České mesto Olomouc, ktoré určite stojí za návštevu

Olomouc, Česká republikaCestovanieHodnotenie

9.5.2014 - Mesto Olomouc bývalo v stredoveku politickým centrom Moravy a druhým najväčším mestom Českého kráľovstva. Neskôr sa pýšilo prvou univerzitou na Morave a sídlom arcibiskupa, ktoré sú tu do dnes. Olomouc je jedným zo štatutárnych miest na strednej Morave a zároveň je hlavným mestom Olomouckého kraja s populáciou približne 100 000 obyvateľov na rozlohe 103 km². Po stovežatej Prahe to je druhé najväčšie pamiatkové mesto v Čechách a určite stojí za návštevu, najmä pre vášnivých milovníkov architektúry a histórie.
1Železničná stanica Olomouc

Zmodernizované autobusové a električkové nástupištia pred železničnou stanicou. Vjazd do mesta špatí len sklenená veža. Turistom odporúčam zakúpiť Olomouckú regionálnu kartu, ktorá slúži ako voľná vstupenka na niektoré pamiatky, múzeá, atrakcie a mestskú hromadnú dopravu.

2Rieka Morava

Cez mesto preteká Mlýnský potok, Bystřice a rieka Morava (na fotke), ktorá sa na Slovensku vlieva do Dunaja pod hradom Devín.

3Kostol svatého Mořice v Olomouci

Snažil som sa využiť zaujímavé aprílové počasie a moje prvé kroky smerovali do gotickej veže situovanej v centre mesta, vedľa kostola sv. Mórica, so symbolickým vstupným 20 KČ (0,72 €). Pre porovnanie: Bratislavská vyhliadka UFO ponúka podobnú vyhliadku za 7,5 €.

4Zvony

Veža je vysoká 46 metrov a má 206 schodov. Vyhliadka dá zabrať nejednému milovníkovi výťahov a pre domácich môže poslúžiť aj ako fitness.

5České turistické mesto Olomouc

Panoramatický pohľad na historické centrum mesta. Na zábere je radnica s orlojom.

6Fotografia z veže sv. Mórica

Na severo-východe sa nachádza Katedrála sv. Václava (v strede) a kostol Panny Marie Snežnej (vpravo). Strecha patrí rímskokatolíckemu kostolu sv. Mórica.

7Stĺp Najsvätejšej Trojice

Horné námestie je srdcom Olomouca. Nachádza sa tu 32 metrový Stĺp Najsvätejšej Trojice (vľavo) postavený z vďaky za skončenie moru, ktorý zasiahol Moravu v rokoch 1714 - 1716. Vpravo je radnica s orlojom. Výstup na vežu je mimo sezóny obmedzený len na 2 vstupy denne a je to jedna z najhoršie dostupných pamiatok.

8Olomoucký orloj

Orloj z 15. storočia dostal nesympatickú vizuálnu podobu v socializme. Technické spracovanie orloja je ale prepracované. Okrem klasických hodín tu nájdeš aj polohu mesiaca a celoročný kalendár mien a sviatkov. Jedná sa o jeden z mála heliocentrických orlojov na svete.

9Fontána v Olomouci a radnica

Olomouc má 7 fontán. Tri z toho sa nachádzajú na Hornom námestí v okolí radnice a dve na Dolnom námestí pri Mariánskom stĺpe. Vodou sa tu rozhodne nešetrí.

10Ariónova kašna

Najviac rodín s deťmi nájdeš pri Ariónovej fontáne na Hornom námestí, ktorú plánovali vybudovať už v 18. storočí, no do prevádzky sa dostala až v roku 2002. Jedná sa o bájneho básnika a speváka Arióna, ktorého zachránil delfín. Je to najkurióznejšie a najmladšie súsošie ktoré vytvoril sochár Ivan Theimer za približne 20 miliónov korún českých.

11Arion a delfín

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o gýčové moderné umenie, ktoré do historického mesta nezapadá. Sochy sú ale plné zaujímavých detailov. Ide o skutočný umelecký skvost.

12Chrám svätého Gorazda

Okrem fontán tu nájdeš aj veľké množstvo architektonicky zaujímavých budov. Na fotografii je pravoslávny Chrám svätého Gorazda s prvkami ruskej a byzantskej architektúry.

13Kostol Panny Marie Sněžné v Olomouci

Kostol Panny Marie Snežnej.

14Katedrála sv. Václava

Jednou z najväčších dominánt mesta je Katedrála sv. Václava v Olomouckom hrade na Václavském návrší. Prirovnal by som ju ku Katedrále svätého Víta v Prahe.

15Sochy na Olomouckej katedrále sv. Václava

16Diecézna púť svätého Sarkandra

Diecézna púť svätého Jana Sarkandra.

17Arcidiecézne múzeum

Vedľa katedrály nájdeš aj kaplnku sv. Anny a Arcidiecézne múzeum. Viac fotografií nájdeš v galérii pod článkom.

18Pomník na chodníku

Ak budeš pri prechádzaní historickým mestom pozerať pod nohy, objavíš pri niektorých vchodoch aj takéto pamätníky.

19Mestská tržnica

Čím viac sa vzďaľujem od centra, tým je Olomouc škaredší. Príkladom je aj mestská tržnica, ktorá je zaradená medzi kultúrne pamiatky.

20Smetanovy sady

Olomoučania používajú na trávenie voľného času a relaxu Čechovy, Smetanovy a Bezručovy sady, v ktorých je až priveľa cyklotrás. Pre rodiny s deťmi sa prechádzka parkom môže stať skôr adrenalínovým zážitkom.

21 Juhoslovanské mauzóleum

Skoro vo všetkých parkoch sa nájde rukopis mentálne zaostalejších jedincov. Typickým príkladom je chátrajúce a sprejermi zničené Juhoslovanské mauzóleum v Bezručových sadoch, v ktorom je pochovaných 1188 juhoslovanských vojakov z prvej svetovej vojny. Svojim vzhľadom pripomína klub grafiťákov Moravy a Slezska.

22Ostnatý drôt

Spoplatnená botanická záhrada s rozáriom nepatrí medzi najvábnejšie. Celý objekt pôsobí ako tuctový park. Na jednej strane dokonca prechádzaš okolo múru s ostatným drôtom, za ktorým sa nachádza strašidelná neobývaná budova.

23Palmové skleníky Olomouc

O niečo atraktívnejšie sú palmové a kaktusové skleníky v Smetanových sadoch, ktoré sú jedny z najväčších svojho druhu v Českej republike. Návšteva laikovi nezaberie viac ako hodinu. Počas teplého počasia odporúčam vyvarovať sa tejto návšteve kardiakom. Vzduch je tu takmer nedýchateľný.

24Svatý Kopeček

Najobľúbenejším výletným miestom v okolí Olomouca je 8 km vzdialený Svatý Kopeček. Nachádza sa na úpätí Hrubého Jeseníku vo výške 382 m.n.m. a je ľahko dostupný mestskou hromadnou dopravou. Fotografia vznikla z vyhliadky v zoologickej záhrade.

25Bazilika Panny Marie na Svatém Kopečku

Bazilika Navštívenia Panny Márie na Svatém Kopečku je cieľom pútnikov a turistov.

26Deti v ZOO Olomouc

Na Svatém Kopečku sa nachádza zoo, ktorá bola vybudovaná v 50-tych rokoch 20. storočia. Nachádza sa vo veľmi peknom lesnom prostredí a pri jej výstavbe sa inšpirovali Bojnickou zoo.

27Výr skalný - Bubo bubo

Najväčšia európska sova - Výr skalný (lat. Bubo bubo).

28Sokol rároh -  Falco Cherrug

Sokol rároh (lat. Falco Cherrug).

29Kotul veverovitý - Saimiri sciureus

Kotúľ vevericový (lat. Saimiri sciureus) má veľa sponzorov spomedzi návštevníkov. Dospelý jedinec ma 0,6 - 1,4 kg a dožíva sa 10-20 rokov.

30zoo Olomouc

Pre toho, kto niekedy navštívil Pražskú zoo, príde pravdepodobne sklamanie. Najväčšou atrakciu pre deti sú tu len pažravé kozliatka a komentované kŕmenia - len vo vybraných dátumoch a časoch počas sezóny.

31Nočný Olomouc

Na dôkladné spoznanie historického centra, miestnych kostolov, katedrály sv. Václava, Arcidiecézneho múzea a palmových skleníkov stačia pri dobrom plánovaní približne dva dni. Ak uberieš z nárokov a navštíviš sady s botanickou záhradou, dosť diétne a rozťahané prírodovedné múzeum s výstavou gigantov, jedno dlhšie popoludnie stráviš v zoo na Svatom Kopečku, oplieskaš české koruny v presklenej Šantovke a deň oddychu stráviš v miestnom aquaparku, počet dní strávených v tomto fotogenickom meste sa rýchlo vyšplhá na číslo 5.

Olomouc ponúka pre turistu dostatok možností a hladko prevalcuje mestá ako sú Košice či Banská Bystrica.

Publikované: 19. 5. 2014 / Autor: MOWS
Fotogaléria 36 fotografií
7/10
Skvelé!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 5 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: