Kréta: Výlet za históriou a prírodnými krásami

Grécko, KrétaTip na výlet

September 2014 - Kréta (Κρήτη) patrí medzi ostrovy, ktoré sa rozlohou dajú prirovnať k ostrovu Cyprus alebo Korzike. Je 6-násobne menšia ako Slovensko, býva tu viac ako 600 tisíc ľudí, prvými obyvateľmi boli Minojčania a podľa gréckej mytológie sa tu narodil vládca olympských bohov – Zeus. Po križiackej výprave v roku 1204 sa Kréta dostala pod vládu Benátčanov a dodnes nájdeš architektúru aj názvy pamiatok v talianskom duchu.

Nie je jednoduché navštíviť všetky miesta, archeologické vykopávky a historické pamiatky počas jednej krátkej dovolenky. Táto reportáž sa zameriava prevažne na strednú a juhozápadú časť ostrova , ktorú som prešiel počas dvoch dní benzínožrútom z autopožičovne. Mestám Heraklion , Chania , Rethymno sú venované samostatné články. Pre milovníkov vody a adrenalínu je pripravená aj malá pozvánka do Waterparku .
1Turizmus na ostrove Kréta

Kréta a Cyprus patria k najslnečnejším ostrovom. V septembri môže potešiť na tomto subtropickom ostrove zvýšená oblačnosť, vďaka ktorej prežiješ akýkoľvek výlet bez ujmy na zdraví. Na cykloturistiku sa tu vydajú len skutoční šialenci.

2Panoráma Knossosu

Najnavštevovanejšia a najznámejšia krétska archeologická lokalita, ktorú ti bude vnucovať každá cestovka. „Keď si nebol na Knossose, tak si nebol na Kréte”. Samozrejme je to nezmysel a pokiaľ nie si vášnivý fanúšik histórie a vykopávok, kľudne jeho návštevu vynechaj. Cestovky si naviac pýtajú neprimerane vysoké sumy za takýto zájazd.

3Knossos na Kréte

Výhľad z Knossosu na okolie je fádny a v jeho vnútri je to samý kameň, plot, drevený most a sem tam zachovaný červený stĺp, s ktorým sa všetci fotografujú ako s hollywoodskou celebritou. Skutočnú hodnotu ocenia asi len historici a milovníci histórie.

4Phaistos

Festos je podobný pacient ako Knossos. Ide o druhý najzachovalejší minojský palác. Nachádza sa uprostred Mesarské nížiny a ak sa ti páčil Knossos, je dôvod na jeho návštevu, rovnako ako aj Gortys - ďalšia archeologická lokalita rímskeho mesta. Mne sa tieto tri lokality zliali do jedného veľkého kameňa.

5Stredisko Matala s plažou

Matala patrí k tým zaujímavejším miestam na ostrove. Stredisko je turistami veľmi navštevovaná a preto tu neočakávaj žiadnu kľudnú dovolenku. Na vine je táto skala s mini jaskyňkami a pekná pláž v tvare U.

6Matala na Kréte

Lozenie po skale zvládne väčšina triezvych turistov bez zranenia. Opatrnosti tu ale nikdy nie je dosť a najmä hyperaktívne deti by mohli prísť ľahko k úrazu.

7Výhľad na pláž Matala zo skaly

Krátke ubytovanie ani piknik vo vychladenej skale neodporúčam. Zápach moču je tu na nevydržanie a túžba po čerstvom vzduchu bude veľká. Vstupné ku skalám je 2€ a niektorí turisti to zjavne chápu ako lacné plážové WC.

8Pevnosť Frangokastello

Frangokastello pôsobí ako jednoduchá pevnosť z Lega položená na rovnej podložke. Nie je situovaná na kopci ale pri pláži.

9Krásy ostrova Kréta

Aj napriek tomu, že Kréta nie je taká zelená a zalesnená ako Lefkada a Korfu, výhľady sa tu dajú nájsť skutočne prekrásne. Najmä keď oblaky spolupracujú a neschovávajú sa len za vysokým pohorím.

10Chora Sfakion

Pohľad na mestečko Chora Sfakion. Nachádza sa tu niekoľko reštaurácií pri malom prístave a ešte menšiu pláž obklopenú skalami.

11Festos a pohorie Ida

Výhľad od Festosu na pohorie Ida, v ktorom sa nachádza jaskyňa Ideo Andro. V nej matka skrývala mladého Dia pred jeho otcom.

12Výhľad na roklinu Imbros

Niektoré pohľady z vyvýšených miest sú naozaj nádherné a cítiť z nich rešpekt. Niekde v rokline sa nachádza aj turistická cesta Imbros. Ak ju chceš pokoriť, nezabúdaj na dobrého parťáka - pevnú turistickú obuv. Pokiaľ máš rád turistiku, za povšimnutie stojí aj rokliny Agios Antonios (Patsos) a Platania.

13Dedinky na Kréte

V horských dedinkách sa okrem nutných nákupov zastaviť neoplatí. Sú zanedbané a nefotogenické.

14Dedinka Spili

Výnimku tvorí snáď len Spili, vzdialené 26 km od Rethymna. Oplatí sa tu zaparkovať na veľkom parkovisku a kochať sa okolím, navštíviť miestne obchody, Ľudové múzeum alebo si oddýchnuť vedľa dlhej fontány s hlavami levov. Slnko tu zapadá skôr, vďaka vysokým skalám ktoré Spili obklopujú.

15Včelárstvo na Kréte

Určite sa nevyhneš informácii od miestnych alebo delegátky, že Krétsky med je ten najlepší. Nemusí to byť celkom pravda. Podľa môjho názoru sa na slovenský miešaný (lúčny a lesný) nechytá. Je len na tebe, či uveríš tomuto marketingu a koľko si ochotný za to zaplatiť v miestnych obchodoch.

16Pláž Preveli

Neďaleko pravoslávneho kláštora Moni Preveli sa nachádza pláž Preveli, v ktorej sa mieša sladká voda z rieky s morskou. Aj keď sa zdá, že pláž je z kopca na skok, videl som desiatky dôchodcov a obéznych turistov, ktorí sa cestou naspäť od únavy váľali po zemi. Pre aktívnych lenivcov je to v horúčave zničujúci výstup, aktívnym turistom vybehne pot - nielen na čele. Netreba pripomínať, že pri návšteve je potrebné mať pevnú obuv (žabky a lodičky tam milé dámy určite nepatria) a pár litrov tekutín v zásobe.

17Zamknutý bicykel pri reklame na tavernu

Na bicykli to odporúčam iba samovrahom s dobrou životnou poistkou. Po vlastných to dole kopcom na pláž Preveli trvá približne 15-30 minút (podľa tvojej kondičky, množstva nákladu a schopnosti napodobňovať kamzíky)

18Preveli beach

Studená rieka Megalopotamos pretekajúca cez malú pláž Preveli. Nechýbajú tu bary a reštaurácie v ktorých si trochu priplatíš. Rovnako ako na asfaltovom parkovisku hore na kopci. Preveli je pre miestnych dobrý kšeft a ak rád vylehávaš na naozaj pekných plážach, treba radšej navštíviť Lefkadu. Ak chceš pekné fotky alebo ťa baví šnorchlovať, potom je tu ešte Balos Bay (Balos Beach) na najzápadnejšej strane Kréty.

19Nekropola Armeni

Ak máš výletov plné zuby, navštív Nekropola Armeni. Na prvý pohľad rajská záhrada skrýva množstvo prístupných, chladných a vlhkých podzemných hrobiek.

20Roklina Kourtaliotiko na Kréte

Roklina Kourtaliotiko patrí medzi miesta, cez ktoré odporúčam minimálne prejsť autom. Fotografie nedokážu podať monumentálnosť týchto obrovských skál a roklín. Na svoje si prídu aj lovci dravcov so svojimi teleobjektívmi.

21Kréta pred západom slnka

Stredná a západná časť Kréty ponúka nezáživné ale aj veľmi krásne miesta a výhľady. Kedže je ostrov veľmi rozsiahly, je vhodné si vopred naplánovať, ktoré navštíviš a ktoré vynecháš. Ušetríš pohonné látky ale hlavne čas, ktorý je na dovolenke veľmi drahý.

Publikované: 5. 5. 2016 / Autor: MOWS
Fotogaléria 30 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: