Čo ponúka dovolenka v Moraitike na ostrove Korfu?

Grécko, Corfu, Moraitika/MessonghiCestovanie

September 2018 / Moraitika i susediaca Messonghi sa nachádza na východnej strane obľúbeného zeleného ostrova Korfu. Ak si tento notorický ostrov ešte nenavštívil, určite by som odporučil článok z potuliek na štvorkolke , niečo o návšteve paláca Achillion alebo reportáž z hlavného mesta ostrova Kerkyra .


Východy slnka tu sú rozprávkové. Slnko vychádza spoza vrchov na neďalekej gréckej pevnine. Tá je vzdialená iba 20 km.
1

Pláže a more


Úzke piesočnaté pláže plné dovolenkárov mixnuté s kameňmi a špakmi od cigariet. Takmer na každom voľnom mieste sú vysadené platené lehátka so slnečníkmi. Niektoré (luxusnejšie) hotely a apartmány majú dokonca časti pláže rezervované iba pre vlastných klientov. Veľká časť Moraitiky na mňa pôsobí ako súkromná zóna relaxu pre snobov.
2Pláže v Moraitike na Korfu

Pohľad na južnú stranu. Tie najluxusnejšie hotely a apartmány v južnej časti Moraitiky majú najhorší vstup do mora.

3Pláž a more v Moraitike

Pohľad na sever. Týmto smerom sa nachádza Kerkyra, a za ňou veľmi slabo viditeľný kopec Pantokrator.

4Moraitika je ideálne miesto pre dovolenku s deťmi

Plytká voda pol kilometra od pláže = radovánky vo vode pre deti.

Na pláž Messonghi sa môžeš dostať po hlavnej ceste (je to nesmierne dlhá a otravná obchádzka) alebo malou loďkou cez rieku, ktorá tieto dve letoviská rozdeľuje. Až 1€ na hlavu.
5Messonghi vs. Moraitika

Stravovanie a nakupovanie


Moraitika je veľmi frekventovaná. Dedinou prechádza cesta, ktorá spája celú južnú a severnú časť ostrova Korfu. Stravovať sa môžeš pri pláži ale ak nie si fanúšik preplnených podnikov a ešte chceš aj ušetriť, lepšie bude prejsť k hlavnej ceste, prípadne si opísať číslo a robiť telefonické objednávky s donáškou.

V centre Moraitiky je dostatok reštaurácií, barov, fastfoodov a nechýba ani veľká pekáreň/cukráreň Despina, s tým najprotivnejším personálom aký som na ostrove stretol. I keď je tu niekoľko zaujímavých obchodov (narátam ich na prstoch jednej ruky bez palca a ukazováku), na nákupy nie je Moraitika ideálna. Za oblečením, dobrotami a suvenírmi odporúčam vycestovať 20 km severne, do hlavného mesta ostrova s názvom Kerkyra. Domáci ho poznajú aj pod názvom Corfu Town .
6Nakupovanie, bary, reštaurácie a fastfood v Moraitike

Ak by cez Moratiku nejazdilo toľko áut, zapadla by prachom. Najviac dovolenkárov trávi čas pri mori a plážových baroch. Aj po zotmení je situácia podobná.

7Enjoy Fast Food, Moriatika

Výlety a autobusová doprava


Ak nemáš k dispozícii auto a nechceš vyhadzovať peniaze za predražené fakultatívne výlety cestoviek, postačí aj autobusová doprava . Zastávka je pred fastfoodom Popeyes, hneď vedľa kruhového objazdu. Na predpredaj lístkov slúži malá biela búdka, ktorá je otvorená niekoľko minút pred odjazdom. Nachádza sa oproti cez cestu, vedľa ambulancie doktora. Pri skorších ranných odjazdoch odporúčam zakúpiť lístok deň dopredu. Najväčšia prestupná stanica sa nachádza práve v Kerkyre (autobusová stanica je vyznačené na mape) kúsok od obchodu Lild. Ak sa rozhodneš cestovať ďalej na sever celkom určite sa nevyhneš prestupovaniu. Očakávaj typickú grécku dochvíľnosť, ale určite stoj v rade aspoň 15 minút pred odjazdom. V Moraitike a iných letoviskách väčšinou nie je problém s nástupom. Horšie je to v smere z Kerkyry, pretože prepravná spoločnosť Green Buses berie iba toľko cestujúcich, koľko má voľných sedadiel. A to môže byť v špičke problém , najmä keď frekvencia busov je iba raz hodinu a menej.

A toto nie je jediný problém miestnych prepravcov. Druhý problém je so zástavkami v Kerkyre. Pri ceste do mesta je konečná zástavka v centre mesta, no keď cestuješ z Kerkyry, musíš sa presunúť kilometer na autobusovú stanicu. Po vlastných alebo čakať na mestský spoj (väčšinou meškajúci). A najhoršie je ak cestuješ na vlastnú päsť a volíš cestu letisko vs. autobusová stanica . Neviem ktorý inžinier to celé navrhoval, ale veľa rozumu v hlave určite nemal.

Pamätaj aj na to, že taxi sú aj tu enormne drahé. Cesta Kerkyra - Moraitika ťa bude stáť 60 - 120 €. Lacnejšie cesty na letisko cez súkromných prepravcov (napr. holidaytaxis.com) sa rezervujú aj týždeň až dva dopredu.
8Green Buses a autobusová doprava v Moraitike a Mesonghi

Temná stránka Moraitiky


Komáre sú na Korfu všeobecne častý problém, ale v Moraitike je najväčšia kríza. Je ich tu toľko, že sme sa po zotmení museli kempiť na hotelovej izbe. Repelenty sú takmer neúčinné a aby nebola nuda, počas dňa krvilačné komáre vystriedajú doterné osi . Mal som pocit, že práve tu sa nachádza najväčšia letecká základňa ôs na svete. Ak máš alergiu na uštipnutie, nezabudni si preventívne pribaliť kufrík s adrenalínom :)
9Komáre a osi v Moraitike

Toto „Mordor” močarisko je v strede dediny, hneď pri pláži. Večer z neho vylezú komáre a vysosajú ťa na kosť.

Výhody dovolenky v Moraitike


+ Jedno z najväčších letovísk na ostrove Korfu ponúka dostatok rozličných typov ubytovania i spôsobov stravovania - potraviny i cenovo dostupné fastfoody . Nie je nutné ísť za každú cenu na All inclusive/polpenzia režim.
+ Väčšinou príjemná piesočnatá pláž s prímesou kamienkov (pozri video).
+ Plytká voda a minimum vĺn. Ideálne pre neplavcov a rodiny s deťmi .
+ Zaujímavé mesto Kerkyra 20 km severne v prípade, že ťa Moraitika unudí na smrť.
+ Palác Achillion 11 km severne je tiež príjemné spestrenie.

Nevýhody dovolenky v Moraitike


- Menšie - úzke pláže a plytké more pre plavcov.
- Po zotmení nájazdy krvilačných komárov a cez deň dobiedzavé osi .
- Malá konkurencia autopožičovní.
- Niekedy nočný hluk motoriek. Motorkári milujú serpentíny na Korfu.

10Recenzia Moraitika - Korfu

Ranný panoramatický záber na pláž.

Publikované: 9. 6. 2019 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: