Vysoké Tatry z iného pohľadu

Vysoké TatryKritikaHodnotenie

Pod Vysokými Tatrami si väčšina z nás predstavuje najvyššie slovenské veľhory, národný park a skvelé možnosti turistiky, športu a relaxu. K veľhorám nepatrí len samotná príroda, ale aj tatranské mestá a obce, ktoré sú ich neoddeliteľnou súčasťou a okrem ubytovania poskytujú turistom dôležitý prvý (možno aj posledný) dojem. Na internete sa nájde množstvo okúzľujúcich, niekedy post-procesom upravených fotografií. V tejto fotoreportáži ponúkam neupravené zimné zábery z marca v roku 2013 z vybraných tatranských obcí, ktoré sú integrované do celku s názvom Vysoké Tatry.
1Označovanie lístkov v električke

Systém kupovania lístkov je ako študovanie Periodickej tabuľky chemických prvkov. Železnice takto precvičujú závity turistov.

2Vlakový výpravca vo Vyšných Hágoch

Funkciu výpravcov na staniciach pri frekvencii jeden vlak za hodinu, som nepochopil. Fešáci v rovnošatách by boli neoceniteľní pomocníci práve v električkách, kde by mohli okrem predaja lístkov plniť úlohu pomocníkov pre zmätených turistov.

3Stanica v Tatranskej Polianke

Tatranské električky sú moderné. O Väčšine staníc sa to ale povedať nedá. V Tatranskej Polianke chýba železničné priecestie v blízkosti nástupišťa. Všetci tu skáču cez koľajnice ako zajace.

4Opustený obchodný dom Javor

Socialistický obchodný dom Javor v Tatranskej Lomnici, ktorého logo je inšpirované vlajkou jednej nemenovanej severoamerickej krajiny. Budova je rovnakou „pýchou”, akou je aj Hotel Kyjev na bratislavskom Kamennom námestí.

5Vandali vo Vysokých Tatrách

Brána do minulosti. Dole nechýbajú autogramy známych osobností. Je načase na Slovensku zakázať predaj sprejov a fixiek alebo vandalom odtínať končatiny ako v stredoveku.

6Vizuálny smog v Tatrách

Opäť Tatranská Lomnica a vizuálny smog v praxi. Ak už nie je priestor na 10 metrový billboard s reklamou popri hlavnej ceste, zavesme ho aspoň na stenu chalupy.

7Rozbitá stolička

Originálna tatranská stolička. Nehľadal som ju na miestnej skládke ani pri kontajneroch. Stretla ma meter od chodníku na pomerne frekventovanej ulici v Tatranskej Lomnici. Podobných artefaktov sa tu povaľovalo viac, ale ak by som mal všetky zvečniť, neostalo by mi miesto na 64GB pamäťovej karte.

8Stavba

Stavia a rekonštruuje sa všade. V Tatranskej Lomnici najviac. Rozostavané a polozbúrané domy sú na každom rohu. Niektoré sa finalizácie možno ani nedočkajú.

9Vianočná tarantula

Pozostatok bizarnej vianočnej výzdoby na balkóne jedného z hotelov. Snaží sa odplašiť hostí s arachnofóbiou.

10Vleky v Tatranskej Lomnici

Nový symbol Tatier. Moderné vleky a zjazdovky v Tatranskej Lomnici. Hotová nádhera.

11Blato na parkovisku pri zjazdovke

Parkovisko poteší nejedného lyžiara nasadajúceho do svojho vytepovaného vozidla. Služby na úrovni končia tam, kde končí pozemok slovenského podnikateľa.

12Chátrajúca lanovka v Tatrách

Neďaleko sa nachádza pozostatok lanovky. Načo ju rekonštruovať, keď sa dá vykosiť časť lesa a postaviť nová.

13Chátrajúca lanovka vo Vysokých Tatrách

Údolná stanica starej lanovky vzdialená pár metrov od luxusného hotela Grand Hotel Praha postavená v rokoch 1936. Od roku 1999 chátra.

14Chátrajúca lanovka vo Tatranske Lomnici

Je mi až čudné vidieť toľko nestráženého kovu pokope. Zrejme to dobre začarovali alebo sa našim parazitom nechce chodiť hore kopcom.

15Vila Lavína

Aj rodina Adamsovcov by mohla závidieť tento secesný, strašidelný objekt s menom Vila Lavína.

16Hotel Atrium vo Vysokých Tatrách

Hotel Atrium v Novom Smokovci mi zvonka pripomína predajňu nábytku.

17Liečebný dom Európa

Liečebný dom Európa z roku 2013 je už niekoľko rokov opustený, údajne kvôli sporom okolo pozemku pod budovou. Tých sporov v Tatrách je ale zrejme trochu viac, ako by sa patrilo.

18Evanjelický a Rímsko-katolícky kostol

Peniaze na kostoly sa nájdu vždy. Rastú ako huby po daždi. Evanjelický (vľavo) musí silou mocou vyzerať ako z roku 2100. Chýba mu už len 5 metrová LED TV a parkovisko pre vznášadlá.

19Kúpele Nový Smokovec

Iba mne sa zdá, že sa tie budovy k sebe nehodia? V Novom Smokovci to nie je problém. Skĺbia všetko.

20Telefónne búdky v Starom Smokovci

Hlavná stanica a prestupné nástupište Starý Smokovec. Najfrekventovanejšia stanica pre tatranské električky. Telefóny tu rozobrali. Nadišiel čas pre čestnú stráž?

21Amfiteáter Starý Smokovec

Rozpadnutý amfiteáter z diaľky pripomína sarkofág z Černobyľu. Po jeho pravici je opustená budova Bellevue, postavená v roku 1850. Namiesto náteru sa v Tatrách osvedčili reklamy.

22Jazierko v Starom Smokovci

Tu sa zrodil Hulk. Špenátová polievka v Starom Smokovci.

23Liečebný ústav vo Vyšných Hágoch

Vstup do komplexu sanatória vo Vyšných Hágoch v ktorom sídli Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie. Pri takomto počasí je to pre mňa spomienka na horor od Stanleyho Kubricka - The Shining.

24Vyšné Hágy

Bývalá ubytovňa pre lekárov a zdravotné sestry.

25Národný ústav tuberkulózy - Vyšné Hágy

Národný ústav tuberkulózy. Namiesto liečby by tu človek chcel radšej zomrieť od strachu.

26Vyšné hágy

V tejto budove vraj ľudia skutočne pracujú. Strhnutá strecha a rozbité okná zrejme spestrujú pracovné prostredie.

27Detské ihrisko

Ak v inzeráte na privát nájdeš slová „športovisko neďaleko bytovky” alebo „vhodné pre rodiny s deťmi”, zrejme majiteľ myslí tento miestny tobogan.

28Vyšné Hágy

Vyšné Hágy majú v zbierke aj iné kúsky. V móde sú tu celoročne vetrané budovy bez okien a dverí. Možno tak predchádzajú plesniam.

29Guhrovo Sanatórium

Len ťažko sa dá uveriť, že Guhrovo Sanatórium v Tatranskej Polianke je v prevádzke. Keď som pri fotení tohto secesného diela zhliadol pohyb v okne, takmer som sa posral od strachu.

30Liečebný dom Limba

Liečebný dom Limba v Tatranskej Polianke mi pripomína opustenú železničnú stanicu.

31

Otvorenie sezóny sa tu tak rýchlo neplánuje. Z prehnitej podlahy vyrastá porast a značka „vstup zakázaný” tiež neveští nič dobré.

32

Prechádzanie sa v okolí liečebného domu nemá priaznivé liečebné účinky. Skôr tým riskuješ hrdzavý klinec v nohe - v tom lepšom prípade.

33Krčma Žabka

Štýlová krčma Žabka v polyfunkčnom objekte Tatranskej Polianky. Miestne potraviny aj reštaurácia sú históriou.

34Stanica v Tatranskej Polianke

Dodatočne dorobené plynové rozvody. Všetko dobre pripravené na veľkolepý ohňostroj.

35Štrbské pleso

Veternú kalamitu využil developer a pár metrov Štrbského plesa postavil pri turistickom chodníku haraburdu ako zo Star Wars. Architekt nerátal s tým, že zimná pokrývka má aj viac ako jeden meter. Vďaka tomu je otázkou času, kedy sa rozbehnutý bežkár objaví v spálni bytu na prvom poschodí.

36Parkovanie v Tatrách

Záchytné parkovisko 100 metrov nižšie zívalo prázdnotou. Ale to by niekomu z riti upadlo toľko kráčať hore kopcom. Navrhujem vybudovať štvorprúdovú diaľnicu až na Solisko!

37Vysoké Tatry po kalamite

Najskôr veterná a neskôr lykožrútová kalamita. Vysoké Tatry sú ťažko skúšaným územím už roky. Vidieť tu nepoškodený strom, je rarita, ktorú si treba odfotografovať. O pár rokov tu možno ostane už len kosodrevina, púšť s kaktusmi alebo zastavané územie plné apartmánov, drahých hotelov, lyžiarskych stredísk a zábavných parkov.

38Kalamita v Tatrách

Za toto môže prírodný živel. Za všetko ostatné iba ľudia. A je jedno z ktorého roku je táto reportáž. Návštevníci si môžu Vysoké Tatry zapamätať aj z tohto pohľadu a na pekne dlhú dobu.

Publikované: 1. 4. 2013 / Autor: MOWS
Fotogaléria 2 fotografií
2/10
Hrôza
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 3 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: