Darwinova cena

"Ako hlupáci svojou smrťou prispievajú k zlepšeniu genetického potenciálu ľudstva"

Obyvateľovi kansaského Olathe sa pokazilo auto. Pokusy o opravu vlastnými silami zlyhali a tak sa vodič rozhodol privolať pomoc. Aby ho na rušnej ceste niečo nezrazilo, postavil sa vedľa - na koľajnice. Strojvodca neskôr vypovedal, že muž mal pri jednom uchu mobilný telefón a druhé si zapchával, aby ho nerušil hluk prichádzajúceho vlaku. Mŕtvy muž z Olathe je jedným z najvážnejších kandidátov ma Darwinovu cenu za rok 2002. Ocenenia na počesť otca evolučnej teórie každoročne udeľujú tým, ktorí svojím odstránením zlepšia genetický fond ľudstva. Inými slovami

Darwinovu cenu získa ten, kto sa zabije mimoriadne hlúpym a bizarným spôsobom. Dotyčný človek po svojej smrti nemôže ďalej šíriť svoje gény a tým zvyšuje šance ľudstva na dlhodobé prežitie, tvrdia organizátori. Nápad skrsol v hlave newyorskej recesistky, molekulárnej biologičky Wendy Northcuttovej, ktorá od roku 1993 vedie internetovú stránku www.darwinawards.com. Postupne sa z malého žartíku stala kultová záležitosť a nominácie prichádzajú z celého sveta. Wendy "Darwin" Northcuttová teraz každoročne vyberá viacero víťazov aj na základe hlasovania návštevníkov stránky. Laureátov Darwinovej ceny hľadá aj v histórii. Všetky príbehy starostlivo preveruje z viacerých zdrojov. Tie, ktoré sa ukážu ako nepravdivé, bez milosti vyraďuje. Okrem už spomínaného Kansasana sa o "prestížne" ocenenia uchádza niekoľko desiatok ďalších kandidátov.

Pozor na stromy
Častým námetom kreslených vtipov je odpílenie konára pod sebou. Tridsaťročný Joshua z Havaja bol múdrejší. Pod rúškom tmy sa vybral ukradnúť konár z chráneného stromu koa, ktorého tvrdé drevo sa veľmi cení. Joshua nerezal pod sebou, ale priamo nad sebou - vetva mu rozbila hlavu a jeho telo našli ochrancovia poriadku na druhý deň stále na strome, v 7-metrovej výške. Brazílsky farmár zo Sao Paula mal tiež problém so stromom. Na jeho pomarančovníku sa totiž usadil včelí roj. Hoci presne nevedel, čo robiť, vedel, že včely treba dymiť a zároveň sa vyvarovať ich žihadiel. Preto si na hlave dôkladne utesnil igelitové vrecko a do ruky vzal pochodeň. Po pár hodinách ho našla jeho manželka mŕtveho. Cez vrecko sa nedostal ani dym, ani žihadlá... a ani vzduch.

Muž, ktorý v Anglicku odrezával choré vetvy zo stromov, šetril čas originálnym zlepšovákom. Aby nemusel odpílené konáre postupne odnášať, založil oheň priamo pod stromom a vetvy hádzal rovno pod seba. Plamene, samozrejme, zachvátili celý strom a šetreniu času bol koniec.

Motorová píla
Talianska polícia našla v kaluži krvi 23-ročného povaľača Andreasa. Jeho ľavá noha bola prakticky odrezaná motorovou pílou. Obeť sadistického vraha? Kdeže! Andreas sa dohodol s 29-ročným bratancom na poistnom podvode. Za zmrzačenie by dostal od viacerých poisťovní takmer milión dolárov. Komplic však odrezal nohu tak nešťastne, že krvácanie sa nedalo zastaviť. Andreas sa nominoval na Darwinovu cenu, jeho bratanec skončil vo väzení.

Z Británie pochádza ďalší adept na ocenenie - 22-ročný Marc, ktorý sa inšpiroval akčnými filmami. Jeho obľúbenou zábavou vo voľnom čase bolo skákanie z budovy na budovu. Pri pokuse o preskočenie medzery medzi dvoma poschodovými parkoviskami v Maidenheade však precenil svoje schopnosti. Sedemmetrový skok bol očividne nad jeho sily. "Keď sme sa nudili, robili sme hlúposti," povedal jeho kamarát.

Čarostrelci v akcii
Obzvlášť smrtiacou kombináciou (a istou nomináciou na Darwinovu cenu) sú hlupáci a strelné zbrane. Dvaja opilci vo Wisconsine chceli vyskúšať, aké to je, nechať sa postreliť cigaretovým ohorkom. Jeden z nich nabil špaky do pušky a zaistil ich v hlavni nábojmi. Vystrelil z dvoch metrov - jeho priateľ zomrel po zásahu dvoma "ohorkami" do hlavy...

Podľa hlasovania návštevníkov stránky je horúcim kandidátom aj istý Gerald z Colorada, ktorého polícia zastavila pre nesprávnu jazdu. Milý Gerald vybehol z auta (mimochodom ukradnutého) a pustil sa na útek po vlastných. Policajti ho prenasledovali a tak začal strieľať naslepo ponad plece. V behu sa mu podarilo trafiť vlastnú hlavu...

Holandský dôchodca síce zanechal po sebe 14 detí a tým už genetický fond ľudstva ovplyvnil, prešpekulovanosťou svojej smrti si však miesto medzi kandidátmi nepochybne zaslúžil. Bývalého inžiniera našli doma so strelnou ranou v krku. Policajti pôvodne predpokladali, že išlo o samovraždu. Názor museli zmeniť, keď jedného z nich len o chlp minula guľka po tom, ako otvoril skriňu. Nastúpili pyrotechnici, ktorí našli ďalších neuveriteľných 19 pascí nastražených v stenách, strope a nábytku. Okrem viacerých brokovníc spúšťaných napnutými lankami objavili napríklad nálož, ktorá mala vybuchnúť po odobratí určitého počtu fliaš piva z prepravky. Odstraňovanie pascí trvalo tri týždne. Aby si 79-ročný starec pamätal, kde ich nastražil, mal po dome rozmiestnené lístky so šifrovanými odkazmi na filmové scény. Jedna pasca sa mu však nakoniec stala osudnou. Dom zamínoval, aby sa nedostal do rúk jeho rodine, s ktorou sa už dávnejšie rozhádal.

Vlani sa medzi adeptov Darwinovej ceny dostal aj 19-ročný Rus v Tomiline. Do baru vošiel chlapík, ktorý mal so sebou skrytú zbraň. Vyhadzovač ju pri vstupnej prehliadke našiel. Začali o ňu zápasiť a vyhadzovač ju vyrazil tak, že dopadla na biliardový stôl. Jeden z hráčov ju chcel podať vyhadzovačovi nabral pištoľ koncom tága a zdvihol ju. Zbraň sa skĺzla až k nádejnému kandidátovi a rozširujúce sa tágo stlačilo spúšť.

V Albuquerque v Novom Mexiku chceli traja mladíci olúpiť muža, ktorý v novinách inzeroval predaj pištole. Na dohodnutej schôdzke ho napadli slzným plynom. Aké však bolo ich prekvapenie, keď muž inzerujúci predaj zbrane, ktorého chceli o túto zbraň okradnúť, bol ozbrojený! Jeden z lúpežníkov zaplatil za túto neuváženosť životom.

Autá a vlaky
Šiesti diaľniční lupiči v Bangladéši zjavne sledovali príliš veľa gangsterských filmov. Predbehli kamión s kravami a zablokovali mu cestu svojím osobným autom. Šofér ťažkého nákladiaka však nedokázal zabrzdiť a auto so zlodejmi doslova prevalcoval. Piati zomreli na mieste, šiesty bol ťažko zranený. O život prišla aj jedna krava.

V Kentucky si 21-ročný mladík pripomenul detské roky, keď naskakoval za jazdy na vlaky a po pár metroch jazdy z nich zoskakoval. Rozhodol sa svojím umením ohúriť priateľov, pri naskakovaní na súpravu si však nevšimol druhý vlak idúci oproti po vedľajšej koľaji.

Na vlak doplatili aj dvaja adepti Darwinovej ceny z Iowy. Dobrodruhovia sa rozhodli zlaniť do údolia rieky Des Moines zo železničného mosta. Laná si priviazali o to najpevnejšie - oceľové koľajnice. Keď si vychutnávali výhľad visiac nad priepasťou, prišiel pravidelný osobný vlak...

Kniha aj na Slovensku
Wendy Northcuttová vydala zozbierané príbehy s veľkým úspechom aj knižne. Doteraz vyšli v deviatich krajinách a podľa jej internetovej stránky sa pripravuje vydanie v ďalších desiatich, vrátane Slovenska.

Určite v nej nebude chýbať prípad, ktorý v roku 1999 skončil na druhom mieste. Traja Kambodžania sa po celodennom popíjaní rozhodli zahrať - čo iné, ako ruskú ruletu. Vybrali si k tomu 25 rokov starú protitankovú mínu. Každý z nich na ňu postupne skákal, až kým nevybuchla. O život prišli, samozrejme, všetci.

l Darwinovu cenu pôvodne udeľovali iba jednému prípadu ročne. Nominantov však bolo toľko a výber taký ťažký, že víťazov v posledných rokoch vyhlasujú hneď niekoľko. Vyberáme najbizarnejšie prípady:

2001 - Na severe Ghany sú bežné kmeňové konflikty. Dvadsaťtriročný Aleogiba a jeho 15 priateľov si preto kúpili "zázračný" odvar, ktorý ich mal ochrániť pred guľkami. Po dvojtýždňovom poctivom natieraní sa rozhodli prípravok otestovať. Aleogiba dobrovoľne predstúpil pred priateľov, tí zamierili a vystrelili... Aleogibu na jeho škodu nenapadlo vyskúšať účinnosť odvaru na niektorej menej dôležitej časti tela.

2000 - Rašád (19) z Houstonu sa rozhodol ohúriť svojich priateľov ruskou ruletou. Nanešťastie k tomu použil poloautomatickú pištoľ kalibru 0.45, ktorá na rozdiel od revolvera po stlačení spúšte zakaždým posunie náboj do komory. Rašád asi ani nezistil, že jeho šanca na víťazstvo v ruskej rulete bola v tomto prípade nulová.

1999 - Tento rok sa absolútnymi víťazmi stali traja palestínski teroristi. Na svoj plánovaný útok si vybrali práve obdobie, keď sa menil čas zo zimného na letný. Na palestínskych územiach však "sionistický" čas neuznávajú a bomby nastavili podľa pôvodného času. Teroristi si však na svojich hodinkách nastavili izraelský čas. Bomby v autách fungovali perfektne a vybuchli naraz - atentátnici ich však ešte stále viezli k zamýšľaným cieľom.

1998 - Američan Matthew sa s priateľmi o tretej v noci sánkoval na penovom vankúši, keď narazil do stožiara lanovky a na mieste zomrel. Jeho provizórne sánky pritom pochádzali práve z dotyčného stožiara. Matthew z neho ukradol žltý penový vankúš, ktorý mal ochrániť lyžiarov v prípade nárazu.

1997 - Eric A. Barcia (22) z Virgínie si chcel vyskúšať bungee jumping z 25-metrov vysokého mosta. Starostlivo si odmeral dĺžku lana, nerátal však s tým, že sa napne...

1996 - Poľský farmár Krystof Azninski chcel dokázať, že je najväčší frajer. Keď spolu s priateľmi popíjali, začali sa pretekať, kto viac vydrží. Jeden z nich zobral motorovú pílu a odrezal si koniec nohy. Nato 30-ročný Azninski povedal: "Pozeraj na toto"... a odrezal si hlavu.

1995 - Arizonskí policajti našli v púšti trosky, o ktorých si mysleli, že pochádzajú z havarovaného lietadla. Vyšetrovanie však ukázalo, že ide o automobil. Bývalý seržant letectva si k svojmu Chevroletu

1967 Impala primontoval rakety na tuhé palivo, ktoré sa používajú na uľahčenie štartu ťažkých dopravných lietadiel. V arizonskej púšti našiel dlhý rovný úsek cesty a svoj "zlepšovák" vyskúšal. Miesto "štartu" našli policajti podľa spáleného a roztopeného asfaltu. Auto prešlo 4 km rýchlosťou 400-480 km/h za 15-20 sekúnd. Potom sa vodič pokúsil zastaviť - brzdy a pneumatiky však nevydržali. Vozidlo sa sa doslova katapultovalo do vzduchu a po 2-kilometrovom lete narazilo do 40 m vysokého útesu. Vodič po sebe zanechal kráter, zopár úlomkov kostí a niekoľko vlasov.

Darwinove ceny sa udeľujú aj spätne. V rebríčku historických ocenení vedie americký právnik Clement Vallandigham, ktorý vo svojom poslednom prípade v roku 1863 obhajoval klienta obvineného z vraždy. Obvinený tvrdil, že obeť uchopila vlastnú zbraň tak nešikovne, že z nej vyšiel smrtiaci výstrel. Vallandigham to porote názorne predvádzal - s nabitou zbraňou. Prípad vyhral...
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Ďalšie články
Cestovanie a blog na MOWSe