Výlet na Korytnačí ostrov Marathonisi pri Zakynthose

Grécko, Zakynthos, Marathonisi - Turtle IslandTip na výlet

Jún 2019 / Výlet na piesočnatú pláž ostrova Marathonisi môžeš zrealizovať dvoma spôsobmi. Vlastným člnom alebo cez predajcov výletov - tých je v najväčších letoviskách Zakynthosu ako húb po daždi. Najmä v najznámejšom Laganase, odkiaľ výletné lode štartujú a majú to skutočne na skok - iba 3 km.

Prezývku „Korytnačí ostrov / Turtle Island ” vraj dostal podľa svojho tvaru a nie podľa toho, že sa tu točili Teenage Mutant Ninja Turtles. Je to ako prirovnať tvar Slovenska k ležiacemu morskému koníkovi. Na Zante si potrpia na podobné fabulácie. Ďalšia je o stroskotanej pašeráckej lodi Panagiotis na pláži Navagio. V skutočnosti je Marathonisi miestom, kde ohrozené korytnačky Caretta caretta - Kareta obyčajná kladú vajíčka do piesku. Samice sú citlivé na svetlo a hluk - niečo ako ja po ôsmich hodinách v práci. V prípade, že je Kareta vyrušená, nenakladie vajíčka a ochranári píšu negatívne statusy na sociálne siete. Aj preto na dovolenkový raj Zakynthos v nočných hodinách nelietajú lietadlá, zakázané sú aj jasné svetlá na okolitých plážach a obmedzená je aj rýchlosť motorových člnov v celom okolí Korytnačieho ostrova (dodržiava sa ako rýchlosť na našich cestách).

Oplatí sa cestovať kvôli korytnačkám?


Ak plánuješ cestu na ostrov za účelom vyfotiť si na Instagram vysmiatu sto kilovú Korytnačku, tak pravdepodobne zbytočne. Skôr ich stretneš v Laganase a spoznáš ich jednoducho: hovoria nezrozumiteľnou angličtinou, nosia XS tangá a sú večne naliate. Ale teraz vážne. Tie s pancierom na chrbte môžeš pozorovať skôr pod hladinou pri Laganase a v okolí Dafni Beach . V celej časti južného Zakynthosu hľadajú pochúťky v podobe lastúrnikov a menších rýb.
1Zákaz vstupu na Marathonisi

Aj napriek varovným tabuliam sa nájdu jedinci, ktorí tieto výzvy ignorujú.

Ostrov nie je turistom prístupný celý. Vstup je povolený iba na časť piesočnatej pláže a malý skalnatý úsek v severnej časti. Je to logické, kedže sa jedná o Národný morský park . Logický je aj zákaz zapichovať slnečníky a limitovaná rýchlosť pre lode. Čo je proti logike, je hlasná hudba z kotviacich barov.
2Z Marathonisi nie je Národný morský park ale biznis

Turisti by hodinu bez chladeného nápoja a zmrzliny určite zahynuli.

3Marathonisi ako raj na Zemi

Pláž pre verejnosť má približne 3000 m². Člny môžu kotviť po celej dĺžke a plávanie či potápanie bude hazard s vlastným životom. Fotené o desiatej. Na obed je tu člnov a lodí podstatne viac.

4Motorové člny na Zakynthose

Zábava vo vode iba dovtedy, kým ťa nezrazí čln.

Zhodnotenie na záver


V poobedných hodinách je ostrov prehustený turistami a divoká premávka motorových člnov znemožňuje plávanie aj potápanie . Z návštevy ostrova sa tak stane iba grilovanie na krásnej mini piesočnatej pláži s azúrovým morom bez možnosti použiť slnečník. Nič výnimočné, čo by sa nedalo zažiť aj inde.


Takto vyzerá špecialita, nielen pre korytnačky:

5Marathonisi caves

Na juhozápadnej strane sa nachádzajú malé jaskyne. Dostupné sú loďou.

6

Publikované: 6. 12. 2019 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: