Lefkada: Prečo (ne)absolvovať výletnú plavbu na Nidri Star?

Grécko, Lefkada, Meganisi a KefaloniaTip na výletHodnotenie

Niekoľko miestnych turistických centier, cestoviek a mladých perspektívnych brigádnikov ponúka na gréckom ostrove Lefkada celodňové výletné plavby na krížnikoch s názvom Nidri Star a číselným označením I, II a III. Každá loď má mierne obmeny v miestach, ktoré navštívi alebo obopláva, no všetky majú spoločné jedno. Štart a cieľ je v prístave Nidri . My sme výlet zakúpili priamo v prístave a zjednali sme cenu 15€ na osobu aj s obedom.
1Výletná plavba Nidri Star

Ranný slávnostný štart všetkých výletných lodí z prístavu. Už pri nalodení som pochopil, že prechádzky po palube budú nesmierne náročné. Všetky lode sú prešpikované turistami, chodby sú veľmi úzke a celá loď je ako vlak z Bratislavy do Košíc v piatok poobede.

2Strecha lode NidriStar

Prvé sa plní čelo a strecha lode. Je to ako keď sa deti na školskom výlete bijú o to, kto bude sedieť pri okne. Nálada je skvelá a vyvolení sa tešia z dobre ulovených pozícií. Keď sa vyberieš navštíviť bar alebo toaletu, stúpiš na nohu minimálne piatim spolucestujúcim. Ako som sa pohyboval na lodi s veľkou zrkadlovkou je pre mňa dodnes záhadou.

3Kapitán lode za kormidlom

Zatiaľ čo hostia sa tlačia ako sardinky, posádka je v pohodičke. Až na tú veľkú spotenú mapu na modrom tričku. Už o desiatej hodine je na lodi poriadny gril a jediné čo dokáže schladiť je ľadový nápoj z baru.

4Maják na Lefkade

Prvá atrakcia, pri ktorej sa loď takmer prevrátila na pravobok. Maják v najjužnejšie položenom mieste Lefkady som navštívil aj na štvorkolke, ale fotogenickejší je práve odtiaľto.

5Skalnatý útes na ostrove Lefkada

Plavba ponúka menej takýchto krásnych momentov a aj na tie je potrebné použiť poriadny zoom. Táto skala sa nachádza na juhozápadnej strane ostrova - medzi majákom a Porto Katsiki.

6Vylodenie na pláži

Prvá zastávka na krásnej opustenej piesočnatej pláži s azúrovým morom. Celá akcia pôsobí ako paródia na vylodenie v Normandii. Niekoľko lodí so stovkami turistov sa snaží čo najrýchlejšie presunúť na pláž s pomocou jedného rebríka.

7Vyloďovanie na Nidri Star

Na kúpanie je podľa letáku vyhradená celá hodina. Reálne iba 20 minút, pretože zvyšný čas čakáš v rade na vylodenie a potom zase na nalodenie. Tí vynaliezavejší, ktorých netrápia osobné veci a cennosti, si skočia priamo z paluby.

8Foto z lode na Porto Katsiki

Porto Katsiki je v turistických sprievodcoch považovaná za najkrajšiu pláž na Lefkade (fanfaróni použijú rovno Grécko, Svet či snáď celú galaxiu). Pláž a okolie je určite atraktívne a o negatívach kúpania píšem v článku venovanom Lefkadským plážam .

9Skok do mora

Dôležitá informácia je, že žiadna návšteva krásnej pieskovej pláže sa nekonala. Bola to iba krátka prestávka s možnosťou skočiť si z mostíka do krásne modrého mora a kochať sa pohľadom na skalnatý útes. A nezabudni, že tí najväčší borci skáču aj so smartfónom vo vačku plávacích nohavíc.

10Viscardo

Po Porto Katsiky prichádzame po 18 km plavbe na ostrov Kefalonia. Loď kotví v prístave dedinky Fiskardo (Φισκάρδο, Viscardo). Počas poludnia, keď slnko naberá na intenzite, dostávame hodinovú prestávku na návštevu mesta. Teda nie hodinovú ale len 30 minútovú, pretože opäť to pomalé vyloďovanie ...

11Pláž vo Fiskarde

Čo ponúka Fiskardo? V zásade nič. Je to taká malebná rybárska dedinka, v ktorej nájdeš prevažne reštaurácie a jednu malú pláž (na fotke). Nič zo spomínaného si za tak krátky čas nestihneš užiť. Maximálne tak 6€ zmrzlinu v prístave, ktorú označujú samými superlatívami.

12Penis

Možnosť zakúpiť typické grécke suveníry, ktoré sú na každom gréckom ostrove, v každom meste, letovisku či dedine. Otvárač na fľaše pre priateľku alebo prak pre maloleté dieťa. Ak by si bol nerozhodný, zvoľ klasiku - magnetky na chladničku!

13Kefalonia Cruiser

Neviem prečo je v tejto oblasti také moderné dávať všetkým turistickým lodiam názov Cruiser. Možno miestni námorníci v detstve hrávali Command & Conquer Red Alert 2.

14Souvlaki

Prichádza čas obeda. Suvlaki rozvoniavalo na palube už pár hodín a ja som mal problém s odvádzaním slín z úst. Škoda len tej detskej porcie. Ak bežne za tento obed žiadajú 5€, potom stojí za zváženie vziať si typické československé výletné jedlo - paštiku v konzerve alebo rezne.

15Opaľovanie na lodi.

Najkritickejšia hodina na lodi. Najmä pre tých, ktorí sa usalašili na vychytených miestach bez tieňa. Chladný vetrík od mora dodáva dojem, že nikoho nespáli, ale opak je pravdou.

16Oblievanie minerálnou vodou

Pasažieri sa ovlažujú čím sa len dá. Aj tým najcennejším.

17Návšteva pláže s Nidri Star

A je to tu opäť. Vyloďovanie na pláž. Našťastie posledné, ak nepočítam to záverečné v prístave. Niektorí turisti sú už tak znechutení, že ostávajú radšej sedieť na svojich vyhriatych miestach.

18Preplnené pláže

Pred plavbou ťa naladia na krásne súkromné miesta, ale tona turistov z nich spraví simulátor preplnených bulharských pláží.

19Papanikolis Cave

Ďalšia atrakcia v poradí je jaskyňa Papanikolis na ostrove Meganisi . Očakávania sú obrovské, lebo Gréci okolo každého hovna dokážu spraviť fantastickú prezentáciu s príbehom. A ja im to ani nezazlievam. Presne to nám chýba na Slovensku.

20Jaskyňa v Meganisi

Áno! Toto je tá slávna jaskyňa. Loď sem vpláva čelom na pár sekúnd (celá by sa ani nevošla) a kapitán poteší uši pasažierov hlasným lodným klaxónom. Čiže okrem toho že som hovno videl, som ešte aj 10 minút hovno počul.

21Plávanie pri ostrove Skorpios

Posledná pauzička je niekoľko metrov od ostrova Skorpios . Ten vlastnil veľmi bohatý pán Onasis a momentálne ho má v dlhodobom prenájme ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev. Ak by si sa rozhodol priblížiť k ostrovu, s najväčšou pravdepodobnosťou ťa na skútroch nemilosrdne prevalcuje strážna bezpečnostná služba.

22Cigareta a pivo

Po ceste do prístavu treba ešte zopár ohorkov a plechoviek pohádzať do mora, lebo vyzerá podozrivo čisto.

23

Celý dojem z výletnej plavby kazí fakt, že neexistuje maximálny počet pasažierov na palube. Majitelia sa snažia zaujať sympaticky nízkou cenou a možnosťou prísť na plavbu v ktorýkoľvek deň po zakúpení lístka. Všetko je len na úkor pohodlia zákazníkov. Výlet s Nidri Star odporúčam iba v prípade, že si už navštívil všetky zákutia Lefkady, jej krásne pláže a v stredisku umieraš od nudy.

Publikované: 8. 10. 2017 / Autor: MOWS
Fotogaléria 15 fotografií
3/10
Sklamanie
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: