Zo Starého Smokovca na Zamkovského chatu

Vysoké Tatry, Hrebienok a Zamkovského chataTip na výlet

1

Výlet na Zamkovského chatu začal jazdou v tatranskej električke (TEŽ). Najekologickejší prostriedok vo Vysokých Tatrách. Žiaľ aj najpomalší (ak nerátam cúvajúci traktor).

2

Odkladanie lyží v TEŽ je logická hádanka pre nejedného cestujúceho. Aj Ernő Rubik by sa tu zapotil.

3

Jazda strašidelným lesom.

4

16 km úsek (Štrbské Pleso - Starý Smokovec) ide električka až 39 minút. Je na mieste prečítať za ten čas noviny, pospať si alebo zahrať hazardné kartové hry.

5

Prestupná stanica v Starom Smokovci. Moment, kedy možno vidieť tri rovnaké električky naraz bez požitia alkoholických nápojov.

6

Na prestup je tu vyhradených 5-10 minút. Vo vysokých Tatrách je na všetko dostatok času. Na druhú električku sa stihneš aj odplaziť. V bratislavskej MHD na prestup niekedy nestačia ani nadprirodzené schopnosti.

7

Neďaleko stanice sa nachádza nástupište pre pozemnú lanovku vedúcu na Hrebienok. Spiatočný lístok pre dospelého vychádza na 7€. Z niečoho naši finanční žraloci žiť musia.

8

Za 7€ nám nahnali deti, aby mávali? Nie.

9

Popri trati vedie turistický chodník. Pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok bola uvedená do prevádzky 22. decembra 2007. Lanovka dosahuje rýchlosť 36 km/h. Stanica v Starom Smokovci je v nadmorskej výške 1 033 m n. m. a stanica na Hrebienku je vo výške 1 280 m n. m..

10

Cestovanie konzervou (lanovkou) je v stoji. Vďaka preskleným bočným stenám a streche môžu cestujúci obdivovať počas jazdy krásu tatranských štítov a popadaných stromov.

11

Jeden z najnapínavejších momentov počas 5 minútovej jazdy. Koľajnice sú na tomto úseku rozdvojené.

12

Lanovky vyrábali zrejme v Anglicku.

13

Jedna lanovka má riadenie vpravo...

14

...druhá vľavo. Na palubnej doske sa nachádza LCD monitor, ktorý v reálnom čase zobrazuje pohyb oboch pozemných lanoviek na koľajniciach.

15

Hrebienok (1285 m n. m.) je turistické a lyžiarske centrum na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu. Na fotografii je cez stromy vidieť Bilíkovu chatu. Pešou chôdzou 5 minút, voľným pádom minúta.

16

17

Ak si Bratislavčania myslia, že Železná studnička a Koliba sú najzaľudnenejšie časti počas pekných letných a zimných víkendov, ešte neboli na Hrebienku. Miestami som si pripadal ako vo večierke v 90-tych rokoch. Dlhá rada ľudí a žiadny tovar.

18

Davy rodín s deťmi so sánkami udupávali snehovú pokrývku tak, že miestami som sa viac kĺzal ako chodil. Neušliapaný sneh bol iba popri turistických chodníkoch.

19

Rázcestie nad Rainerovou Chatou (1304 m n. m.).

20

Studený potok vzniká z dvoch dlhých ramien zvaných Malý a Veľký studený potok, ktoré pramenia v 2017 m n. m. a 2128 m n. m.. Dĺžka hlavného toku je 19 km. V týchto miestach je prirodzený výskyt pstruha potočného, hlaváča obyčajného. Z vtákov na brehoch hniezdia vodnár obyčajný, trasochvost horský, kalužiačik malý. Vzácnym hosťom tu býva aj vydra riečna.

21

Nemusí byť vždy slnečné počasie na zhotovenie zaujímavej fotografie. Treba ale fotografovať rýchlo a veľa krát bez prípravy. Mraky a opar sa tu pohybujú rýchlo. Ak by som fotku zhotovil o 5 sekúnd neskôr, kopec by nadobro zmizol z dohľadu.

22

Toľko možností a tak málo času.

23

24

Aj tu vyvádzala kalamita v podobe vetra. Najhoršia je ale tá v podobe ľudskej blbosti. Nie je problém v ochrannom pásme nájsť návštevníkov, ktorí si bez problémov zapália cigaretu.

25

26

27

28

V lete v týchto miestach hučí Obrovský vodopád, vysoký približne 20 metrov. Nachádza sa v ústí Malej Studenej doliny. V zime ticho spí pod hrubou ľadovou stenou.

29

V Tatrách sa mení počasie ako na bežiacom páse.

30

Reťaz zahrabaná v hrubom snehu neplní pre turistov v zime žiadny účel. Výška snehovej pokrývky tu dosahuje aj cez jeden meter.

31

Obrázok ako z hororu. Obloha dokáže miestami vyčarovať krásne difúzne svetlo.

32

Mohutná skalná strž. Rozprestiera sa asi od 1300 do 1500 m n. m.. Vznikla tak, že steny doliny podťal ľadovec a mráz ich rozvetral. Balvanité sutiny strže, zložené z veľkých skalných blokov, neboli priaznivé pre vývoj súvislého pôdneho krytu, preto sa tu v horskom lesnom stupni viažu na ne ostrovy kosodreviny. Vznikol tu tzv. zvrat vegetačných stupňov. Okrem kosodreviny tu ojedinele rastú borovice limby, smrekovce opadavé, smreky obyčajné, jarabiny vtáčie, vŕba sliezska a ďalšie.

33

34

35

Keď budeš pripravený stláčať spúšť (na fotoaparáte), naskytne sa aj takáto skvelá momentka líšky hrdzavej.

36

37

Turistické palice sú v týchto podmienkach základom. Ja osobne si do budúcna pribalím aj mačky na topánky.

38

Zamkovského chata sa nachádza v Malej Studenej doline v nadmorskej výške 1475 m n. m.. Je to najnižšie položená vysokohorská chata, vzdialená asi hodinu pešej túry z Hrebienka po červenej značke smer Skalnaté Pleso.

39

Parkovanie pred chatou.

40

Muchotrávka drevená.

41

Cesta na chatu je uvádzaná ako nenáročná. Netreba sa preto čudovať, že je to tu miestami ako v dopravnej špičke. Interiér chaty zdokumentovaný nemám. Mlžila sa mi čočka. Obsluhovali rýchlo, kuchyňa bola výborná, ale chata nezvládala nápor turistov.

42

Trochu neštandardná šošovicová polievka. Išlo o skutočný gurmánsky zážitok. Aj Jamie Oliver by ticho závidel.

43

44

Ja som na zamrznutom snehu ledva držal nohy pokope a niekto si vykračuje aj s živým nákladom akoby sa nechumelilo.

45

...zrejme vysokohorský nosič.

46

Ruskí turisti dokážu fotiť s mobilmi aj cez zahmlené sklo pozemnej lanovky.

47

Niekto si z výletu vezme ponaučenie (nechodiť v zime do horského terénu bez turistických palíc a mačiek), a niekto plyšovú hračku :)

Publikované: 29. 3. 2013 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: