Santorini: tipy na tie najlepšie miesta na fotenie

Grécko, SantoriniFotografie z dovolenky

Ak si ešte nenavštívil jeden z najznámejších (ale určite nie najkrajších) gréckych ostrovov a chystáš sa tak urobiť, tu je niekoľko tipov na miesta, z ktorých budeš mať pekné pamiatky do fotoalbumu. A nebuď frustrovaný z toho, že tvoje fotky nebudú vyzerať ako z katalógu cestovky. Skoro všetko je to len o šikovnej (alebo aj gýčovej) grafickej úprave v grafických programoch Ligtroom a Photoshop.
1Oia na ostrove Santorín

1. Najlepšie miesto na plnenie dovolenkového fotoalbumu je v severozápadnej dedinke Oia (Οία). Práve z týchto miest vzniká najviac fotografií, ktoré môžeš vidieť v katalógoch cestoviek, weboch o cestovaní ale aj na obaloch gréckych pokrmov. Oia sa neoficiálne stala symbolom Grécka . Počas dňa si v uličkách mesta zhotovíš pekné momentky, pretože architektúra a farba domov je naozaj výrazná a farebne pestrá.

2Západ slnka na Santoríne

Oia je počas hlavnej turistickej sezóny známa kvalitnou tlačenkou počas západu slnka. Ale nie bravčovou. Turisti sa sem v húfoch dopravujú výletnými loďami i obrovskými luxusnými parníkmi. Úzke uličky sú tak natrieskané, že budeš rád, ak nestratíš samého seba. Ľudia sú tu mimoriadne neohľaduplní - najhorší sú práve „selfisti” z východnej Ázie, ktorí sú ozbrojení selfie palicami a musia si z každého uhla spraviť aspoň tristo záberov. Nájsť ideálne vyvýšené miesto a dobrú kompozíciu je prioritná úloha, ktorú by si mal mať zvládnutú aspoň dve hodiny pred západom slnka a flek si poctivo držať aj keby ti malo močový mechúr rozdrapiť.

3Portrét alebo momentka na Santoríne

4Fotenie západu slnka v mestečku Oia

Toto je tá ospevovaná romantika pri západe slnka, ktorú sľubujú cestovky. Záber vznikol približne 45 minút pred západom slnka. Pri západe celá vyhliadka pôsobila ako bratislavská železničná stanica v piatok o tretej. Mesiace júl a august by som určite hodil na blacklist. Mimo letnú sezónu tu môžeš vychytať naozaj prenádherné momentky aj kvôli oblačnejšej oblohe (ja som to šťastie nemal). Nezabudni fotiť mesto a nie slnko - ako to robí väčšina turistov. Oranžového oskara si predsa cvakneš aj na Slovensku.

5Tipy na fotenie na ostrove Santorín

2. Najvyšší kopec na Santorini - Profitis Ilias . Vedie sem asfaltka z mesta Pyrgos. Na fotke je výhľad na severnú časť ostrova, kde sa ti naskytne to najzaujímavejšie, čo vie ostrov ponúknuť. Pyrgos, Fira a Oia. Okrem toho je veľmi dobre viditeľný malý sopečný ostrov na ľavoboku ale aj Ios, Sikinos, Iraklia, Thisaria. Vo výhľade ti nič brániť nebude. Je to tu samá skala.

6Najlepšie fotografie zo Sadorini

Až na Profitis Ilias som si uvedomil, aký je ostrov nezalesnený a nahusto zastavaný. Výhodou je, že tu vyniknú všetky svetlá, čo je pre dobrú nočnú fotku absolútne ideálny stav. Kedy fotiť? Od skorého rána do noci, ale týmto smerom je to rozprávkové najmä pri západe slnka alebo veľmi tesne po ňom - kým ešte nadobro nezhasne obloha. V noci sa stratia ostrovy nad morskou hladinou, čo by bola škoda. Na čo si dať pozor? Na kopci sa nachádza vojenská základňa a radar, tak aby si pri fotení nesprávnym smerom neskončil vo väzbe ako českí programátori z Bohemia Interactive. Tiež by som chcel upozorniť na možný silný a studený vietor v nočných hodinách - pokojne aj v horúcom mesiaci jún. Okrem toho, že sme tu skoro primrzli, mal som takmer všetky fotografie s dlhšou expozíciou rozmazané aj napriek tomu, že vlastním pomerne stabilný statív. Na pekné (predsvadobné) fotky si nezabudni pribaliť externý blesk a to najširokouhlejšie ohnisko, aké vo výbave máš. Väčší panoramatický záber z vyhliadky Profitis Ilias .

7Anastasi church, Santorini

3. Je ti to povedomé? Nie tá opretá modelka v modrom ale tá modrá kupola na kostole . Kríže v roku 2017 inžinieri v Lidl retušovali na všetkých svojich gréckych produktoch a bol z toho pekný poprask. Aj keď tie Lidlácke pochádzajú skôr z dedinky Oia, tento záber cvakneš v dedinke Imerovigli priamo na kostole Anastasi. Túto nepeknú dedinu som pridal na výborné tretie miesto z iného dôvodu. V smere na Skaros Rock a kostolík Ekklisia Theoskepasti je nádherný výhľad na celú západnú stranu ostrova . Z Imerovigli sem vedú schody a štrkový turistický chodník. Nezabudni na vhodnú obuv.

8Výlet do mesta Pyrgos Kallistis

4. Štvrtý v zozname najfotogenickejších miest je zaslúžene Pyrgos Kallistis (Πύργος Καλλίστης). Kedysi hlavné mesto, teraz trochu tiché a zabudnuté miesto v srdci pustého ostrova.

9Pyrgos Kallistis, Sanotirni

Bežných turistov Pyrgos až tak neláka, pretože je ďalej od prístavu a nie je v ňom toľko obchodov ako mestách Oia a Fira. Výhľad do okolia je aj z najvyššieho miesta neatraktívny (nájdeš ho v galérii dole) ale jeho staré úzke uličky s typicky gréckou atmoškou a okolie kostola sv. Nikolasa (na fotke) stoja za miesto na pamäťovej karte.

10Dvere pre najmenších

Pyrgos je asi jediné miesto na planéte, kde môžeš povedať túto vetu bez následkov: „Miláčik, menej jedz, lebo sa ani do dverí nevlezieš”.

11Historické mesto Pyrgos

Pyrgos je plný zaujímavých detailov a často sa tu dajú fotiť chodníky zo striech domov. To je informácia pre kreatívnejších fotografov.

12Večerná Thira na Sadorini

5. Až na posledné piate miesto by som zaradil hlavné mesto Fira (Thira). Prečo? Lebo Fira nemá vôbec krásnu architektúru a jeho uličky pôsobia skôr ako nákupná zóna so stovkou obchodov, fastfoodov, reštaurácií, taverien, hotelov a súkromných apartmánov. Aj preto by som odporúčal skôr večerné fotografie pri západe slnka a nočné zábery z väčšej vzdialenosti. Svetla je tu viac ako dosť. Táto fotka vznikla na severnej strane mesta, na chodníku vedúcemu do Imerovigli. Na čo si dať vo Fire pozor? Aby si sa pri fotení nezosypal z útesu, aby si sa neprizabil na klzkej kamenej dlažbe a aby ťa na chodníku nezvalcoval somár. Je ich tu viac ako tých v našom parlamente. Nočná Fira v detaile s poriadnym Photoshopovým faceliftom.

13Thira, Santorini, Greece

Fira a pohľad na malý čierny sopečný ostrov. Mesto je samá reštika, taverna, obchod, prípadne čumíš niekomu zhora do súkromného bazéna. Všade dookola plávajú luxusné parníky. Fotky sú tu poriadne gýčové a bez tej typickej gréckej atmosféry.

14Somár na Santorini

Miestna platená atrakcia v podobe zapáchajúcich somárov - odvoz zo starého prístavu až do centra. Je to druhá najfotografovanejšia atrakcia na Santorini. Prvá je samozrejme západ slnka.

15Nový prístav na ostrove Santorín

Pri čísle päť by som skončil, pretože som na ostrove Santorini nenašiel nič atraktívnejšie a fotogenickejšie. Ak by ti Oia, Profitis Ilias, Pyrgos, Fira a Imerovigli predsa len nestačili, môžeš skúsiť výhľad nad prístavom (na fotke), tichú dedinku Megalochori kúsok od prístavu, červeno-čiernu pláž s názvom Red Beach alebo vykopávky starovekého mesta Ancient Thira na veľkom kopci, odkiaľ sa ti z výšky naskytne pohľad na dve najväčšie turistické strediská Kamari a škaredá Perissa . Želám pevné nervy, dobré svetlo a krásne oblaky!

Publikované: 14. 6. 2018 / Autor: MOWS
Fotogaléria 25 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 5 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: