Noc výskumníkov v nákupnom centre

Bratislava, Avion Shopping ParkKultúrne podujatie

27. septembra 2013 sa konal siedmy ročník najväčšej vedeckej show v piatich slovenských mestách. Nechýbali interaktívne prednášky, diskusie, bohatý kultúrny program a desiatky stánkov, v ktorých vedci, učitelia a študenti prezentovali svoje vynálezy a rôzne zaujímavé hry z oblasti fyziky i chémie. Cez objektív som sa pozrel na nákupné centrum Avion v Bratislave, v ktorom mali veľké zastúpenie práve vedecké stánky.
1

Noc výskumníkov je jedna z najatraktívnejších akcií pre rodiny s deťmi. Pri stánku s LEGO Technic si deti mohli vyskúšať poskladať robota a ovládať ho.

2

Laboratórna centrifúga (odstredivka). V zdravotníctve sa používa napríklad aj na sedimentáciu krvi.

3

Mladí študenti a vedci všetko ochotne predviedli. Odborné vysvetlenia padli vhod skôr dospelému publiku.

4

5

Študentská formula zo strojníckej fakulty STU v Bratislave.

6

Výskum magnetických nanočastíc.

7

8

Ukážka posilňovačov riadenia zameraná na bezpečnosť týchto systémov.

9

Metóda elektrospiningu – elektrostatického zvlákňovania. Ihla s polymérom sa napojí na kladný pól zdroja vysokého napätia, záporný pól sa pripojí na hliníkovú doštičku. Po zapnutí je polymér strhávaný zo striekačky na doštičku a vznikajú nanovlákna až mikrovlákna ktoré sa podobajú na jemnú blanu. Podobný systém sa v budúcnosti môže využívať na zakrytie otvorených rán, v tkanivovom inžinierstve, na výrobu filtrov a rôznych látok.

10

11

K vedeckému výskumu patrí aj zdravá výživa. Centrum výskumu rastlinnej výroby (CVRV) Piešťany predstavilo špaldovú a farebnú pšenicu, ovos a mrlík čílsky (Quinoa) bez obsahu lepku, ktorý používajú aj kozmonauti z NASA vďaka svojmu zloženiu a zdroju vitamínov.

12

Načo zložitý vedecký výskum. Deti sa tešili aj zo skladania krabíc do výšky :)

13

Letí, letí, všetko letí

14

Publikované: 27. 9. 2013 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Mohlo by ťa zaujímať: