Krásy Slovenska

Slohová práca - umelecký opis

Každý rok trávim s rodičmi prázdniny v prekrásnom prostredí Kremnických vrchov, na chate pod horou, ktorej miestni ľudia dali názov Sokolie , podľa vtákov, čo tu sedávajú na vysokých skalách a strážia prístupové cesty do srdca Slovenska . Neďaleko odtiaľ má rodný dom Jozef Gregor Tajovský, známy slovenský dramatik. Dediny sú tu pospájané serpentínami a na úbočiach vyrastajú nádherné lesy.
1Maturitná práca, umelecký opis

Nie je to však jediné miesto na Slovensku, ktoré ma očarilo. Nemožno mi do srdca i pamäti uložiť všetky nespočítateľné krásy prírody. Mestá na mape sú ako kvapky v mori, ale nekonečná rozmanitosť prírody nepozná hraníc.
2Lesy na Slovensku

Od Bratislavy po Vihorlat sa slovenskou krajinou vlní prekrásne more vrchov. Postupne sa dvíhajú do výšok, aby sa na severe premenili na naše najvyššie pohorie - Vysoké Tatry . V nich sa nachádzajú strmé končiare i hlboké údolia, ku ktorým sa viaže i duchovné dedičstvo našich predkov. Je tu vrch Kriváň, ktorý je často spomínaný v povestiach a príbehoch ako symbol Slovenska. Ľudia navštevujú množstvo plies, ktoré ako trblietavé drahokamy žiaria na tomto prírodnom náhrdelníku hôr. Medzi najznámejšie patrí Štrbské pleso, Popradské pleso a Zelené pleso. Priezračné pramene z horských jazier sa spájajú do potokov a riek, ktoré na púti k moru hĺbia svoje korytá v kaňonoch i rozsiahlych dolinách. Končiare tu majú zaujímavé názvy ako napríklad: Jastrabia veža, Ostrá, Baranie rohy, Svinka, Rysy.
3Vysoké Tatry v umeleckom opise - Krásy Slovenska

Tatry sú miestom výskytu fauny a flóry, ktorá na ostatnom území Slovenska vyskytuje len zriedkavo. Nevyčerpateľná fantázia prírody prikrášlila lesy , lúky, stráne i strmé skalné steny záhonmi kvetov. Sto dolín a každá z nich je iná, sto vrchov vždy s novými tvárami. Každý strom inakšie zdobí oblohu. Farebná symfónia nadobúda na sile a pestrosti. K vzácnemu rastlinstvu patrí horec a kosodrevina, medzi zvieratami kraľuje orol, kamzík a svišť. Žije tu aj náš najväčší cicavec medveď, ktorý si rád pochutná na sladkých, červených malinách.

Na území Vysokých Tatier existuje veľa turistických centier s hotelmi a ubytovňami. Dnes sa na niektoré kopce dostaneme lanovkou, avšak aj napriek tomu je potrebné na väčšine turistických chodníkov využívať vlastné nohy. Odmenou nám za to bude nádherný výhľad nielen na okolité kopce, ale aj na susedné pohorie Nízkych Tatier .
4Lazy pri Revúcej

Pokojné prostredie a čerstvý vzduch pomáhajú liečiť ľudí. Nachádza sa tu aj niekoľko kúpeľov a sanatórií. Medzi najznámejšie patrí Tatranská Polianka, kde sa liečil aj básnik Jiří Wolker. Na základe poznania života z okolia sanatória na liečenie tuberkulózy vo Vyšných Hágoch napísal Fraňo Kráľ známu knihu Čenkovej deti. Ľudskú nezlomnosť a odvahu vyzdvihujú najmä horské chaty, na ktorých žijú celý rok chatári, čo poskytujú turistom v čase i nečase občerstvenie i strechu nad hlavou. Symbolom ťažkej práce v horách sú vysokohorskí nosiči. Veď vyniesť denne, v každom počasí, stokilogramový náklad na ceste s veľkým prevýšením, vyžaduje dobrú fyzickú pripravenosť. Náročná je aj práca členov horskej služby, ktorí zachraňujú ľudské životy a udržiavajú chodníky pre turistov.

Pohoria a vrchy na Slovensku sú rovnako krásne ako opisované Vysoké Tatry. Preto je potrebné, aby sme sa nedali odradiť, keď nás niekedy bude bičovať dážď, zadúšať hmla, ak nás na otvorenom nebi ohúria blesky, zastihne snehová metelica a uprostred hustého lesa prepadne noc. To sú chvíle, keď vrchy odhaľujú svoje taje tým, ktorí ich milujú, utužujúc s nimi vzájomné zväzky v dobrom i zlom.
5Počasie na Slovensku

Jedná sa o maturitnú slohovú prácu z literatúry. Je inšpirovaná viacerými starými knihami o Slovensku. Niekoľko viet z týchto výtlačkov som parafrázoval. Prvá veta je z reálneho života - v mladosti som skutočne trávil čas na chate neďaleko obce Tajov, no opisované Tatry som prvý krát navštívil až po obrovskej kalamite v roku 2004. Článok „Krásy Slovenska” som publikoval na starom MOWSe v roku 2004. O pätnásť rokov neskôr prišiel veľký májový comeback na počesť všetkým školským povinnostiam a maturitám.

Publikované: 26. 5. 2019 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 8 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: