Dovolenka na Lefkade a potulky na štvorkolke

Grécko, LefkadaCestovanieHodnotenie

U slovenských dovolenkárov je grécky ostrov Lefkada (Λευκάδα) stále pomerne veľká neznáma. Lefkada sa na prvý pohľad najviac podobá Korfu . Ten je vzdialený približne 70 km severozápadne a tiež patrí k Iónskemu súostroviu. Oba sú to krásne zelené ostrovy - opak Kréty a pustého Santorini. Korfu má lepšie možnosti pešej turistiky, má nádherné hlavné mesto - Korfu Town (pozri recenziu), atraktívnejšie pamiatky a múzeá a v našich cestovkách má oveľa viac ponúk ubytovania s prijateľnými cenami. Na Lefkadu je možné dopraviť sa autom alebo busom cez hrádzu s mostom (pre tých čo chcú za každú cenu ušetriť na úkor pohodlia a času) a má oveľa kvalitnejšie a krajšie pláže s dĺžkou cez 100 km. Tie v tomto článku spomenuté nie sú, ale určite je nevyhnutné si o nich prečítať skôr ako si spravíš názor. Tento cestopis sa zameriava na cestovanie štvorkolkou po ostrove s rozlohou približne 356 km² (podobnú rozlohu má aj naše hlavné mesto).
1Cestovanie po Lefkade

Ak sa rozhodneš pre dovolenku na Lefkade, je takmer nutné vlastniť dopravný prostriedok . Či už na spoznávanie ostrova, alebo návštevu pláží. Najlepšou voľbou by bolo obsadiť jachtu alebo čln, pretože ostrov je známy svojimi čarovne krásnymi plážami a na niektoré sa nedostaneš žiadnym iným dopravným prostriedkom tak pohodlne ako práve loďou. Kedže každý nemá túto možnosť, potom bude fajn auto, štvorkolka alebo veľmi obľúbený a lacný moped. Na posledné miesto by som umiestnil bicykel a somára (myslím to zviera podobné koňovi). Najviac požičovní nájdeš v Nidri, ale na sucho neostaneš ani vo Vasiliki, Agios Nikitas a v hlavnom meste ostrova. Najdlhší a najfrekventovanejší vonkajší okruh po ostrove má dĺžku približne 77 km. Ak sa rozhodneš prebádať horské dedinky, navštíviš južne položený maják, prímorské mestečká a všetky autom dostupné pláže, bude to podstatne viac.

2Mesto Lefkada

Ako prvé by som začal v hlavnom meste , ktoré ma rovnomenný názov ako samotný ostrov. Lefkada je položená v najsevernejšej časti ostrova. Grécka pevnina je s ostrovom prepojená jedinou hrádzou s mostom. A ten sa nachádza práve v týchto miestach. Ako si už z fotky môžeš na prvý pohľad všimnúť, mesto ani jeho okolie nie sú atraktívne.

3Historické centrum Lefkady

Mesto som navštívil v najdivokejšej letnej sezóne v pracovný deň a pôsobilo ako historické centrum Banskej Bystrice o desiatej hodine. Turistov by som na hlavnej ulici napočítal na prstoch jednej ruky. Domácich na druhej.

4Železné veže s hodinami na Lefkade

Mestské veže s akýmisi hodinami zo železničnej stanice pôsobia ako keby ich postavili nadšenci zo stavebnice Merkur. V meste sa nenachádza výraznejšia dominanta, ktorá by stála za dobrú fotografiu alebo vyhliadku. Pravdepodobne aj zrúcanina hradu Santa Maura a drevený most (Wooden Bridge), ktorý sa skloňuje v každom sprievodcovi, ťa neočarí.

5Nakupovanie na Lefkade

Mesto Lefkada ti na nákupy a zábavu odporučí asi iba delegátka cestovnej kancelárie, pretože si to prečítala na Wikipedii. Oproti hlavným mestám ostrovov Korfu alebo Rodos pôsobí toto ako chudobná sirôtka. Mesto Lefkada je atraktívne asi ako Heraklion na Kréte. Aj z toho som mal podobný horký pocit v ústach.

6Múzeum v meste Lefkada

Asi najzaujímavejší zážitok, ktorý som si z mesta odniesol, je miniatúrne tradičné múzeum s rozlohou približne 50 m². Vstupné je dobrovoľné a jeho návšteva ti zaberie menej ako jeho hľadanie. Súradnice som preto priložil do mapy. Kedže ma starý pán priam nabádal k foteniu, viac záberov pre predstavu nájdeš v galérii pod článkom.

7Kláštor pri Agios Ioannis

Krásny pohľad na azúrové more s malou romantickou plážou pri kláštore v Agios Ioannis (na západnej strane mesta) bude pravdepodobne lepšia voľba ako drevený mostík.

8Foto Nydri

Ak by si chcel napraviť slinu, nakúpiť za prijateľnejšie ceny, naplniť žalúdok a hlavne sa pokochať krajším okolím, treba sa vybrať južnejšie. Táto fotografia vznikla podvečer pri asfaltovej ceste niekde medzi horskou dedinou Vavkeri a najväčším turistickým mestom Nidri (na fotke). Nidri je kapitola sama o sebe a preto som mu venoval samostatný článok.

9Katochori, Lefkada

Nidri a zátoka Vlicho je to najfotogenickejšie, čo sa dá na ostrove nájsť. Fotka je vyhotovená z hlavnej cesty, neďaleko dedinky Katochori. V Nidri sa nachádza prístav, z ktorého sa ľahko dostaneš na výletné plavby - napríklad aj do Kefalonie.

10Západ slnka v zátoke Vlicho

Večerný pohľad z dedinky Geni na Vlicho a Nidri. V Geni a okolí skapal pes a preskúmanie tejto oblasti kazí množstvo súkromných pozemkov. Oskar v Nidri vstáva v skorých ranných hodinách a rovnako skoro aj zapadá za vysoké kopce, ktoré túto oblasť obklopujú. Nidri je najmenej vhodné miesto na romantickú večeru pri západe slnka. Naopak východ slnka môže príjemne prekvapiť.

11Turistika na Lefkade

Keď už si v Nidri, stojí za zváženie návšteva 3 km vzdialeného vodopádu (Nidri Waterfalls). Vedie sem asfaltová cesta na konci ktorej je neplatené parkovisko (na Slovensku by to bola rarita).

12Nidri Waterfalls

V letných horúcich mesiacoch bude vodopád čúrať ako starček so zväčšenou prostatou. Než sa k nemu dopracuješ, pravdepodobne sa budeš musieť prebrodiť studenou vodou a poskakovať na skalách ako kamzík. Pre veľmi otužilých odporúčam aj plavky, pretože pod vodopádom sa dá kúpať. Výlet s malými deťmi (také ktoré väčšinu času vláčiš ako nákupné tašky) by som určite neodporúčal.

13Stavrota

Vnútrozemie Lefkady je hornaté a najvyšší kopec Stavrota je v nadmorskej výške približne 1 180 m n. m. Turistom v horúcej letnej sezóne želám chladný morský vánok a pevné zdravie. Tí pohodlnejší sa môžu dopraviť autom na dve zaujímavé vyhliadky , ktoré sú označené na priloženej mape.

14Počasie na Lefkade

Počasie je v najvyšších kopcoch skutočne nevyspytateľné. Mení sa v priebehu niekoľkých minút ako v našich Vysokých Tatrách. Zatiaľ čo na plážach sa griluješ na príjemných 80°C, v horách sa môžu čerti ženiť.

15Karya

Vnútrozemie je prešpikované malými a pre turistu absolútne nezaujímavými dedinkami. Karya (na fotke) je jedna z tých rozsiahlejších a jediné zaujímavé čo tu nájdeš, je folklórne múzeum - a aj to zašité ako reklamačné oddelenie v čínskom obchode.

16Opustený kláštor na Lefkade

Ak nie si turista, hľadač zabudnutých kláštorov alebo lovec fotografií, vnútorná časť ostrova pravdepodobne nebude pre teba atraktívna. Ak by som ostrov porovnal s Korfu alebo vzdialenejším Rodosom či Karpathosom, tak Lefkada v tomto ťahá za kratší koniec. Ale stále je to oveľa pestrejšie ako vyprahnuté Santorini.

17Koza domáca

Keď neuvidíš kozy na pláži, určite ich budeš mať možnosť vidieť v horských priesmykoch.

18Nelegálne skládky v Grécku

Toto je to, čo na cestovateľských magazínoch a v recenziách len ťažko nájdeš. Typický grécky bordel sa nevyhol ani tomuto ostrovu.

19Sivota na Lefkade

Sivota nie je ideálna na kúpanie. Pokojné miesto plné jácht a rybárskych lodí sa dá využiť napríklad na návštevu reštaurácie alebo relaxovanie na lavičke. Nájde sa tu aj obchod so suvenírmi, ale kúpiš tu to, čo kdekoľvek inde.

20

Ak by nebola doba mobilných telefónov a wi-fi pripojení, tak napíšem, že na ostrove niet krajšieho miesta na telefonovanie.

21Drunk People

Tabule v Sivote upozorňujú na Angličanov. Človek sa hneď cíti ako v centre Bratislavy.

22Prístav a reštaurácie vo Vasiliki

Vasiliki je mestečko na juhu ostrova s veľkou plážou a morom ideálnym skôr pre windsurferov. Nachádza sa tu množstvo privátov a hotelov. Na jeho východnej strane aj niekoľko reštaurácií vsadených do príjemného prostredia. Z prístavu sa dá lodným taxíkom dostať na jednu z najkrajších pláží - Agiofili . Ak by nepolo také preplnené turistami, nazval by som ho rajom na Zemi.

23Obchody v Agios Nikitas

Agios Nikitas je veľmi populárne turistické mestečko. Malá neútulná pláž, niekoľko hotelov, privátov, typických gréckych obchodíkov, reštaurácií a vysoká hustota turistov. Je to jedno z miest, na ktoré by som sa druhýkrát len ťažko vrátil. Nikitas má ale silnú výhodu. Lodné taxi priamo na dve neďaleké veľké piesočnaté pláže - Milos a Kathisma .

24Monumentálne skaly a maják

Na úplnom juhu ostrova, po nekonečne dlhej, kľukatej a nudnej ceste, sa naskytne pohľad na tieto monumentálne skaly a maják (Lighthouse Doukato). Skaly sú orientované na západ a podvečer tu nafotíš zaujímavé fotky. Je to zároveň jedno z miest, kde mi tuhla krv v žilách pri pohľade z útesu. Pre selfiečkárov ideálne miesto pre posledný pád v ich živote. Juhozápadná časť ostrova nie je ideálna len pre samovrahov. Na svoje si prídu milovníci olivového oleja . U miestneho predajcu so stánkom priamo pri hlavnej ceste sme kúpili dva litre iba za 9 €. V ponuke bol aj med ale letiskové poplatky za prekročenie hmotnosti batožiny sú smrtiace.

25Recenzia na ostrov Lefkada

Historických pamiatok a múzeí je na Lefkade mizerne málo. Horské a prímorské dedinky sú pre návštevníka neatraktívne a hlavné mesto je slabé ako päťkrát prevarený čajový sáčok. Pre pešiu turistiku sú len veľmi obmedzené možnosti, bajkeri si budú musieť vyšliapnuť poriadne vysoko do kopcov aby neboli terčom na frekventovanom okruhu. V tomto všetkom je neďaleké Korfu veľmi silný konkurent a aj preto je stále obľúbenejšou destináciou u našich cestoviek. V čom teda vyniká Lefkada? No predsa v nádherných plážach! To je hlavná doména tohto zeleného Iónskeho ostrova a len ťažko v Grécku nájde konkurenciu. Aj vďaka tomu bola dovolenka na Lefkade jedna z najlepších aké som kedy absolvoval a na tých pár negatív som veľmi rýchlo zabudol.

Publikované: 2. 11. 2017 / Autor: MOWS
Fotogaléria 28 fotografií
8/10
Perfektné!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: