Stredovek pri Dunaji

Bratislava, Petržalka, Sad Janka KráľaKultúrne podujatie

27. júna 2015 - Klub vojenskej histórie Templári z hradu Bagras v spolupráci s Bratislavským okrášlovacím spolkom pripravili pre milovníkov histórie malý návrat do stredoveku. Nechýbali prednášky, ochutnávky jedál, ukážky dobových remesiel , autentické historické tábory a rekonštrukciu stredovekej bitky templárov s mestskou strážou. Pre fanúšikov filmu 300 je pripravená aj špeciálna zakrvavená verzia fotografií upravená v známom grafickom programe Photoshop. Pre fanúšikov historických bojov sú tu aj súboje z rakúskeho Hainburgu .
1Krájanie jabĺk do jablkovej kaše

Príprava kaše z mandľového mlieka, medu a jabĺk.

2Nekysnuté pšeničné placky a jablková kaša na ohni

Jablková kaša sa podávala s nekysnutými pšeničnými plackami. V ponuke boli aj huby s kapustou a kyslá smotana s cesnakom. Ako prípitok slúžilo šalviové víno, ktoré chutilo skôr ako malinovka.

3Stredoveká hostina v tábore

Všetky jedlá boli zhotovené z potravín a ingrediencií, ktoré sa používali v stredoveku. V kotlíku sa pripravovala famózna polievka zo strukovín a údeného mäsa, ktorá by strčila do vrecka väčšinu polievok z našich reštaurácií a vývarovní.

4Remeselník s kladivom

Zdobenie koženého opasku.

5Rezbár

Nohou poháňaný sústruh. Rezbár sa pri výrobe riadne zapotil.

6Rytieri s mečmi a štítmi

Pre návštevníkov najatraktívnejšia časť - rozsiahla rekonštrukcia stredovekých bojov s komentárom. Mestská stráž sa chystá pomstiť prešporských obchodníkov, ktorých okradli templári. Niektoré štíty mi pripomenuli značky, ktoré nájdeme pred železničným priecestím.

7Kaskadér padá z koňa

Náročný kaskadérsky kúsok predvádzal únos templárskeho vyjednávača.

8Templári sa pripravujú na útok

Ťažko vyzbrojený stredoveký vojensko-mníšsky rytiersky rád - templári.

9Bitka znepriatelených bojovníkov

Organizátori vybrali jednu z najlepších lokalít na podobné podujatia. Výhľad na bojové pole mali všetci návštevníci a nebolo potrebné si obsadzovať miesto hodinu vopred ako je tomu na podobných kultúrnych akciách v hlavnom meste.

10Rytierske súboje s chladnými zbraňami

Graficky upravené fotografie s filmovým efektom nájdeš aj v krvavej galérii .

11Rytier pije vodu z džbánu

12Jednotka Rehoľe svätého Lazara Jeruzalémskeho

V histórii nekončilo všetko tak dobre ako v rozprávkach. V tejto stredovekej bitke vyhrali lepšie pripravení a vyzbrojení templári nad mestskou strážou. Na akcii sa okrem Templárov z hradu Bagras objavili združenia a skupiny Milites nobiles, Ni emmens, Rád svätého Galahada, Argyll, Fratres armati, Project Lazarus, Rád nemeckých rytierov a Vinedi. Viac zaujímavých záberov nájdeš v galérii.

Publikované: 27. 6. 2015 / Autor: MOWS
Fotogaléria 27 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: