Recenzia na gamepad Razer Onza

HardvérRecenziaHodnotenie

Pár mesiacov dozadu sa mi do rúk dostal dlho očakávaný herný gamepad Razer Onza Tournament Edition. Spoločnosť Razer je známa ako výrobca počítačových myší, klávesníc a slúchadiel pre tých najnáročnejších počítačových nadšencov. Výrobky vynikajú svojou kvalitou a prevedením. Je tomu tak aj pri ich prvom gamepade, ktorý je určený aj pre konzolových hráčov?Gamepad Razer Onza je v podstate kópiou oficiálneho herného ovládača dodávaného firmou Microsoft. Luxusnejšie čierne prevedenie je prevzaté z drahšej verzie XBOX360 Elite (novšej slim verzie Premium).

Na trh ponúka Razer dve verzie. Klasickú a Professional Tournament edíciu. Rozdiel medzi týmito gamepadmi vyzerá byť na prvý pohľad minimálny. Drahšia verzia ponúka podsvietené ABXY a prispôsobenie tuhosti oboch analógových páčok (Stick) pomocou otáčania ozubeným prstencom. Asi najlepšia a najužitočnejšia funkcia, ktorú žiadna konkurencia neponúka a využije sa napríklad aj v racingovkách.

Razer sa chváli ďalšími dvoma programovateľnými tlačidlami (2 Bumpre), čo sa v praxi ukázalo ako úplná zbytočnosť. Gamepad totiž nepridáva ďalšie nové užitočné buttony ani programovateľné macro. Dizajnéri z Razeru len natvrdo pridali ďalšie dve tlačítka (pravé a ľavé) medzi existujúci analógový Trigger (LT, RT) a Bumper (LB, RB), na ktoré je možné namapovať akékoľvek tlačidlo na gamepade (vrátane Start a Back). Tento vylepšovák beriem ako krok naspäť. Tlačidlá sú na seba natlačené a veľa krát sa stalo, že som sa ukazovákom netrafil do správneho Bumperu, prípadne mi vadila vzdialenosť medzi Triggerom a Bumperom.

Medzi ďalšími vylepšeniami sú farebné ABXY a D-Pad. ABXY sú veľmi nízke a majú podstatne kratší reakčný čas. Svojou tvrdosťou, odozvou a ozvučením pripomínajú skôr tlačidlá na myši. Pri hrách, kde je nutné rýchle klikať, strielať a skákať cez ABXY, sa tento gamepad stáva priam smrtiacim nástrojom.

To sa už ale nedá povedať o predných Bumperoch, ktoré sú príliš tvrdé a navyše priveľmi hlučné. Až tak, že klikanie je bez problémov počuť do ďalšej izby. Na diskrétne nočné hranie pri tomto gamepade rýchle zabudni.

Niekoľko hráčov by sa mohlo sťažovať na absenciu bezdrôtovej verzie. Skutočnosť je ale tá, že Razer sa zameriava skôr na hardcore hráčov a bezdrôtová Wireless nemôže ponúkať takú rýchlu odozvu, ako kvalitné káblové pripojenie.

Čo sa týka podpory hier, Razer sľubuje kompatibilitu s Microsoft Xbox 360 Controller-om na PC. Žiaľ ani toto nie je pravda a z 10 testovaných hier gamepad nepodporoval dve. Medzi jednou z nich bol aj známy Assassins Creed 2 a jedna casual hra Hoard na Steame. Pri oboch nepomáhalo ani vlastné nastavenie tlačidiel.

Onza má oproti Microsoft Xbox 360 Controlle každopádne veľmi kvalitné prevedenie, čo sa aj od verzie za približne 40€ dá očakávať. Škoda, že ostatné nedostatky na neho vrhajú zlý tieň a nerobí z neho výraznejšieho konkurenta.

Výhody:
+ Kvalitné prevedenie materiálov, povrch a dizajn
+ Prispôsobenie citlivosti analógových páčok (iba drahšia T.E. verzia)
+ Krátky reakčný čas na ABXY tlačítkach

Nevýhody
- Väčšia poruchovosť (užívatelia sa sťažujú hlavne na problémy s ABXY)
- Všetky tlačidlá okrem analógových, sú príliš hlučné
- Bumpery sú príliš tvrdé
- Programovateľné zdvojené Bumpery prekážajú a neprinášajú takmer žiadnu konkurenčnú výhodu
- Podsvietenie ABXY je zbytočne rušivé a nedá sa vypnúť (iba T.E. verzia)
- Pomerne ťažký a málo ohybný kábel
- Podpora hier pri PC. Programovateľné tlačidlá robia pravdepodobne problém
1Gamepad buttons

Osvetlené tlačítka A B X Y

Publikované: 10. 5. 2012 / Autor: MOWS
4/10
Slabé
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Mohlo by ťa zaujímať: