Street foto: To najzaujímavejšie z ulíc Ríma

Taliansko, RímFotografie z dovolenky

6. 6. 2014 - Medzi najzaujímavejšie fotografické žánre zaraďujem street fotografiu. Nenájdeš v nej žiadne naaranžované predmety, nastajlovaných ľudí ani dopredu pripravené situácie. Väčšina z fotografií je zhotovená bez prípravy a najlepšie zachytáva skutočnú atmosféru. Aj preto som venoval jeden samostatný článok výlučne tomuto žánru z poznávacieho výletu v hlavnom meste Talianska. Na fotografovanie som použil objektív 16-50 mm F2,8 a na street foto nie veľmi vhodnú - veľkú zrkadlovku Sony Alpha SLT-A77.
1Motorky na prechode pre chodcov

Doprava v Ríme je pre našinca šialená a bez pravidiel. Motorkári bežne stoja na prechodoch, jazdia na červenú alebo si cestu krátia po chodníku.

2Žena v opätkoch na horskom bicykli

Fotografia začne byť zaujímavá až v momente, keď si prezrieš obuv dámy, ktorá odchádza na horskom bicykli z neďalekého trhoviska.

3Maliar maluje na Piazza Navona

Najlepších pouličných umelcov stretneš na Piazza Navona. Svoje miesta si na námestí musia platiť.

4Umelkyňa na námestí

5Polizia Roma Capitale

Tí, čo neplatia, môžu skončiť s pokutou. Na všetko dohliada mestská polícia. Na bezpečnosť v uliciach mesta alebo na iných námestiach sa ale zabúda. Aj tu peniaze hýbu svetom.

6Predajca klobúkov v Ríme

V uliciach Ríma nekonečno-veľa otravných pouličných predajcov. Sú všade tam, kde je väčšia koncentrácia turistov. Čiže skoro úplne všade.

7Predaj klobúkov na ulici

Ak práve nevnucujú svoje produkty okoloidúcim návštevníkom, tak sa aspoň rozložia na úzky chodník. Všetci vyzerajú rovnako a predávajú rovnaký tovar. Klobúky, slnečníky, šatky a chladnú minerálku. V noci pribudnú svietiace hračky, laserové ukazovátka a ruže.

8Slnečník na predaj

Mladá žena s časopisom na hlave je pre cieľavedomého mladíka s kvalitnými čínskymi slnečníkmi dobrá korisť.

9Street fotografia z Ríma

10Sprejovanie obrazov

Niektorí sa rozhodli zaujať sprejovaním obrazov. V celom meste stretneš niekoľko takýchto „umelcov” a podobnosť ich výtvorov nie je čisto náhodná. Tutorial z Youtube majú nacvičený na výbornú.

11Sprejer a oheň

Nočný záber z Piazza Navona. Sprejer pomocou spreja a zapalovača vylepšuje svoj obraz.

12Futbalová lopta

Zarábať peniaze na križovatke hlavičkovaním s futbalovou loptou? V Ríme nič netypické. Niektorí vodiči radi za toto divadlo zaplatia. Najmä tí na Porshe.

13Hudobník v metre

Hudobníci v metre otvárajú ďalšiu kapitolu prisťahovalcov, ktorí si prišli splniť svoj sen do mesta plného turistov. Cez deň brnkajú na gitaru a večer ich nájdeš spať v kartóne pri železničnej stanici.

14Pohodlný žobrák a jeho pes

Žobráci tu nemajú hanbu. K pohodliu tu chýba už len ventilátor a TV.

15Žobráčka

Najviac ich nájdeš pred Námestím sv. Petra (Piazza S. Pietro). Dokážu sa rozložiť ako transformers a tvária sa ako hodinu pred úmrtím. Možno ťa prekvapí, keď ich pri dlhšom a tajnom sledovaní prichytíš v dobrej kondícii a s moderným smartfónom vo vrecku. Väčšina z nich hrá svoju rolu lepšie ako naši pseudo-herci v slovenských telenovelách.

16Žobráci v Ríme

Žobranie ako národný šport. Či už s ofačovanou rukou, nohou, neplnoletým deckom na pleciach, harmonikou na krku alebo len s téglikom v ruke. Stále sa nájdu slabomyseľní občania, ktorí dobrovoľne prispejú.

17Žobranie v metre

Miestni vnímajú žobranie s deťmi negatívne. Na city hrajú skôr turistom.

18Cestovanie autobusmi v Ríme

Babička sa snaží vystúpiť z autobusu. Cestovanie v špičke je životu nebezpečné. Treba použiť silu - ako by povedal Jedi Obi-Wan Kenobi.

19Električka v Ríme

Bežať na spoj sa v Ríme sa vždy oplatí. Nikto nevie, kedy pôjde ďalší. Grafikony sú tu neznámy pojem, v cestovných poriadkoch je chaos a na spoje sa tu čaká od 10 minút do 2 hodín.

20Metro v Ríme

Ani metro nezaostáva a prináša dávky adrenalínu. Najmä ak je medzi pasažiermi čierna ovca, ktorá využíva preplnené vozne a osvojuje si majetky spoluobčanov a návštevníkov.

21Ľudia v metre

Momentka unavených a frustrovaných ľudí cez počarbané okno metra. Cestovanie v Ríme je skutočné utrpenie a miestne spoje nie sú dimenzované na taký počet obyvateľov a turistov. Výstavba nových dráh metra snáď tento problém vyrieši.

22Žltý chrobák

Retro nákupná taška v žltom prevedení.

23Pitná voda v Ríme

V celom meste je dostatok fontán s pitnou vodou. Zaplatíš si ich v mestskej dani pri ubytovaní. Ceny sú šialené.

24Holub pije zo studne

Ani holub nepohrdne ľadovým osviežením.

25Vatikán

Osvieženie a dopĺňanie tekutín vo Vatikáne. V pamiatkach stoja na vodu dlhé rady ľudí.

26Deti a ich desiata

Deti sa na vatikánskej bazilike Svätého Petra (Piazza San Pietro) posilňujú starým dobrým lepeňákom.

27Harmonika

Hudobné a tanečné kreácie okoloidúcich turistov na ulici Via dei Fori Imperiali. Vľavo v pozadí sa nachádza Koloseum. Vpravo je Forum Romanum. Dole je miska na mince.

28Svadba

Svadby a obrady sú počas víkendov na každom kroku. Návštevu kostolov si plánuj radšej počas pracovných dní.

29Turisti v Koloseu

Unavené turistky odpočívajú a triedia fotky v tieni slávneho Kolosea.

30Dúhový PRIDE v uliciach

Totálny neporiadok na uliciach a celý deň uzavretá hlavná cesta. Dúhový pochod PRIDE je väčšinou len o extravagancii. Pre fotografov ide o neopakovateľné a originálne zábery.

31Shemale s prsiami

Pri niektorých účastníkoch PRIDE je ťažké určiť ich skutočné pohlavie.

32Cyklista jazdí po električkovej trati

33Pokladňa na tržnici

Na Campo dei Fiori (kvetinové pole) sa koná každú nedeľu tradičný trh. Zaujímavosťou je jedna pokladňa pre niekoľko okolitých stánkov a možnosť platiť kreditnou kartou.

34Campo dei Fiori

35Predavačka v potravinách

Supermarketov je v centre Ríma pomenej. Talianske melóny chutia naozaj skvelo.

36Bocca della Verita

Bocca della Verita - ústa pravdy sa nachádzajú na rohu ulíc Piazza della Bocca della Verita a Via della Greca. Priprav sa na obrovský rad ľudí, ktorí sa chcú vyfotografovať s rukou v ústach.

37Santa Maria in Cosmedin

Turistky zapaľujú sviečku v bazilike Santa Maria in Cosmedin z 8. storočia, postavenej na pohanskom chráme. Je to jeden z mála kostolov, kde sa dajú zakúpiť klasické voskové sviečky. Ostatné používajú elektrické, na mince.

38Umývanie ulice

Čistota pol života. Špina celý.

39Perverzná fotografia

Popis k poslednej fotografii nechám na tvoju fantáziu. Ďalšie street fotografie nájdeš v galérii pod článkom.

Publikované: 6. 6. 2014 / Autor: MOWS
Fotogaléria 23 fotografií
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 3 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: