Zakynthos: hlavné mesto ostrova cez objektív

Grécko, ZakynthosCestovanieHodnotenie

Zakynthos (Ζάκυνθος) alebo známe aj ako Zante Town je typické grécke ostrovné hlavné mesto. Najviac podobné tomu na Korfu alebo Lefkade . Kaviarne, reštaurácie, taverny, potraviny, pekárne, obchody s textilom či suvenírmi, hotely, kostoly na každom rohu, problematické parkovanie, jazda v úzkych jednosmerkách a žiadna normálna pláž menej ako 3 km od mesta. Pre čitateľov sú v ponuke komentáre, tipy a rady pod fotkami, pre ostatných je tu videoklip:

1Ζάκυνθος

V prvom rade by som upozornil, že v najväčšej špičke (čiže takmer non-stop) budú všetky hlavné cestné tepny v aplikácii Waze svietiť na červeno. Cesty sú úzke a hustota áut je extrémna . Ak sa ti podarí zaparkovať na hlavnej ulici Lomvardou pri prístave, bude to zázrak. Počítaj s hľadaním boxu v úzkych uličkách mesta. Jednosmerky a spôsob jazdy domácich potrápi aj skúsenejších vodičov. Aby som len nestrašil. V meste je takmer nemožné sa stratiť. Je dizajnované jednoducho a ak zrovna nevletíš do slepej ulice, takmer vždy ťa cesta vykopne na okraj mesta. Veľká pomôcka v orientácii slúži vrch Bochali na západnej strane , ktorý sa týči nad mestom.

2Doprava a doľava v Zante town

Mesto je samá jednosmerka a slepá ulička. Pre sviatočných vodičov odporúčam auto odstaviť ďalej od mesta alebo využiť bus. Hlavná autobusová stanica (na mape označená ako Zakynthos Bus) sa nachádza v juhozápadnej časti Zante. Ostatné zastávky v meste je problematické lokalizovať a ešte problematickejšie je do plného autobusu nastúpiť. Autobusová doprava je na celom ostrove živé peklo a aj keď je to pre dve osoby lacnejšie riešenie ako prenájom auta, nestojí to vždy za nervy a zabitý čas.

3Ružový moped

Motorky a mopedy nemajú problém s parkovaním. Pri štýle jazdy domácich a mladých anglických turistov ubytovaných v neďalekom Laganase, túto možnosť nemôžem odporúčať. Darovať orgány môžeš aj u nás doma.

4Hlavné mesto Zakynthosu a vrch Bochali

Na východnej strane Zante Town je more s prístavom a rybárskymi člnmi. Popri sa tiahne 1 km promenáda s hlavnou cestou na ulici Lomvardou spájajúca druhé najznámejšie turistické stredisko ostrova - Tsilivi smerom na sever a južne položené Argassi, Laganas a letisko Dionysios Solomos.

5Rybári a rybárske lode na Zakynthose

Milovníci rýb si prídu na svoje. V meste sa nachádza minimálne jedna veľká predajňa čerstvých morských špecialít ...

6Predaj morských rýb na Zakynthose

7Trhovisko pri prístave v Zante Town

... ďalšiu možnosť ponúka trhovisko v južnej časti Zante (na fotke vľavo), vedľa veľkého prístavu.

8Ako sa dostať do pevnosti Bóchali v Zante Town

Vstupná brána do pevnosti. Bóchali ponúka niekoľko výhľadov na okolie a prechádzku voňavým borovicovým lesom. Skôr ako pevnosť by sa dalo hovoriť skôr o lesoparku na kopci. Autom sa sem dostaneš odbočkou z ulice Epar.Od. Zakinthou, po vlastných dvomi chodníkmi zo západnej strany mesta. Asfaltový sa tiahne ulicou Anastasiou (kúsok od autobusovej stanice) a strmý kľukatý lesný chodník vedie nad miestnou školou a amfiteátrom z ulice Konidi.

9Najlepší výhľad na hlavné mesto Zakynthosu

Najkrajší pohľad na hlavné mesto Zakynthosu a blízke okolie nájdeš v pevnosti. Na mape nájdeš túto lokalitu pod názvom Bóchali Venetian Castle . Pozor na obmedzenú otváraciu dobu! . Dva dni v týždni bol celý objekt uzavretý a zvyšné dni bola záverečná už o 15:30. Pripadal som si ako v zimnom turistickom režime Banskej Bystrice. Fotografov nepoteším. Od 10-15 hodiny ti bude zábery kaziť protisvetlo. A keďže popoludní sa brány pre návštevníkov zatvárajú, jediná možnosť je prísť už 8:30. Ten vrchol na fotke sa nazýva Skopos - ideálnejšie miesto na fotenie ostrova pre turisticky zdatných. Pod ním je 3 km vzdialené Argassi - najbližšie turistické stredisko s plážou od hlavného mesta. Ale nič moc to nie je.

10Kde sa najesť v Zante Town?

Stravovanie v Zante je ako kombinácia strediska Laganas a Tsilivi . Laganas je typický lacným fast-foodom a Tsilivi je plné taverien a luxusnejších reštaurácií. Nechýbajú typické malé grécke supermarkety ale aj obchod, ktorý sa veľkosťou a sortimentom podobá na Lidl. Reťazec sa volá Spar a nájdeš ho na ulici Lomvardou 42.

11Cesnak a cibuľa je základ dobrej kuchyne

12

13

Kostolov je na meter štvorcový viac ako u nás lekární.

14Obchody a suveníry v Zante Town

Ponuka obchodov so suvenírmi a textilom je tu rozhodne zaujímavejšia ako v Laganase. Korytnačky sú častá rekvizita kvôli mini-ostrovu Marathonisi

15Najkrajšie grécke ostrovné mestá a prečo odporúčam Zante Town

Ak by si sa chcel v Zante Town ubytovať , sklame ťa ponuka mestskej pláže a šialená cestná premávka s ktorou je spojený aj hluk. Na druhej strane je mesto vzdialené iba 4km od letiska, je tu lodný prístav a nachádza sa v blízkosti troch najznámejších turistických stredísk a pekných piesočnatých pláží. Urob ale všetko pre to, aby si sa vyhol cestovaniu busom. Zante architektúrou, rozlohou a ponukou nie je podľa môjho názoru tak atraktívne ako hlavné mesto na Rodose alebo Kerkyra na Korfu , nemá ani takú netypickú polohu ako Fira na Santorini ale určite ma viac oslovil ako hlavné mesto ostrova Lefkada , Pigadia na Karpatose alebo Heraklion na Kréte . Na ostrove Zakynthos nenájdeš krajšie a rozsiahlejšie mesto a jeho návštevu preto odporúčam - a to najmä večer. Vtedy grécke mestá dostávajú novú iskru.

Publikované: 9. 12. 2021 / Autor: MOWS
Fotogaléria -6 fotografií
7/10
Skvelé!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: