Letargia v Banskej Bystrici

Stredné Slovensko, Banská BystricaCestovanieHodnotenie

September 2017 - K mestu Banská Bystrica (známym aj ako Mesto pod Urpínom) mám špeciálny vzťah. Okrem toho, že som bol približne rok jeho obyvateľom, trávil som tu v 80-tych až 90-tych rokoch nejedny prázdniny. Bezstarostné detské časy ale dávno pominuli a je načase sa pozrieť na toto mesto z pohľadu návštevníka.
1MHD Banská Bystrica

Myslel som si, že nastupovanie prednými dverami a kupovanie/kontrola lístkov u vodiča funguje len v diaľkových spojoch. Cestovanie v MHD je ako spomalený film (v špičke máš dokonca dojem, že čas sa na zastávkach posúva dozadu) a vodičov by mohli pokojne vylevelovať aj na predajcov kávy, či iného drobného občerstvenia.

2Námestie Banskej Bystrice

Bystrica sa môže pýšiť naozaj krásnym ale takmer ľudoprázdnym námestím. Na to, že sa jedná o metropolu stredného Slovenska, pôsobí ako keby celú Bystricu zasiahla morová epidémia. Keby ju radšej zasiahla turistická horúčka.

3Námestie SNP v Banskej Bystrici

Námestie SNP ponúka okrem fontány, obelisku a Barokového Mariánskeho stĺpa (na fotke v strede) aj niekoľko zaujímavých a pekne zrekonštruovaných domov. Napríklad Meštiansky, Mühlsteinov, Thurzov, Pribicerov dom, Kammerhof alebo Biskupský palác. Napravo sa nachádza Hodinová (Šikmá) veža. Je to jediná dostupná vyhliadka pre verejnosť široko-ďaleko. Len to má tri háčiky. Trafiť ideálne počasie, vchod (je to na level stredne pokročilý) a otváracie hodiny. Všeobecne pôsobia všetky otváracie hodiny pre múzeá a pamiatky ako otravná teambuildingová hra. Niektoré brány budú pre teba zatvorené v pondelok, iné zase v nedeľu. Pozor si treba dať aj na dlhé obedné prestávky, rôzne nezmyselné víkendové výnimky a aj ročné obdobie - pretože v zime sa Bystričania ukladajú na dlhý zimný spánok podobne ako medvede v okolitých horách.

4Bystrický Barbakan

Podľa turistického sprievodcu je Mestský hrad Barbakan najznámejšia pamiatka mesta, ktorá sa stala jeho symbolom. Preto z neho ako správni Stredoslováci spravili piváreň . Ale stále lepšie riešenie ako nevestinec alebo herňa (snáď som to zakríkol).

5Výhľad z Hodinovej veže

Hodinová veža ponúka zaujímavý výhľad iba na historické námestie, hrad a mini-mrakodrap s typickým slovenským názvom - Europa Business Center . Ten sa stal vďaka svojej výške a prevedeniu výraznejšou dominantou ako Barbakan či Kostol Nanebovzatej Panny Márie. Aby bol dobre viditeľný v noci, inžinieri na jej fasáde premietajú obrovskú LED animáciu, ktorú okukali z hollywoodskych filmov. Stavba naviac vyhrala akúsi cenu Stavba roka 2009 a tak môžu byť Bystričania konečne na čo „pyšní”.

6

V niektorých uliciach by mohli točiť post-apokalyptické filmy a nemuseli by ich pritom uzatvárať pre verejnosť.

7Historické centrum v Bystrici

Keď ťa v niektorých uličkách zapichnú v piatok večer, nájdu ťa až v pondelok ráno (ak zrovna nebude sviatok).

8Mestský park, Banská Bystrica

Ráno tu behávajú deti z neďalekej školy. Cez deň tu prechádzajú miestni do práce a večer sa tu ožierajú deti - z neďalekých internátov. Zanedbaný mestský park pripomína skôr ukrajinský Černobyľ.

9Námestie Vajanského, Banská Bystrica

Bystrica ide v šľapajach Bratislavy. Onedlho budú polyfunkčné objekty a byty v parkoch i na rieke Hron.

10Kino Hviezda v Banskej Bystrici

Schátrané kino Hviezda držia pokope už len reklamné pútače. Na jeho vrchole sa hrdo hviezdi bystrický erb. Ak sa nenájdu peniaze na rekonštrukciu (určite sa nenájdu), hviezdou večera by v tomto prípade mohla byť poriadne veľká a ťažká demolačná guľa. Len dúfať, že miesto neho raz nepostavia ďalšiu „Stavbu roka”.

11Slovenská pošta, Banská Bystrica 8

Keď vidím túto opachu na Hornej ulici, vždy si spomeniem na plastovú stavebnicu SEVA z čias ČSSR. Podobných skvostov sú tu desiatky.

12Miniatúra mesta Banská Bystrica

Pohľad na miniatúru zbombardovanej Bystrice. Niektoré umelecké diela vyzerajú akoby ich autorov múza nie kopla, ale dokopala.

13Reštaurácia Perla v Banskej Bystrici

Najstarší reštauračný pivovar na Slovensku s názvom Perla bol unikát. Kedysi si tu varili vlastné pivo. Teraz pôsobí celá budova ako unikátne prekladisko drog v brazílskom slume.

14Lazovná ulica, Banská Bystrica

Jeseň je v centre celoročne. Padajúca omietka (nielen) na Lazovnej.

15Nakupovanie v Banskej Bystrici

V žiadnom meste na Slovensku som nevidel toľko maloobchodných predajní na obyvateľa, ako práve v Banskej. A takmer všetky majú spoločné tieto prvky: vybrakované gýčové výklady , prehistorické logá, nevkusné potlače od hlavy až k päte a väčšinou aj tovar pofidérnej kvality.

16Boutique Košťová

Kreatívne promo na remake hororu Obete bez hláv 2? Nie. Iba klasický obchod s handrami s honosným názvom Boutique. Tu je na ukážku obchod z Rethymna www.mows.sk/foto/4647 (ak by niekto nechápal, na čo narážam).

17Čínsky obchod, Banská Bystrica

Niekedy stačí kreatívny nápad, nad ktorým sa zákazník pozastaví. Tu sa pozastavuje rozum nad tým, kto dovolil takéto niečo v pešej zóne. High‑end čínsky obchod s nekonečným sortimentom tovaru, vrátane pohrebných kytíc pred vchodom. Výklad predajne dokonale zapadá svojim vzhľadom k ostatným bystrickým shopom ale špatí architektonické skvosty naokolo.

18Vizuálny smog v Banskej Bystrici

Grafici všetkých dedín na Strednom slovensku spojte sa! Ešte ostalo niekoľko voľných sklenených panelov na obchodnom centre OCA , ktoré treba oblepiť reklamou!

19Obchodné centrum Europa, banská Bystrica

Kde nájdeš v Bystrici najviac ľudí? Na Radvanskom jarmoku, vo Fakultnej nemocnici , v lete na kúpalisku alebo celoročne v obchodnom centre Europa .

20Pamätník SNP v Banskej Bystrici

Najvýznamnejší pamätník na Slovensku na mňa vždy pôsobil depresívne a tak špinavo. Z úcty k padlým budem radšej zdržanlivý.

21Vchodové dvere do úradu

Nemám bežne nutkanie fotiť každý vchod do budovy, ale tie „po uši osraté” dvere aj s tou divnou kovovou kapustou stoja za zamyslenie. Sídli tu napríklad okresný úrad, zväz vojenských dôchodcov, agentúra správy majetku a zjavne aj početné holubie zastupiteľstvo .

22Architektúra na fotografii

Aj keď umeleckí fotografi sa na tomto poriadne ukoja, ten kontrast budov je k plaču. Nie je to iba problém Bystrice. Funkcie mestských architektov na Slovensku stoja už roky za hovno.

23Ulica Československej armády

Táto ulica ma taký príznačný názov - Ulica Československej armády. Socializmus zanechal po celej krajine takéto neestetické budovy a podivné monumenty. Bystrici naložili, čo sa do nej vošlo . Idem ešte rýchlo kúpiť Jesienku do Prioru, aby môj mozog dostal poriadnu dávku cukru na upokojenie a utekám preč.

24Prečo (ne)navštíviť mesto Banská Bystrica

Ak sa opýtaš domáceho, čo by ti odporučil navštíviť, takmer vždy dostaneš odpoveď, ktorá ťa zavedie ďaleko za hranice mesta - do prírody . To ale nie je predmetom tohto článku.

Centrum Banskej Bystrice je pre mňa rovnaký (ne)zážitok už viac ako 30 rokov. Architektúra tu dostáva na frak už z čias hlbokého socializmu. Staré objekty ostávajú schátrané, na (kedysi) voľných priestranstvách vyrastajú nové polyfunkčné objekty, ktoré sa snažia výzorom pretvoriť pekné historické mestečko na super modernú metropolu. Čo nezničili socialisti, dokonali kapitalisti a ich developerské projekty. Miesta gastronómia nie je z pohľadu kvality žiadnou alfou-omegou, kvôli ktorej by sa sem oplatilo trepať. Ubytovanie v meste nie je najlacnejšie a najviac obyvateľov sa zoskupuje v nákupných centrách. Vlastne nečudo, kedže bežné mikro obchodíky v centre i na sídliskách svojimi službami a ponukou zaspali v 80-tych rokoch minulého storočia. Bystrica okrem toho komplikuje turistom návštevu pamiatok cez divný manuál otváracích hodín, mizerné značenie vstupov, chýbajúcu regionálnu kartu (platnú aj na regionálnu dopravu, keď sa už tak pýšia tou nádhernou prírodou všade naokolo) a ťažkopádnu MHD.

Bystrica má aj svoje čaro a pozitíva . Ak vynecháme tému turistiky a lyžovania v okolí BB, je to napríklad malebné historické námestie a slušný výber múzeí vzdialených iba pár metrov od seba. Nie je to ale dostatočné na to, aby som sa sem rád vracal, túlal sa uličkami mesta, prípadne mesto komukoľvek odporúčal. Ak sa zrovna v Bystrici nekoná populárny Radvanský jarmok alebo iná kultúrna akcia, z návštevy ostane poriadna depresia.

Publikované: 6. 5. 2018 / Autor: MOWS
Fotogaléria 16 fotografií
4/10
Slabé
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: