Chorvátsko: Malebný Primošten s veľkými plážami

Chorvátsko, DalmáciaDovolenkaHodnotenie

September 2015 - Primošten sa nachádza približne 26 km južne od mesta Šibenik. Mesto sa pôvodne nachádzalo na ostrove a s pevninou bolo spojené mostom. Ten bol neskôr nahradený hrádzou. Z toho je odvodený aj jeho názov. Pre letných dovolenkárov je to ideálne miesto vďaka rozsiahlym a čistým plážam, krásnemu okoliu, obchodom s originálymi suvenírmi a jedlom.
1Primošten v Chorvátsku

Pohľad na mesto Primošten . Na pravej strane sa nachádza hrádza, ktorá spája pevninu a historické centrum. Mesto na pevnine za návštevu nestojí. Nájdeš tu len niekoľko obchodov a množstvo apartmánov, ktoré sa tiahnu až do kopca.

2Pláž Velika Raduća

Skorý ranný panoramatický pohľad na Velika Raduča. Jedná sa o rozsiahlu štrkovitú pláž. Vstup je pozvoľný a vhodný aj pre deti. Plávacie topánky sú odporúčaným doplnkom aj kvôli morským ježkom. Hneď vedľa pláže sú bary, pekáreň, zmrzlina, palacinkáreň a obchody so suvenírmi. Naľavo je historické centrum a vpravo sa nachádza obrovský hotelový komplex Zora v krásnom borovicovom háji.

3Bicykel a taxi

Taxi je drahé ako u nás a ak si dobre plánuješ svoj čas, nie je potrebné ho využiť. V centre mesta pri kruhovom objazde sa nachádza autobusová zastávka, z ktorej sa dostaneš medzimestskými autobusmi takmer kamkoľvek. Lístky ti predajú v autobuse počas jazdy. Dopravu zabezpečuje viac prepravcov a cenové rozdiely sú na kratšie vzdialenosti zanedbateľné. Výlet do Splitu veľmi neodporúčam, ale Trogir by si určite nemal vynechať. Cesta autobusom tam trvá približne 45 minút.

4Dramatická obloha

Zatiaľ čo september je na dovolenku v Grécku ideálny, Chorvátsko začína byť na kúpanie chladné.

5Čajka na člne

Chorvátsky obsierači sú všade. Silnejšia konkurencia našich holubov. Neraz som bol svedkom ako bombardujú ležiacich dovolenkárov na pláži ale aj v mori svojimi výkalmi. Pokiaľ letia nad tebou, maj radšej zatvorené ústa.

6Ryboľov v Primošteni

Miestni rybári s čerstvou ponukou na miestnom mini trhovisku. Hneď vedľa neho sa nachádzajú zeleninári a dve skvelé pekárne. Obedy, raňajky a večere si vyskladáš bez problémov a oproti Grécku sa tu dá hovoriť o podstatne lepšej kvalite za rovnaký peniaz.

7Námestie na starom ostrove

Vstup do historickej časti mesta. Na námestí nechýba pódium na podvečerné koncerty. Ak ti nebude stačiť folklór a ľudová hudba, môžeš navštíviť vzdialenejší klub Aurora, ktorý je preslávený svojimi diskotékami.

8Lodný prístav a reštaurácie

Malý prístav pri historickom centre. Okolité reštaurácie ponúkaju rôzne morské špeciality aj regionálne červené víno Babić. Ak sa nestotožňuješ s premrštenými cenami v centre Bratislavy, tu si cenníky radšej ani nečítaj.

9Kvetináč v topánke

Historické mesto je plné zaujímavých detailov a aj fotografi si určite prídu na svoje. Oproti Grékom majú Chorváti väčší cit pre detail, kreativitu a hlavne poriadok.

10Drevené dvere a klúčka

11Uličky v Primošteni

Ak hladáš suveníry, Primošten je to ideálne miesto.

12Obchody a suveníry

Aj v tomto vedú Chorváti oproti Grékom. Množstvo suvenírov je hand-made. V Grécku je väčšinou v obľube iba lacný „china-made”.

13kostol sv. Juraja

Dominantou starého ostrova je farský kostol svätého Juraja z roku 1485 s cintorínom. Pri západe slnka je práve tu najväčší počet turistov. Výhľad profesionálnych fotografov určite nenadchne. Selfiesti s lyžiarskymi palicami sa naopak zbláznia od radosti.

14Južná pláž a pohľad na historické mesto

Pláž južne od historického centra je menej atraktívna pre dovolenkárov, ale viac pre fotografov.

15Nočný život v Primošteni

16Prístav Marina Kremik

Zakotvené lode sa tiahnu od historického centra a pozdĺž celej ulice Porat.

17Západ slnka v Chorvátsku

Ak sa vydáš ešte ďalej popri pobrežiu (približne 30 minút pešou chôdzou), objavíš opustený hotel ale aj romantické miesto, ktoré počas dňa slúži pre niektorých aj ako malá súkromná nudapláž. Večer si nezabudni vziať baterku. Tieto miesta sú neosvetlené a na nerovnej ceste lesíkom by si mohol poľahky prísť k neželanému úrazu.

18Západ slnka cez Photoshop

Západy slnka sú miestami naozaj kúzelné. Najmä keď ich upravíš postprocesom v grafickom softvéri.

19Ohnivá obloha

A tie neupravené tiež nestoja na zahodenie.

20Výhľad z kopca

Najkrajší výhľad na Primošten a Marina Kremik sa naskytne na najvyššom kopci s vysielačom. Dostať sa sem po vlastných nie je vôbec problém. Z historického centra je to približne hodina stredný tempom. Časť po asfaltovom chodníku a časť po prašnej a veľmi nerovnej ceste (autom s nízkym podvozkom to určite neskúšaj). Okolo cesty sa nachádzajú prevažne nízke olivovníky a v slnečnom horúcom dni je ťažké nájsť tieň. Nezabúdaj na tekutiny a silný opaľovací krém.

21Olivový olej a figy

Popri hlavnej ceste (Ulica Splitska) stretneš predajcov sušených fíg, figovej marmelády a olivového oleja. Cena za liter oleja je tu na počudovanie o niečo vyššia ako v bratislavskom bio obchode v ktorej ho pravidelne nakupujeme. Pre porovnanie: na gréckej Lefkade sme od domáceho predajcu kúpili liter za 4,5€ a bol naozaj vynikajúci.

22Skrytá pláž

Najkrajšie a najkludnejšie miesto na šnorchlovanie je práve tu. Pod kopcom s vysielačom. Ak pôjdeš ešte ďalej, objavíš biely maják, ktorý stále plní svoju funkciu.

23Hotel Zora Primošten

Aj keď malé historické centrum prejdeš za hodinu, Primošten a jeho blízke okolie má čarovnú atmosféru a je vhodný najmä na dovolenkovanie pri mori pre rodiny s deťmi. V ďalšom článku ponúkam užitočnú recenziu na hotelový komplex Zora , ktorý je na fotografii.

Publikované: 12. 5. 2016 / Autor: MOWS
Fotogaléria 21 fotografií
7/10
Skvelé!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: