tu: 41.886053, 12.506711

21Trinità dei Monti a obeliskom

Kostol sv. Trojice na vršku (Trinità dei Monti) s obeliskom (Obelisco Sallustiano) nad známymi Španielskymi schodmi nájdeš aj s výhľadom na okolie na súradniciach 41.906184, 12.483285. V Ríme sú lešenia, plachty a mreže asi na každej štvrtej pamiatke. O to viac naštve zistenie, že sa na väčšine z nich vôbec nepracuje. Fotografie z dovolenky ale dokážu došpatiť skvele.

22Svätý štát

Do Vatikánu sa dostaneš len cez veľké Námestie svätého Petra (Piazza San Pietro). Najbližšia zastávka metra Ottaviano je vzdialená 1 km. Námestie nájdeš na súradniciach 41.902266, 12.458153. Už od skorého rána sa tu začínajú tvoriť dlhé rady. Pred obedom by si tu mohol vystáť dieru do zeme a zapustiť korene. Kontroly pred vstupom do svätého štátu sú prísnejšie ako tie na letiskách. Nože, strelné zbrane, kaser a iný ohňostroj určite uschovaj na hotelovej izbe. Rovnako aj pilníky, manikúrne nožnice, selfie držiaky na mobil a dáždniky. Nech to znie akokoľvek nezmyselne, sú to veci, kvôli ktorým môžu začať skutočné problémy. Veď aj Alžbetu Bavorskú zavraždili pilníkom.

23Osvieženie pri pitnej vode z fontány

Hneď ako si vystojíš radu na osobnú prehliadku, vystojíš si ďalšiu radu na WC (na dámskych to trvá dvadsať násobok času viac ako na pánskych) a nakoniec aj ďalšiu radu na lístky. Vybrať si môžeš návštevu vatikánskych hrobiek a výstup na kopulu - vyhliadkovú vežu. Bazilika je zadarmo. Ak chceš stihnúť všetko za jeden deň, tak veľa šťastia a pevné nervy.

24Interiér baziliky sv. Petra

Bazilika sv. Petra vo Vatikáne, je to najkrajšie, čo sa tu dá z tohto žánru vidieť. Je obrovská a nie je ťažké sa tu niekomu stratiť alebo aj zablúdiť v dave ľudí. Ak sem ideš s deťmi, je dobré ich dať na vôdzku. Návštevníkov je tu naozaj rekordný počet a treba sa obrniť trpezlivosťou.

25Kupola s freskami baziliky svätého Petra

Kupola nad centrálnou časťou chrámu. Kráľovstvo nebeské je symbolicky vyobrazené v mozaikách na zlatom pozadí. Lunety kupoly obsahujú busty významných cirkevných učiteľov

26Interiér baziliky

Pohľad do interiéru baziliky. Záver apsidy s Katedrou svätého Petra.

27Ľudia sa fotia pri soche

Návštevníci majú veľkú potrebu sa všetkého držať a robiť si pri tom spomienkové fotky. Hlavne tam, kde to robia aj iní, aj keď sami nevedia prečo. Davová psychóza je naozaj silná.

28Kupola sv. Petra

Výstup na vyhliadku stojí 7€ aj s výťahom, ktorým sa dostaneš až ku kupole - ale nie na vrchol vyhliadky. Výťah je o 2€ drahší, ale ušetríš veľa síl a času, ktoré budeš ešte určite potrebovať. Výstup na vrchol si musíš vyšliapať po veľmi úzkom, dlhom a točenom schodisku bez prísunu čerstvého vzduchu. Kardiakom, obéznym a dôchodcom by som túto vyhliadku určite neodporúčal.

29Tlačenica v kupole sv. Petra

Všade je málo miesta a veľa nervóznych ľudí. Mobilné telefóny s fotoaparátom a šuchtavým užívateľom sú skaza ľudstva.

30Vatikánske námestie sv. Petra a pohľad na Rím

Odmenou za fyzický výkon na schodoch a vyhodené peniaze, je výhľad na Vatikán a Rím. Aj keď toto mesto vyrástlo na siedmych pahorkoch, pôsobí ako jedna veľká a škaredá rovina. Naviac ak sa nad mestom vznáša opar, smog alebo trafíš protisvetlo, z tvojich záberov ostanú len tuctové fotografie, ktorých je plný internet. Záchranou môže byť už len grafický software.

31Mramorové sochy

Ak ťa snáď nádherné rímske kostoly, baziliky, sochy a fresky nezaujali, pozri si aj iné fotoreportáže z Ríma (nájdeš ich pod galériou). Pokiaľ ti rozpočet nedovoľuje vycestovať až do Talianska, stačí navštíviť malebný Olomouc na Morave .

Publikované: 31. 8. 2015 / Autor: MOWS
Fotogaléria 29 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 5 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: