Turany, Šútovo a blízke okolie

Šútovo, Turany, KrpeľanyTuristika

1Veľký Kriváň

Pohľad na Národný park Malá Fatra a Veľký Kriváň (1709 m n. m.) ktorý je najvyšším vrchom pohoria Malá Fatra a dominantou horného Liptova. Susedí s vrchmi Pekelník a Chleb.

2Veľká Fatra

Veľká Fatra. V doline sa nachádzajú Turany, Turčianska Teplička a Podhradie. Krásnu prechádzku vylepšuje hluk z neďalekého diaľničného úseku E50 vedúceho z Martina cez Kraľovany do Ružomberka. Optimisti by si mohli pod týmto monotónnym „hučaním” predstavovať šum mora, realisti sa budú cítiť ako pri autostráde v americkom Chicagu.

3Les v Malej Fatre

V okolitých lesoch číhajú na turistov premnožené chlpaté šelmy. Rady pri strete s medveďom hnedým z príručky mladých svišťov nemusia vždy zaručene fungovať a preto sa treba mať neustále na pozore. Len v roku 2013 sa v okolitých lesoch stali dva útoky medveďa na človeka a miestni už majú strach vychádzať aj do vlastných záhrad. Slovensko je známe tým, že tmavších asociálov a mackov zaraďuje do chránených druhov.

4Potôčik v lese

V chatovej oblasti Trusalová, ktorá je od obce Turany vzdialená približne 3 km, sa nachádza autokemp a horské rekreačné zariadenie. Ani jedno z nich ma neoslovilo natoľko, aby som sa v nich kedykoľvek v budúcnosti ubytoval. Sú to zanedbané zariadenia vhodné skôr pre lacné školy v prírode. Oblasť je oveľa atraktívnejšia na turistiku, cykloturistiku a pre hubárov.

5Macro Muchotrávky červenej

Odporúčam zbierať iba jedlé huby. Lesy boli posiate krásnymi muchotrávkami a inými miestnymi špecialitami.

6Trusalová

Ak nie si typ turistu, ktorý sa do lesa zásadne vozí a pešiu turistiku využíva len v okolí 3 metrov od zaparkovaného auta (týmto pozdravujem pseudoturistov z bratislavskej Koliby), určite budeš mať čo dočinenia s miestnymi pretekármi. Miestna asfaltka v chatovej oblasti Trusalová je plná vodičov, ktorí sa snažia napodobniť Schumachera. Súdruhom „pomáhať a chrániť” sa tu zjavne stáť neoplatí, lebo na neďalekej E50 skasírujú viac. Je len otázkou času, kedy sa tu stane vážna nehoda v jednej z neprehľadných zákrut.

7Hloh obyčajný - Crataegus laevigata

Hloh obyčajný je synonymom pre zdravé srdce.

8Vodná elektráreň Krpeľany

Celé územie Malej Fatry patrí do povodia Váhu. Neďaleké Krpeľany sú známe nádržou s objemom približne 8,3 mil. m³ a vodnou elektrárňou z roku 1957, ktorá vyrobí približne 59,4 GWh ročne. Nič zaujímavejšie som v tejto obci neobjavil.

9Krpeliansky kanál

Krpeliansky kanál z vodnej nádrže preteká cez obec Turany, severné Sučany, Turčianske Kľačany a Lipovec. Všetky spomenuté obce sú vo veľmi peknom prostredí obklopené horami, ale pre turistov nič zaujímavé neponúkajú.

10Hmyz v tráve

Pre lovcov makrozáberov sa v hustozalesnenom prostredí nájdu na každom kroku rôzne zaujímavé objekty na fotenie (medveďa nepovažujem za zaujímavý objekt, lebo je väčší a uteká rýchlejšie ako človek).

11Lienka na kvete

Lienka patrí z hľadiska biologickej ochrany medzi najúčinnejších ochrancov rastlín a v záhradách je vítaným hosťom. Dospelá lienka skonzumuje denne až 50 vošiek. Miestni záhradkári nebojujú s voškami, ale s krtkami, ktorí si zo záhrad robia stavenisko.

12Čmeliak

Tento premočený a pritopený čmeliak sa hral zrejme na potápača a po vytiahnutí z vody sa sušil v tráve. Čmeliak má veľký význam pre ľudí i rastlinstvo. Patrí medzi dôležitých opeľovačov pre hospodárske plodiny i rastliny.

13Drevo medzi stromami

Aj takto šikovne sa dá naukladať drevo v lese.

14Malá Fatra

15Šútovo

Obec Šútovo ma svojou polohou i prvým dojmom zaujala najviac. Nachádza sa na severovýchodnom okraji Turčianskej kotliny na úpätí Malej Fatry, 19 km na severovýchod od mesta Martin. Názov obce je odvodený od chovu bezrohých oviec – šút, alebo podľa neďalekej tiesňavy nazývanej starosloviensky „šutom”.

16Kameňolom pri Šútove

Za obcou sa nachádza známy kameňolom a prírodné jazero, ktoré slúži aj ako rekreačná oblasť najmä pre Turčanov. Pre niektoré individuá aj ako skládka odpadu.

17Šútovská dolina

Krásna, približne 4 km dlhá lesná prechádzka cez Šútovskú dolinu k Šútovskému vodopádu, ktorý je vo výške až 830 m n.m.

18Šútovský vodopád

Vodopád sa nachádza v Krivánskej Malej Fatre, v prírodnej pamiatke Šútovská epigenéza. Je to najvyšší vodopád (38 m) v Malej Fatre a rozhodne sa ho oplatí vidieť. Pre fotonadšencov odporúčam pribaliť na cestu statív a handričku na utretie objektívu.

19Šútovo

Pohľad na Šútovo. Za kopcom sa nachádza obec Kraľovany - vstupná brána do oravského regiónu.

20Trusalová

Podvečerný pohľad na Národný park Malá Fatra. Viac fotografií z okolia obce Turany a Šútovo nájdeš v galérii.

Publikované: 31. 10. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 28 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 5 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: