Kréta: Chania a jej romantický Benátsky prístav

Grécko, KrétaTip na výlet

September 2014 - Chania (Χανιά) je po hlavnom meste Heraklion druhé najväčšie mesto ostrova Kréta. Striedali sa tu kultúry starého Grécka, Byzancie, Ríma, Osmanskej ríše a Benátok. Do roku 1972 bola dokonca hlavným mestom ostrova. Aj napriek tvrdým dopadom druhej svetovej vojny sa podarilo zachovať historický ráz a dodnes je Chania nazývaná aj ako Benátky východu . Okrem turisticky najobľúbenejšieho Benátskeho prístavu s majákom, stojí za zváženie návšteva starej tržnice z roku 1911, Archeologického múzea, Námorného múzea Kréty (obe na ulici Halidon, Χάληδων), Vojenského múzea (Ioannou Sfakianaki) a Námorného múzea (v benátskom prístave).
1Pevnosť Firkas v meste Chania pri západe slnka

Chania bola založená v 13. storočí Benátčanmi pod názvom La Canea. Dnes má mesto viac ako 50000 obyvateľov a leží na severnom pobreží ostrova, približne 140 km západne od hlavného mesta, ktoré si vyslúžilo skôr kritickú recenziu . Chania je rozlohov menšia ale pre turistu atraktívnejšia a fotogenickejšia vďaka zaujímavej architektúre a polohe.

2Benátky východu - mesto na vode

Romantickú promenádu Benátskeho prístavu obklopuje množstvo predražených reštaurácií s rybími špecialitami. Dojem z prechádzky kazí skutočne vtieravé a hlučné vnucovanie čašníkov, ako to poznám z tureckých letovísk.

3Turecká architektúra

Turecká mešita Janissaries z roku 1645 z dôb osmanskej ríše. Po druhej svetovej vojne musela byť zrekonštruovaná a veľa rokov potom slúžila ako informačné centrum.

4Umelci na promenáde neďaleko prístavu

V prístave nájdeš zaujímavé suveníry od skutočných umelcov. Žobrákom simulujúcim rôzne trvalé následky, opierajúcim sa o barle alebo sediacim na vozíčku, never. Väčšinou ide o podvodníkov bez akéhokoľvek hendikepu. Minimálne jeden si vozíček cez noc parkuje v tmavej chodbe neďalekej pevnosti Firkas a veselo odchádza po vlastných s plným mešcom dukátov.

5Lode v prístave Chania

6Rybárska sieť

7Obchod so suvenírmi na lodi

Romantické obchody na vode. Pri vyberaní vhodného suveníru sa príliš nenakláňaj.

8Predaj kúpeľňových hubiek

9Pevnosť Firkas pri západe slnka

Večerná prechádzka na pevnosť Firkas z ktorej sa naskytne krásny pohľad na celý Benátsky prístav. Nočnú panorámu nájdeš v galérii pod článkom.

10Nočné mesto Chania

Nočné prechádzky centrom. Obchody so suvenírmi, taverny, bary, reštaurácie a diskotéky - ako v každom väčšom gréckom meste.

11Diskotéky a nočné kluby v Chanii

12Auto z autopožičovne

Keď ťa Chania omrzí, nezabudni navštíviť rovnako zaujímavé Rethymno, vzdialené 65 km. V oboch mestách počítaj s pomerne problémovým parkovaním. Alternatívou môže byť autobusová doprava ktorá ale nie je moc frekventovaná.

Publikované: 28. 5. 2015 / Autor: MOWS
Fotogaléria 8 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 6 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: