Výlet na Suchý vrch, cez obec Tajov až do Riečky

Okolie Banskej BystriceTuristikaHodnotenie

September 2017 - V prípade, že nemáš panický strach zo stretka s našou slovenskou premnoženou šelmou - medveďom hnedým, trojuholník medzi mestom Banská Bystrica , obcou Králiky a Kordíky je ideálny nielen na turistiku ale aj krajinkársku fotografiu. Nádherné výhľady na horské lúky, husté lesy a dobre značené turistické chodníky. Kvôli daždivému počasiu z minulého dňa som si zvolil jednu z kratších variant, prevažne po suchých asfaltových cestách . Nohy sa mi za to večer poďakovali.
1Pohľad na Banskú Bystricu

Ak si to nechceš strihnúť rovno cez les alebo súkromné pozemky, existujú dve oficiálne turistické cesty z Bystrického sídliska Fončorda na Suchý vrch. Modrou značkou z Tulskej alebo zelenou z Mládežníckej. Ja som si vybral zelenú, aby som sa pozrel ako pokračuje výstavba nových rodinných domov v tejto lukratívnej lokalite. Na fotke je výhľad na Banskú Bystricu , ktorej dominuje moderná výšková gýčová budova - Europa Business Center. Vľavo hore sa nachádza Panský diel .

2Developer

Zelená trasa je jedna veľká nuda. Nekonečne dlhá asfaltka pri zástavbe nových rodinných domov. Je ich tu už toľko, že sa stráca čaro tejto kedysi pokojnej oblasti. Nechýbajú tabule ako z teleshopingu. Myslím, že Bystričania si žijú na vysokej nohe. Na jednu rodinu tu pripadnú minimálne dve chaty alebo rovno rodinné domy. Nie je to oficiálna štatistika ale iba oficiálny sarkazmus.

3Suchý vrch

Pohľad na Suchý vrch , ktorý je vo výške 800 m n.m. Zaujímavá túra začína až od Želiarca, ktorý je v nadmorskej výške 640 m. Odtiaľ je to na Suchý vrch len 20 minút, do obce Malachov hodina, do obce Králiky dve a na vyhliadku Skalka tri.

4Kravy na paši

Skoro ako z reklamy na tú presladenú mliečnu čokoládu z fialového mlieka. Ak budú developerské projekty v tejto oblasti pokračovať ďalej, bača bude pásť kravy na stromoch.

5Psy pod Suchým vrchom

Najväčšia bomba celého výletu je výhražná tabuľa pred reštauráciou pod Suchým vrchom. Pochopil som ju: „Ak neprídete v presný deň a čas, roztrhajú Vás naše psy!” Kedže som si nebol istý, či majiteľ objektu si je istý aký je deň, radšej som pokračoval ďalej v túre na skalnú vyhliadku Trávny ždiar. Dúfam, že tam nikto nič nevypustí.

6Buldozer CAT pri chate

Schátraná Chata na Suchom vrchu a jej vozový park. Tu prezmenu niekto buldozéru vypustil šťavu. Trochu som si pri pohľade na to všetko spomenul na mestá vo Vysokých Tatrách .

7Les ako z rozprávky

Nádherný rozprávkový les pod vyhliadkou.

8Turistická cesta na Trávny ždiar

Uvítacia tabuľa hovorí o tom, že ťa čaká trasa dlhá 820 metrov s prevýšením iba 60 m a pokoríš 8 rebríkov, ktoré tu o skaly pripevnili nadšenci. Pri tom všetkom sa máš slušne chovať a nemáš vchádzať do protismeru.

9Rebríky na Trávny ždiar

Chodník je jednosmerný, veľmi krátky a pokiaľ zrovna nesnežilo a nemrzlo, tak aj nenáročný. Ak si zdolal Jánošíkove diery pri Terchovej, toto ti príde ako ranná rozcvička so zubnou kefkou. Výlet určite zvládnu aj menšie deti. Či aj prídu živé domov, to netuším.

10Vyhliadka Trávny ždiar

Skalná vyhliadka Trávny ždiar v plnej paráde. Veľmi skromný záber na Kremnické vrchy a Veľkú Fatru. Ak si vezmeš ďalekohľad a nebude ti zrovna vo výhľade prekážať strom, uvidíš Skalku, Vyhnátovú, obec Kordíky, Krížnu alebo Majerovu skalu.

11Králicka tiesňava

Najlepšia voľba pre moju zrkadlovku by bolo pokračovať po modrej značke do obce Králiky a odtiaľ až na vyhliadku Skalka (1210 m n.m.). Počasie celú noc neprialo a po mohutných dažďoch som sa bál bahna až za ušami. Sklamaný sa teda vydávam na jednoduchšiu a suchšiu žltú, ktorá smeruje do obce Tajov.

12Ovečky na lesnom chodníku

Tu by sa hodil jeden nemravný vtip o bačovi a ovečke, ale rozhodol som sa, že toto bude slušný článok.

13Tajovská kopa

Tesne pred vstupom do obce sa naskytne pohľad na prírodnú pamiatku s názvom Tajovská kopa . Jedná sa o ojedinelý útvar pramenných kontinentálnych vápencov - penovcov. V takom Grécku by na to chodili denne desiatky plných turistických autobusov.

14Pes v živom plote

Vraj pes ktorý breše, nehryzie. Ja by som toto odvážne tvrdenie v praxi rozhodne neoveroval.

15Farský kostol sv. Jána Krstiteľa v Tajove

Obec Tajov je podľa môjho názoru jedna z najzaujímavejších v blízkom okolí Bystrice. Nielen atraktívnou polohou medzi kopcami ale aj históriou. Okrem farského kostola niekedy z roku 1592, tu môžeš obdivovať rodný dom J. G. Tajovského. Nikdy som nebol fanúšik slovenskej literatúry a aj preto ho už roky obchádzam z bezpečnej vzdialenosti. V Tajove sa ale narodila ďalšia zaujímavá osobnosť. Jozef Murgaš - priekopník bezdrôtovej telekomunikácie.

16Penzión Slniečko a lanový park

Lanový park iba 700 metrov za obcou Tajov je ideálne miesto pre rodiny s deťmi. Názov penziónu Slniečko (budova vpravo) sa prehliadne ľahko, pretože majiteľ na strechu zavesil obrie logo Pepsi. To dominuje tak výrazne, že som bol presvedčený, že sa jedná o podnikovú predajňu alebo medzisklad malinoviek.

17Rekreačná oblasť v Tajove

Na tomto mieste bol kedysi dávno les a tony bahna, ktoré stekali po výdatnejších dažďoch dole svahom. Niekto potom dostal spásonosnú myšlienku. Časť lesa vysekať, nahusto tu vybudovať záhradné chatky (bez záhradky) a nazvať to celé rekreačnou oblasťou. Na mojom balkóne mám viac súkromia a relaxu. A možno aj miesta na pestovanie zeleniny.

18Autokemping Veľký Dvor, Tajov

Oproti sa nachádza autokemping Veľký Dvor s možnosťou ubytovania v chatkách vo veľmi príjemnom a tichom prostredí (zatiaľ). Za tú cenu je to ale poriadna divočina, ktorú by som si ja osobne už nikdy viac nechcel zopakovať.

19Prameň Pátra Mateja

Nevlámal som sa nikomu do chaty. Toto je famózne verejné odpočívadlo pri prameni Pátra Mateja , vedľa turistického chodníku vedúceho do obce Riečka. Skupina dobrovoľníkov tu vybudovala takýto úžasný prístrešok a nanosili sem porcelánu ako pre celú rotu.

20Prameň Pátra Mateja na kresťanské stretnutia

Nechýba ohnisko, kontajner a najmä prameň z posvätenej studničky. Keby som veľmi dobre hľadal, možno by som objavil aj porcelánový záchod so splachovaním. Naozaj obrovský emotívny zážitok a nejedna slzička dojatia tu smrteľníkovi vybehne z oka. Keby ma tu čakali teplé pečené holuby, možno na počesť Mateja začnem chodiť do kostola. Nakoniec som spotreboval aspoň tú konzervu s chlebom, ktorú som celú cestu vláčil v ruksaku a kochal sa nad týmto veľdielom.

21Chaty v Tajove a výhľad na Králiky

Pohľad smerom na obec Králiky. Na ľavej strane za kopcom je Tajov, na pravej je les plný medveďov a vrchov: Lučivno, Dedkovo a Košiar. Na fotke vpravo sa nachádza vrch Sokolie (873 m n.m.) a za ním je obec Kordíky, odkiaľ sa turistickou značkou dá dostať napríklad do Harmanca. Áno aj týmto smerom je les plný medveďov. Tá druhá chata na fotke z pravej strany sa prerába a dokončuje už viac ako 30 rokov a užila si minimálne dvoch majiteľov. Odkiaľ mám všetky tieto informácie? Nebola to žiadna Cecilka z Tajova, ale na tej chate úplne vpravo som v detstve trávil najkrajšie letné prázdniny.

22Miesta pre hubárov

V týchto miestach nie je žiadna značená turistická cesta ale touto skratkou sa dá dostať do obce Riečka. Všetko sú to ideálne a obľúbené miesta hubárov ale i hľadačov medveďov. Osamotení a v tichosti do týchto lesov chodia už len samovrahovia alebo šialenci.

23Obec Riečka

Obec Riečka , cez ktorú preteká potok Riečanka, nie je mňa taká atraktívna ako Tajov. Vzdialená od Bystrice je ale rovnako - približne 2 km. Nadarmo sa nehovorí, že posledné kilometre sú najťažšie...

24Banská Bystrica - Skubín

...väčšia časť cesty z oboch obcí do Banskej Bystrice vedie po hlavnej ceste. Nohy ma už z toho asfaltu tak boleli, že som mal veľké nutkanie ukradnúť jednej mladej slečne z Riečky kolobežku. Na fotke je mestská časť Podlavice . Vľavo hore sa nachádza Suchý vrch a Ždiar. Niekde vľavo za horskou lúkou začala táto pešia túra.

25Fakultná nemocnica Banská Bystrica

Záverečná fotografia pri (vraj ešte funkčnej) Fakultnej nemocnici v socíkovskom duchu. Po 20-tich kilometroch chodenia prevažne po asfaltke som mal chuť si ľahnúť do lôžkovej časti, ale nemal som pri sebe hajzlák, zubnú pastu, kefku, matrac, deku, povlečenie, pyžamo, záchodový zvon, skrutkovač, mydlo, lieky a dostatok peňazí v hotovosti na úplatky - všetko veci potrebné na hospitalizáciu v našich moderných nemocniciach. Tak som radšej zbehol na trolejbus a po výlete si so sebou okrem boľavých nôh odnášam spomienky na atraktívne a pokojné miesta, ktoré som navštevoval ešte ako šuhaj.

Publikované: 17. 2. 2018 / Autor: MOWS
Fotogaléria 5 fotografií
5/10
Priemerné
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 8 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: