Recenzia na ambientné sviedidlá Philips Hue Play

RecenziaHodnotenie

Jún 2020 / Kedy sa poohliadnuť po HUE od firmy Philips? V prvom rade keď nevieš, čo s peniazmi ;) Väčšina nadšencov ambientného osvetlenia siahne skôr po LED pásoch. Sú úzke, nenápadné, dajú sa nalepovať, skracovať i predlžovať - ak to samozrejme utiahne adaptér. Pásy majú ale aj niekoľko nevýhod. Tie low-costové majú ťažkopádne ovládanie, limitujúci počet farieb, problematické nadpájanie alebo nedostatočné podsvietenie. Drahšie a výkonejšie LED sú žrútmi energie a obstarávacia cena je rovnako ako pri Philipse vysoká. Nastáva teda otázka, akú pridanú hodnotu HUE Play ponúka.

Philips prišiel so zaujímavým riešením, ktoré sa dá podľa potreby doplňovať a umožňuje tri jednoduché spôsoby umiestnenia. Horizontálne položenie na stôl, vertikálne postavenie na plastový stojan alebo nalepenie držiaku pomocou obojstrannej lepiacej pásky k zadnej časti monitora. K svietidlám HUE Play je nevyhnutné dokúpiť jeden Philips HUE Bridge - je to malá a drahá škatuľka, ktorá zaberá jedno miesto v ethernetovej zásuvke tvojho routera a ďalšie okupuje v elektrickej zásuvke. V momente, keď vlastníš Bridge, môžeš ovládať alebo automatizovať 1–50 zariadení HUE pomocou veľmi šikovnej aplikácie smartfónu - a to aj mimo svoj domov, cez on-line účet.
1Technické parametre a obsah balenia Philips Hue Play - White and color ambiance

Starter pack na fotke. Parametre jedného svietidla: integrované stmievateľné LED 530 lm (ekvivalent 42 W klasickej žiarovky), 16 mil. farieb s teplotou 2200 – 6500K, uhol svietenia 120°, pri maximálnom zaťažení odber 6.6 W (A+), rozmer 253 x 44 x hĺbka 36 mm (bez podstavca alebo držiaka), 0.71 kg, napájanie zo siete cez adaptér. Svietidlo nemá vypínač.

2Filmy a hry na Philips Hue Play

Takto vyzerá „vyfotošopovaná” reklama na webe meethue.com. Aby si dosiahol takéto bohaté nasvietenie, potrebuješ mať bielu farbu steny a ďalšie prídavné osvetlenia v miestnosti. Dve Hue Play rozhodne stačiť nebudú!

3Aké je osvetlenie Philips HUE Play?

A takto môže vyzerať výsledný efekt bez fotomontáže. Stena má sivú farbu a svietidlá idú na 100% výkonu. Svietidlá odporúčam umiestniť do dostatočnej vzdialenosť od steny kvôli lepšiemu rozptylu svetla. Pri vhodnom výbere a intenzite farieb sú svietidlá vhodné i na prácu. Pri monitoroch a TV nad 30″ určite odporúčam použiť tri svietidlá.

Výhody


+ Perfektná aplikácia . Intuitívna a dizajnovo dobre navrhnutá pre všetky HUE produkty. Pridávanie rôznych scén (farebnosť, intenzita, on/off), budíkov (prebúdzanie postupným rozsvietením), časovačov (blikanie), rozsvietenie po príchode domov (vyžaduje zapnutú lokalizáciu na telefóne), nastavenie senzorov pohybu (ak ich vlastníš) apod.
+ Jemný rozptyl svetla cez biely difúzor, krásne farebné podanie, dobrá svietivosť a stmievanie .
+ Vytváranie farebných prechodov . Každé svietidlo môže svietiť inou farbou a inou intenzitou - to, čo LED pásy nevedia dosiahnuť - prípadne bude inštalácia a následné ovládanie komplikovanejšie.
+ Možnosť dokupovať svetlá HUE Play aj samostatne . Na jeden zdroj v zásuvke je možné pripojiť 1-3 svietidlá.
+ Tri spôsoby umiestnenia . Vodorovné položenie na stôl (drží vďaka pogumovaniu), vertikálne na plastový stojan (pôsobí ako tenký reproduktor) alebo nalepenie pomocou priloženej 3M pásky.
+ Zmena farebnosti podľa obrazu - HUE Entertainment pomocou Hue Play HDMI Sync Box alebo z počítača do monitora/TV cez aplikáciu (znižuje výkon PC).
+ Ovládanie svietidiel cez cloud aj mimo domu (potrebný online účet a non-stop internetové pripojenie v domácnosti).
+ ZigBee protokol: nízka spotreba, zariadenia si navzájom šíria signál, čím zvyšujú dosah a frekvencia 868 MHz neruší WiFi
+ Podpora Apple HomeKit , Google Assistant , Amazon Alexa , Microsoft Cortana , herný Razer Chroma a obľúbený IFTTT (dá sa nastaviť blikanie svietidla pri prichádzajúcom hovore a iné).
+ Časté aktualizácie (aplikácie i firmvér).

Nevýhody


- Nutnosť vlastniť Bridge , ktorý sa zapája cez ethernetový kábel do routra (verzia 2.0). Bez Bridge sa svetlá po zapojení do siete iba rozsvietia na bielo a nie je možné ich ovládať.
- Ovládanie iba cez aplikácie na mobile, tablete alebo v počítači (Win/Mac).
- Svietidlá nie je možné ovládať cez Bluetooth.
- Celková cena za ambientné osvetlenie zložené z troch svietidiel je astronomická.
- Zmena farebnosti podľa obrazu - HUE Entertainment cez počítač je podľa môjho názoru veľmi rušivé a niektoré prechody farieb sú dokonca mierne trhané a často aj nepresné. Testované cez Windows aplikáciu na monitor i TV pri filmoch i gamingu. Pri hudbe je výsledok ešte horší. Svetlá sa vôbec nemenia do rytmu ani pri najrýchlejšej synchronizácii. Na pomalej vytvoríš príjemnejší efekt postupnej zmeny farieb, ktorý sa dá akceptovať.
- Prehrievanie svietidiel pri maximálnom zaťažení (pri bielej už nad 80% výkonu).
- Kvôli zmenám teploty je na niektorých svietidlách počuť občasné pukanie plastov. Niečo také by som očakával pri lacných produktoch z Aliexpressu.
- Po odomknutí telefónu trvá aplikácii dlhšie kým sa preberie a dokáže reagovať na zmenu.
- Chýba režim na pomalú zmenu farieb.
- Svietidlá majú dostatočný výkon, ale čím bližšie sú umiestnené k stene, tým menej svetla dajú do okolia. Tento problém nastane, ak hlboké svietidlá nalepíš na zadnú časť TV zaveseného na VESA dežiaku a neostane ti dostatočný priestor na rozptyl svetla.
- Ak sa rozhodneš prilepiť svietidlo o TV/monitor, nie je možné ho jednoducho odpojiť/pripojiť bez strhnutia lepiacej pásky. Rovnako sa na držiaku a stojane nedá polohovať - budeš odkázaný na sklon zadného panelu obrazovky.
- Svietidlá sú hlboké i vysoké a pri prilepení na TV môžu znemožniť alebo sťažiť prístup k bočným HDMI/USB vstupom .
- Každé svietidlo má kábel fixne pripojený k svietidlu .
- 2 metrový kábel nemusí každému stačiť. Predlžovací je výrazne predražený.

Najkrajšie veci sú tie najjednoduchšie


Ak ťa svietidlá chytia za srdce, časom ťa pravdepodobne zlákajú aj iné produkty v podobe ovládateľných zásuviek, senzorov pohybu, či diaľkových ovládačov. Kompletná Philips HUE séria je vysoko návyková najmä vďaka jednoduchej a dizajnovo skvele navrhnutej mini aplikácii . V tomto smere nemá Philips ani v roku 2020 poriadneho konkurenta. K negatívam by som prihodil hlavné lákadlo - HUE Entertainment. Zmena farby podľa obrazu je pre mňa ako epileptické disko. Ak k tomu pridám niekoľko ďalších spomenutých nedostatkov a astronomickú sumu, produkt určite nebude voľbou pre každého nadšenca RGB svetla.

Low-cost riešenia ponúka napríklad WOOX Home alebo Immax NEO .
4Názor Philips Hue aplikáciu a HUE Play svietidlá

Ľahko pochopiteľné použitie bez zbytočného balastu okolo. Prehľadná, rýchla a dizajnovo dobre spracovaná appka.

Publikované: 1. 6. 2020 / Autor: MOWS
8/10
Perfektné!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Mohlo by ťa zaujímať: