Recenzia: Xbox One Elite ako kráľ gamepadov na PC a Xbox

RecenziaHodnotenie

PC hranie je stále populárnejšie a zaujímavých a kvalitných herných ovládačov na trhu by som sotva spočítal na prstoch jednej ruky. Cenovka kúskov ako je Elite mnoho hráčov často logicky odrádza a preto by som v tejto krátkej recenzii vypichol niekoľko pozitív ale i negatív, ktoré ti pomôžu rozhodnúť sa.

Gamepad je rozmerovo i dizajnovo podobný klasickému ovládaču Microsoft Xbox One z roku 2013. Vylepšená oceľová Elite verzia vyšla v roku 2015 a okrem kvalitnejšej konštrukcie prišla s jednoduchými ale efektívnymi zlepšovákmi.
1

DualShock 4, Razer Raiju, Nacon Revolution Pro alebo Steam Controller prišli s pokrokovejšími funkciami. Microsoft stavil na rýdzu klasiku pretože jednoduché veci sú väčšinou tie najlepšie.

Výhody


+ Luxusné dizajnové prevedenie, kvalitný oceľový skelet a gumové protišmykové časti pre dlhodobé hranie. Ani po troch rokoch nemá poškodené pogumovanie na gamepade ani páčkach. Všetko dokonale odolné voči oderu a agresívnemu potu.
+ 330 - 350 g váha. V rukách sa drží s istotou ale psychicky labilnejším jedincom by som určite neodporúčal hádzanie.
+ Dva typy krížového D-padu (štvor a osem smerový), tri typy páčok a štyri ploché zadné lopatky - všetko sa prichytáva pomocou magnetu , bez nutnosti zdĺhavého skrutkovania.
+ Obrovská podpora hier na PC . Stále existujú gamepady, ktoré v niektorých tituloch robia problém pri nastavení ovládania, prípadne stráviš viac času s nastavovaním, ako s hraním (Steam controller).
+ Štyri kovové lopatky na zadnej strane gamepadu sú programovateľné (vybrať si môžeš iba z buttonov na gamepade) a dajú sa kedykoľvek fyzicky pripnúť/odstrániť alebo ich aktivovať/deaktivovať dvojitým klikom na „connect” button. Stláčajú sa veľmi rýchlo ukazovákmi a prostredníkmi.
+ 3,5 jack na sluchátka. Gamepad umožňuje bezdrôtové prenášanie zvukov z Windows 10 cez Xbox One Wireless Adapter.
+ Dlhý a kvalitný pletený USB kábel v balení pre hranie bez wireless .
+ Win10 aj Xbox má intuitívnu aplikáciu na nastavenie gamepadu a možnosť uložiť dva profily - tie sa prepínajú mechanicky na gamepade.
+ Každý trigger má dva režimy citlivosti cez mechanickú prekážku s názvom hair-lock. Rýchle stlačenie ako pri ABXY tlačítkach je ideálne pri FPS strielačkách a arkádach (streľba, zameriavanie, skákanie) alebo klasické - vhodné napríklad pre racing alebo šport (napr. brzda, plyn, náprah hokejky atď).
+ AA baterky sú lepšie ako akumulátor. Gamepad nemusíš mať mimo hrania v docku a baterky sa pár sekúnd vymeníš aj počas hrania. Postrehol som aj trochu dlhšiu životnosť AA batérií ako pri plastovom bratovi XOne (testované na nabíjateľných Eneloop Pro 2450 mAh).

Nevýhody


- Absencia Bluetooth pripojenia. Gamepad nespáruješ na mobile ani TV. Na PC je pre bezdrátové hranie nutné vlastniť Xbox One Wireless Adapter . Ten sa prehrieva a jeho dosah je v tejto cenovej relácii chabý.
- Bezdrátový prenos zvuku má krátky dosah a i na tieto vzdialenosti spôsobuje časté výpadky.
- Na PC sa nezobrazuje stav nabitia (problém aj s klasickým plastovým bratom).
- Na PC chýba možnosť priradiť zadným páčkam aj iné klávesy alebo makrá.
- Zadné lopatky zvyknem často nechtiac stlačiť - stačí minimálny tlak. Ani po dlhých mesiacoch som si nezvykol a pri akčnejších tituloch sa mi občas zadarí.
- Dva prepínače na zmenu citlivosti triggerov sú z plastu. Pri silnejšom zatlačení sa ľahko zlomia.
- Dvierka na dve AA baterky sú z tenšieho plastu a hrozí riziko poškodenia.
- Začiatočníkom by mohlo vadiť jednofarebné prevedenie ABXY tlačítok, kedže veľa hier používa pri tutorialoch práve farebné odlíšenie.
- Deťom nebude vyhovovať váha. Oproti klasickému One gamepadu je to cca +260g naviac.
- Iba čierna a biela varianta. Prijal by som farebné/kreatívnejšie skinovanie.
- Obal na prenášanie je tvrdý, bezpečný a pôsobí naozaj luxusne ale v batohu zaberie zbytočne veľa miesta.
- Cena

Hranie v praxi


Pri NHL sérii mi pomáha zadná lopatka na rozbeh hráčov. Je to oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie ako zatláčať páku (neviem ktorého idiota v EA Sports to vôbec napadlo). V Gears of War sérii a iných FPS používam zadné lopatky na rýchle tagovanie nepriateľov. Okrem zvyšovanie skóre je to skvelá pomôcka na zlepšovanie tímovej hry. Rovnako hojne využívam zrýchlenú streľbu cez predný trigger. Skrátiť oneskorenie je v strielačkách „životne” dôležité!

Hodnotenie na záver


Gamepad je prevedením veľmi kvalitný. Vytkol by som iba nekvalitné plastové prepínače na triggery, zadné dvierka pre baterky a absenciu Bluetooth. Jedná sa o jeden z najlepších herných ovládačov, aké som kedy držal v rukách aj keď je jasné, že nie každému táto ťažká a robustná konštrukcia padne vhod. Hardvérové a (obmedzené) softvérové customizovanie je čerešničkou na torte.
2Najlepší herný ovládač pre PC a Xbox

Príslušenstvo je bohaté a luxusne prevedené.

Publikované: 12. 5. 2019 / Autor: MOWS
9/10
Vynikajúce!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 2 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: