Turistický sprievodca Rímom s bohatou fotogalériou

Rím, TalianskoCestovanie

5. jún. 2014 - Rím (Roma) je hlavné mesto Talianska s rozlohou 1290 km² (2,5x väčší ako Praha) s počtom obyvateľov približne 2,8 milióna. V turistickej sezóne môžeš počítať s oveľa vyššími číslami. Nachádza sa na riekach Tiber a Aniene neďaleko pobrežia Tyrrhenského mora.

Kde udělali soudruzi z NDR chybu?


Tŕnistá cesta začala v noci z civilného a zároveň vojenského letiska Ciampino (zatiaľ najhoršie riešené letisko aké som kedy navštívil), ktoré je od centra Ríma vzdialené približne 15 km. Dostať sa z tejto zabudnutej časti mesta v nočných hodinách chce trošku umu alebo veľa hotovosti pre nenažrané taxi služby. Priamo z letiska jazdia do centra k stanici Termini autobusy spoločnosti Terravision. Na rozdiel od vlakov aj v neskorých nočných hodinách ale iba raz za hodinu. Lístky sú v predpredaji cez internet alebo v stánku hodinu pred odjazdom za 4 € na osobu. Alibizmus tu funguje skutočne perfektne. Pri zmeškaní autobusu z dôvodu neskoršieho príletu, či čakaní na batožinu (taliani majú na všetko veľa času), prepadá cestovné v plnej výške. Prepravná spoločnosť dokonca neručí ani za prevážanú batožinu v batožinovom priestore autobusu a je dosť pravdepodobné, že pri havárii by od cestujúcich vymáhali ešte aj stojné. Terravision si môže podať ruky s Ryanairom. Okrem taxi a autobusu je počas dňa možné využiť vlakovú prepravu, no najbližšia železničná stanica je vzdialená až 5 km - na opačnej strane letiskového terminálu.

Taxi! Taxi! Taxi trhni nohou...


Ak nevieš čo s peniazmi, určite využi miestne taxi služby. Ceny sú celoročne silvestrovské a pri telefonickom volaní platíš kilometre aj za príjazd taxíku. Netuším ako má zákazník odkontrolovať odkiaľ taxi prichádza ale spadá to pod položku legálne okrádanie turistov. Približne 15 km cesta z letiska Ciampino do centra mesta vychádza podľa nálady vodiča, typu auta a konštalácie hviezd od 40 do 75 € (čím väčšia tma, tým vyššia cena). Pre porovnanie: pri rovnakej vzdialenosti z centra Bratislavy do Svätého Jura vychádza taxi od 20 € (podľa oficiálneho cenníka jednej nemenovanej taxi služby). Natrafiť sa tu dá aj na „ochotných” vodičov v súkromných autách, ktorí zastanú pri krajnici a ponúknu ti odvoz. Nepanikár, že tu je iný, lepší svet. Miestny ťa skasíruje rovnako ako taxi služba a nie je to žiadne tajomstvo.
1Taxi na letisku Aeroporto G.B.Pastine

Ubytovanie na splátky


Náš hotel sa volal Parker a sídli kúsok od železničnej stanice Termini (neviem či sa toto dá považovať za pozitívum), na ulici Via Giovanni Giolitti. Všetko v blízkosti centra, potravín, reštaurácií, zástavky metra a električiek na Piazza Di Porta Maggiore. Ak by si sa posnažil, našiel by si tu aj sociálne pracovníčky. Len škoda, že sa svojím vzhľadom viac podobajú na samce orangutánov. Hotel Parker je menší hotel v hlučnejšom prostredí (ako každý v centre Ríma) s kvalitným posteľným matracom, tichou a výkonnou klimatizáciou, malou chladničkou na slovenské rezne, trezorom na slovenskú horčicu, free wi-fi na upload facebookovských selfie z priestranného sprchového kúta a veľmi dobrými a kvalitnými bufetovými raňajkami za menší príplatok (gréci by sa mohli prísť priučiť). Negatívum raňajok je len absencia vajíčok (asi bojujú proti zvýšenému cholesterolu) a nemožnosť objednať skoré raňajky alias early breakfast. Na naše pomery by som ho ohodnotil ako 4-hviezdičkový, ale možno aj preto, že sme boli klienti FireFlies. Nezaručujem, že cez klasickú rezerváciu dosiahneš rovnakú kvalitu. Cena? V júni 900 € na 6 nocí v dvojlôžkovej izbe. Prirátať si treba miestne výpalné pre turistov, ktoré vychádza až na 2 €/osoba na deň.

Je množstvo recenzií, kde turisti nedopadli tak dobre ani pri podobných cenách za izbu. Pred bookovaním odporúčam dôkladnejšie preštudovať recenzie konkrétnych hotelov na internete, aby si nevyhral izbu s rozmermi 3 x 3 metre s výhľadom do šachty a arómou kanalizácie, nespal na vŕzgajúcej posteli bez matraca a nepočúval celú noc prdenie susedov cez krehké sadrokartónové steny. V Ríme je to „IN”.
2Luxusná izba v Hoteli Parker

Chladnička, klíma, tv, čaj a káva na izbe sú samozrejmosťou. Za tú cenu by sa aj patrilo. Výhľad z okna nestojí za nič. To je daň za bývanie v centre veľkomesta.

Divoká jazda mestom


Rím je prehustená metropola a na jazdu ulicami si treba zrejme zvykať už od útleho veku. Dopravná špička je tu na väčšine úsekoch od rána do noci. Niektoré ulice sú tak prehustené, že z dvojsmerky spravili jednosmerku. Neraz ma to zmiatlo tak, že som skoro skončil pod kolesami. Po električkových koľajniciach bežne lietajú autobusy, carabinieri, záchranky i taxíky. Zelená chodcom nič nezaručuje a červená je pre väčšinu vodičov len odporúčanie, aby zastavili. Mopedy sa bežne premávajú na prechodoch pre chodcov, neraz vybehnú na chodník alebo si to strihnú cez 4 (slovom štyri) pruhy. Ak chceš šoférovať akýkoľvek dopravný prostriedok, priprav sa na adrenalínový zážitok plný prekvapení a zabudni na striktné dodržiavanie predpisov.
3Úzke uličky v centre Ríma

Zápchy na cestách, mopedy na chodníkoch, trúbenie áut a sirény predierajúcich sa sanitiek, sú súčasťou tohto mesta. Bratislava pôsobí v špičke oproti Rímu len ako jeho kľudné predmestie.

Cena za 3-dňový lístok (B.T.I.) na celú MHD vychádzal na 16,50 €. Týždenný (C.I.S.) stál 24 €. Kúpiť sa dajú napríklad vo väčšine staníc metra a platia od prvého označenia turniketom.
4Tlačenica na stanici metra

Najrýchlejšie je cestovanie metrom. Nástupištia aj vlaky sú miesta, na ktorých ľahko prídeš o peňaženku, doklady, mobily, foťáky a iné cennosti.

Tlačenka v mestskej hromadnej doprave


Ak nenávidíš našu mestskú hromadnú dopravu, potom si neokúsil pravú rímsku medicínu. Okrem metra je v niektorých lokalitách potrebné využiť autobusy a električky. Grafikon je tu neznámy pojem, názvy zástavok sú pri niektorých linkách duplikované, čakanie na autobus pripomína čakanie na smrť – nikdy nevieš kedy príde. Niekedy stojíš na zastávke len 10 minút a inokedy zapustíš korene aj na hodinu. Čísel spojov na zastávkach je tu nespočetne veľa a rozdiel medzi denným, víkendovým a nočným autobusom nepozná asi ani domáci.
5Preplnená hromadná doprava v Ríme

Takto to dopadne, keď sa rozhodneš cestovať ráno počas pracovných dní. Pri vystupovaní treba použiť silu, ovládať bojové umenie alebo gymnastiku.

6Kúpa lístkov cez automaty v metre

Vtipné na turistických lístkoch je to, že všetky texty sú v taliančine. Nutnosť vyplniť na zadnej strane meno a dátum narodenia určite pochopí každý cudzinec.

To najlepšie v Ríme


Mnoho turistov, ktorí už Rím navštívili v minulosti, ti budú tvrdiť, že ho prejdeš aj za dva dni. Týmto pseudoturistom, ktorí si raz za 10 rokov našetria na najlacnejší autobusový zájazd zo zľavového portálu, určite never. Ak chceš skutočne vidieť väčšinu najznámejších pamiatok inak ako prstom po mape alebo zo strechy špeciálne upraveného turistického „safari” autobusu, zajednaj si v miestnom hoteli minimálne 5 nocí.
7Mapa Ríma

Medzi tie najzaujímavejšie miesta v Ríme patrí štadión Koloseum spojený so záhradami na Palatine. V nich nájdeš rozpadnuté honosné vily a paláce privilegovaných občanov Ríma ako aj známe Forum Romanum . V Koloseu sa priprav na dlhé rady k pokladniam a dav ľudí všade okolo teba. Predsa len ide o klasiku a každý kto videl film Gladiátor by chcel mať minimálne 4 selfie zábery z každého uhla.
8Rímske Koloseum

Panoramatická fotografia slávneho Kolosea spojená z deviatich záberov.

9Forum Romanum

Forum Romanum je hneď vedľa Kolosea. Nenavštíviť ho by bol hriech. Tento podvečerný záber je z kapitolských múzeí.

Zatiaľ čo Circus Maximus zaujme asi len milovníkov dostihových dráh, tvoje kroky by mali smerovať cez ulicu Via dei Fori Imperiali až k Pamätníku Viktora Emanuela (Altare della Patria). Ide o krásnu novoklasickú stavbu z bieleho vápenca v ktorom je pomník neznámeho vojaka, menšie vojenské múzeum s galériou a nie moc atraktívny výhľad na mesto.
10Via dei Fori Imperiali

Via dei Fori Imperiali. Ulica, okolo ktorej nájdeš najväčší počet pamiatok, bazilík a zrúcanín.

11Altare della Patria

Pamätník prvého talianskeho kráľa Viktora Emanuela sa nedá prehliadnuť.

Hneď vedľa nájdeš baziliku Panny Márie na oltári nebies (Santa Maria in Aracoeli), Kapitol (Campidoglio) s jazdeckou sochou Marca Aurelia a rozľahlé kapitolské múzeá za 13 € na hlavu. Pri vstupe rátaj s prehliadkou ako na letisku. Osobné veci tu musíš odložiť do uzamykacích skríň. Záhadou mi je to, ako som cez ich detektor mohol bez povšimnutia prejsť s kaserom vo vrecku.
12Markus Aurélius

Originál jazdeckej sochy rímskeho cisára v Kapitole. Jedná sa o jedno z prvých sochárskych vyobrazení dynamiky pohybu. Na prehliadku múzea si vyčleň minimálne 2 hodiny. Ak ťa zaujíma história Ríma, tento čas patrične vynásob.

Ďalším zaujímavým miestom je Španielske námestie (Piazza di Spagna) a 135 schodov plných sediacich zamilovaných párikov a turistov, ktoré vedú k francúzskemu kostolu. Večer sa na tomto mieste hemžia nesmierne vlezlí a opálení predavači s ružami. Ak si ju nevezmeš, budú sa snažiť kvet nanútiť agresívnym spôsobom partnerke. Samozrejme za to draho zaplatíš. Ako protizbraň funguje asertivita a vyhrážanie sa políciou.
13Piazza di Spagna

Špatenie fotiek po taliansky. Rímske Španielske schody s renesančným kostolom Trinità dei Monti s lešením. V Ríme je bežné, že sú na historických sochách a budovách lešenia, zábradlia, mreže a plachty. Rekonštrukcie ale prebiehajú len na každom desiatom objekte.

Najväčšia a najnavštevovanejšia fontána sa volá Di Trevi a dotvára priečelie paláca Poli, okolo ktorého je vždy dostatočný počet turistov. Denne tu musia vzniknúť tisíce fotografií. Ak ti nezáleží na selfie a chceš ju mať v plnej kráse, navštív ju v neskorších večerných hodinách, kvôli zaujímavému nasvieteniu.
14Fontána Di Trevi v Ríme

Aj pri Di Trevi prebiehala rekonštrukcia a fotografie som zhotovoval cez diery v plote.

Ďalej môžem odporučiť nádhernú antickú stavbu Panteón (Rotonda Pantheon), veľké Ľudové námestie (Piazza del Popolo), barokové námestie Piazza Navona v ktorom nájdeš zopár skvelých maliarov a určite nevynechaj Anjelský hrad (Castel Sant Angelo) s múzeom a výhľadom na okolie.
15Panteón

Do Panteónu je počas dňa vstup zdarma. Po 18 - 19:00 sa mohutná bronzová brána zatvára. Používanie statívov, bleskov a lyžiarskych palíc (na mobily) je v interiéroch zakázané.

16Anjelský hrad s mostom v Ríme

Anjelský hrad s mostom hľadaj kúsok od Vatikánu. Určite odporúčam návštevu pri západe slnka. Dajú sa tu zhotoviť jedny z najkrajších fotografií.

17Piazza Navona

Piazza Navona je plná umelcov. Najčastejšie maliarov. Jedno z mála námestí, kde som videl hliadkovať mestskú políciu.

18Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica ponúka fontánu Naiád v strede veľmi frekventovaného kruhového objazdu. Ak ťa na prechode pre chodcov nezrazí auto, navštív historické Dioklecianove kúpele s kostolom, ktoré sú hneď naproti.

19Bocca delle veritas

Bocca delle veritas - Ústa pravdy, sú kúsok od Circus Maximus. Tvoria sa tu nekonečne dlhé rady kvôli podobnej fotografii.

20Kľúčová dierka s kupolou svätého Petra

Rada na teplé rožky? Nie. Klúčová dierka cez ktorú uvidíš kupolu sv. Petra. Bránu nájdeš v Aventine, na súradniciach 41.882969, 12.478492

21Čajka

Čajky naznačujú, že v blízkosti je more. Ale aj to, že všade nájdeš osraté pamiatky. Obľúbených holubov zastupujú rovnako dobre.

Kostolov je v meste ako maku a čo sa týka ich interiérov, ide o skutočné skvosty. Niet divu. Na fotografovanie interiérov by som odporučil objektívy fisheye, lebo spájanie panorám z viacerých fotografií je skutočné peklo aj pri použití profesionálnych softvérov. Impozantným kostolom a bazilikám je venovaná samostatná reportáž, v ktorej sú okrem GPS súradníc aj inšpiratívne fotografie.
22Panoráma interiéru kostola

Bazilika sv. Kozmu a Damiána. V Ríme sú stovky takýchto prekrásnych bazilík a kostolov.

Vatikán


Sídlo rímskokatolíckej cirkvi je samostatná kapitola a ak ho chceš zhliadnuť v plnej kráse, bude ťa to stáť takmer celý deň. Dôvodom budú opäť nekonečné rady tvorené autobusovými zájazdmi z celého sveta. Najväčší retardéri sú tradične mongoloidné rasy. Musia robiť blokády a náruživo fotiť každého letiaceho holuba v okruhu 10 km. Pred cestou do Vatikánu nezabudni vyložiť všetky nebezpečné predmety z vačkov, kabeliek a tašiek (áno milé dámy, aj pilník, dáždnik, manikúrne nožničky a selfie palice). Vstup je cez detektory ako na letisku a aj malý nôž by mohol spôsobiť veľké problémy pri kontrole. Pre obe pohlavia platí aj predpísaný odev. Žiadne tielka, kraťasky a holé bruchá ako v nákupných centrách.
23Výhľad z Vatikánskej veže na mesto Rím

Ak plánuješ návštevu kupole katedrály svätého Petra vo Vatikáne, nebuď hamižný a určite si zaplať za cestu výťahom. Ušetríš kopu síl, ktoré budeš určite potrebovať.

Vybral som asi len tie najznámejšie miesta, ktoré ponúka každý lepší turistický sprievodca. Rím toho skrýva oveľa viac a záleží na tebe čomu dáš prednosť, koľko dní v meste stráviš a ako efektívne si cestu naplánuješ. Pri kalkulovaní počítaj s časmi na problematické a veľmi zdĺhavé cestovanie MHD, státie v radoch na lístky a pre nežné pohlavie - kilometrové rady na WC.

Kradnú ako straky


V Ríme sa kradne tak, až sa divím, že ešte nezačali miznúť historické pamiatky. Na zlodejov upozorňuje stovka príručiek, no je to téma, ktorá je turistami stále podceňovaná. Sám som sa takmer stal obeťou krádeže v preplnenom metre. Jediné čo zachránilo moju drahú fototechniku, doklady a peniaze, sú moje dlhoročné skúsenosti z bojov v bratislavskej mestskej hromadnej doprave. Kradne sa tu všade, no najviac tam, kde je tlačenica ľudí a chaos. Je to najčastejšie práve v metre, v autobusoch a na preplnených námestiach. Zlodeji sú vo veku od 5 do 60 rokov, veľakrát chodia v skupinách a majú veľmi sofistikované spôsoby aké si nevidel ani vo filme Dannyho trinástka. Nezabúdaj, že tu zlodej nemusí vyzerať ako babička na fotografii. Veľa krát sú to veľmi slušne oblečení dospelí ľudia ale aj vyfešákované a luxusne oblečené deti s nevinným pohľadom.
24Žobráčka pri Vatikáne

Nemalo by ťa prekvapiť, keď podobná postaršia žobráčka vytiahne za rohom z kabelky najnovší 6 palcový Samsung a zavolá si odvoz luxusným rodinným fárom. Jednu takú som stretol v metre a skoro mi vypadla šošovka na objektíve.

25Žobráčka s bibliou

Najviac žobrajúcich stretneš práve pred Námestím svätého Petra. Do Vatikánu chodí asi najviac solidárnych ľudí ktorých osloví vreckovkou previazaná noha, drevená palička Harryho Pottera, schovaná ruka, ohnutá noha, biblia alebo svätý obrážčok v miske. Ak si chceš privyrobiť na cestu domov, inšpiruj sa.

Talianska diéta


Taliansko je v stravovaní opakom USA. Ľudia si tu držia figúru aj vďaka inému spôsobu stravovania a obmedzovaniu sladkých alebo vyprážaných jedál z fastfoodov. Bol to príjemný pocit ísť mestom a nestretávať chodiace micheliny v obtiahnutých legínach.

Ak si gurmán, určite nevynecháš jednu z typických kvalitných talianskych reštaurácií. Odporúčam také, kde sedí viac ako 6 ľudí - čašníci, kuchári a majiteľ sa neráta. Ponuka jedál je pre našinca skromná (v skratke cestoviny, ryby, pizza) a tvoja peňaženka bude po platení určite dočista vybielená - ak ti ju už predtým neukradli v metre. V Ríme nemajú vo zvyku uvádzať gramáže ako je tomu u nás a ceny sa dozvieš až keď sedíš na stoličke a čítaš si talianske menu. Z návštevy reštaurácie sa tak môže rýchlo stať ruská ruleta, ktorá ti zruinuje tvoj rozpočet vyhradený na pamiatky.
26Deti jedia desiatu

Lepeňák to istí. Mať so sebou dostatok vody a jedla je základné pravidlo prežitia, lebo nikdy nevieš, či neumrieš od smädu a hladu pri čakaní na autobus.

Ak patríš medzi menej náročných stravníkov alebo nechceš v reštaurácii minúť polovicu výplaty, zjavne siahneš po thajskom jedle, kebabárni alebo inom „zdravom” fastfoode. Prvým zlým znakom týchto podnikov je, že väčšinou zívajú prázdnotou aj keď sa nachádzajú priamo v centre. Nájsť kvalitný a chutný kebab je veľmi náročná úloha. V jednom fastfoode ti spravia prvotriedny kúsok, no v druhej použijú odležané cesto z polotovaru, naplnia ho akousi nakosenou trávou, nahnitými rajčinami a ešte to celé polejú bielou neidentifikovateľnou gebuzinou, ktorá tam kysne od minulých Vianoc.

Oveľa jednoduchšie je najesť sa zo zmrzliny, ktorá je na každom rohu. Jej cena je ale tak premrštená, akoby ju vozili na saniach až z Álp.
27Trhovisko ovocia a zeleniny na Campo de Fiori

Malebné trhovisko na Campo de Fiori sa oplatí navštíviť. Dá sa tu dobre nakúpiť a stretnúť usmievavých a príjemných predavačov ovocia, zeleniny, korenín i talianskych cestovín (naši predavači by si mali povyraziť na pracovnú stáž). Trh má časovo obmedzenú prevádzku. Navštív ho dopoludnia a vynechaj nedeľu.

Obchody so suvenírmi a oblečením


Aj keď Rím každý deň žije do rána bieleho, väčšina obchodov v centre zatvára už podvečer. Na nočné nákupy zabudni a ak natrafíš na otvorený obchod, zrejme ťa neminie cenová prirážka. Ako v každom meste aj tu určite objavíš šikmookých obchodníkov. Spoznáš ich ľahko. Okrem toho že všetci vyzerajú rovnako, tvária sa kyslo ako citróny po záruke. Na ulici Via Principe Eugenio nájdeš celú štvrť venovanú týmto nesympatickým tvorom. Obchody tu majú každé 3 metre a v každom predávajú to isté. Lacné topánky, sandále, šľapky, kabelky a klobúky. Aby som im len toľko nenakladal. Na rozdiel od talianov majú aspoň základnú znalosť angličtiny.

Ľadové osvieženie


Aj keď denná taxa pre turistu je stanovená na 2 €, satisfakcia je vo forme verejných a pitných studničiek. Po celom meste je ich dostatok a nachádzajú sa aj v exteriéroch niektorých pamiatok. Je to veľmi príjemné osvieženie (najmä ak je v tieni 37°C) obliať sa vodou a dotankovať nádoby na vodu.
28Pitná studnička

29Studnička a vaňa

Studnička (alebo skôr vaňa) pri bazilike Svätej Sabiny. Priamo z vane nepi, lebo ťa ani Dr. House nezachráni.

Multikulturalizmus a utečenecká politika EU v praxi


Rómska problematika netrápi len strednú Európu. Francúzsko i Taliansko o tom určite vedia svoje aj keď sa to volá inakšie. Multikulturalizmus je v tomto meste na veľmi pokročilej úrovni a neprispôsobivých občanov chudobných a (vraj aj) vojnou zmietaných krajín sveta nájdeš na každom kroku. Väčšinou ide o skutočné skvosty a nedá sa tu písať o príliš inteligentných jedincoch. Tí, čo si nenakradli v MHD, v noci spávajú v kartónoch, cez deň a večer terorizujú turistov i obyvateľov mesta. Chodia vo svorkách a všetci ponúkajú na predaj tie isté zbytočnosti. Papierové dáždniky, klobúky, hodinky, šatky, laserové ukazovátka, farebné svietiace vrtuľky a ruže. Nemajú zábrany postaviť sa ti drzo do cesty alebo ponúkať klobúk niekomu, kto už ho má na hlave. Ak si sadneš na lavičku na akomkoľvek námestí, je veľká pravdepodobnosť, že ťa počas 5 minút 5x navštívi (naserie) ten istý predajca. Sú otravní ako krvilačné komáre a mali by ich deportovať na pustý ostrov, spolu so všetkými protidiskriminačnými a ľudskoprávnimi organizáciami v celej skazenej EÚ.
30Imigrant ponúka na predaj papierový dáždnik

Aj teba zaujíma, kam dávajú dane z predaja a aké príspevky odvádzajú do spoločného sociálneho systému? Odbornejšie by sa to dalo nazvať pozitívnym rasizmom.

Asi najväčšia nocľaháreň žobrákov, pouličných predajcov, alkoholikov a feťákov je pri železničnej stanici Termini. V neskorých nočných hodinách som sa tu bál prechádzať aj s kaserom v ruke. Políciu by som v tomto neosvetlenom a močom napáchnutom priestranstve hľadal len ťažko.
31Ubytovanie pre bezdomovca

Najluxusnejšie ubytovanie bezdomovca hneď vedľa hlavného vchodu železničnej stanice. Nechýba TV, stolička, komoda a pripojenie na inžinierske siete. Ak môžeš, celému okoliu stanice Termini sa radšej oblúkom vyhni.

Umelcov hľadaj pod lupou


Nadaných pouličných umelcov nájdeš len príležitostne. Na rozdiel od menej prispôsobivých si svoje miesta na námestiach platia a zaujať musia predovšetkým svojou prácou a nie vnucovaním lacných a nekvalitných čínskych produktov, ktoré nakúpili v neďalekom kórejskom obchode.
32Umelecké diela na námestí Navona

Ak chceš suvenír v podobe obrazu, Piazza Navona je ideálne miesto. Vyhni sa len gýčovému umeniu sprejovaním. Tie obrazy sú také škaredé, že aj latrínu by zošpatili.

33Mestská polícia pokutuje v centre mesta

Otrepaný trik a jednoduchý spôsob ako zarobiť. Netreba ťažko pracovať, stačí len nenápadne sedieť. Na ich smolu je Piazza Navona len pre platiacich umelcov. Niektorí okoloidúci sa nad pokutovaním škodoradostne pousmiali, iní sa púšťali s políciou do konfrontácie. Moralisti a pseudohumanisti riadia tento svet. Pravidlá by snáď mali platiť pre každého rovnako.

Talianska mafia v uniforme


Funkcia polície je iná ako u nás. Zatiaľ čo na Slovensku je policajný zbor založený primárne na vyberanie pokút od chudobných občanov, v Taliansku majú Carabinieri odlišnú funkciu. Na škodu je len to, že ich prístup je až príliš laxný. Najmä vo vzťahu k otravným pouličným predajcom a zlodejom, ktorí terorizujú všetkých okolo seba. Pretrhnúť sa nejdú ani od roboty a najviac ich vidieť a počuť keď sprevádzajú a ochraňujú vládne vozidlá s papalášmi. Vo väčšine uličkách uvidíš skôr zjavenie Panny Márie ako policajta.
34Carabinieri - polizia

Už som z toho úplný Talian


Rím už roky ťaží z cestovného ruchu, no ani po tak dlhej dobe miestni nepochopili, že turisti ich rodným jazykom nerozprávajú. Nejde len o bežných obyvateľov. Taliansky na teba rozprávajú pracovníci v múzeách, predavači v obchodoch a policajti na ulici a nechápavo pozerajú keď im nerozumieš! V termináloch na hlavnej pošte nenájdeš iný jazyk ako ich rodný a v múzeách budeš mať obrovské šťastie, ak objavíš preložený popis v angličtine. Prvé dni bola snaha komunikovať jedným z medzinárodných jazykov, ale po dvoch dňoch zo mňa táto iniciatíva úplne opadla a taliančinu som odpovedal rovnako - rýdzou slovenčinou.
35Odrezaná hlava v múzeu Capitoline

Fotografovanie pre skutočných fajnšmekerov


Táto rada nie je určená „selfistom” a podobným narcistom s foťákom v mobile a lyžiarskou palicou v ruke. Ak berieš fotografovanie aspoň trochu vážnejšie, je pred návštevou Ríma potrebné zvážiť, ktoré hračky a súčiastky budeš po meste vláčiť. Rím je fotogenický hlavne cez deň a vo večerných hodinách pri západe slnka. V noci je až na niekoľko vysvietených pamiatok temnejší ako Bratislava. V Ríme sú v trende drevené okenice, osvetlené sú iba vybrané uličky a pohľady na mesto sú veľmi tmavé. Rím sa rozprestiera viacmenej v jednej rovine a vyvýšené miesta sa hľadajú ťažko, aj keď podľa legendy bol založený na siedmich pahorkoch. Fotenie statívom je povolené len na ulici. V kostoloch a múzeách je tripod aj blesk zakázaný. Či si do Ríma brať teleobjektív nechám na zváženie, ale pokiaľ cestuješ v hromadnej doprave, veľmi by som tento krok zvažoval práve kvôli rozmnoženým dlhoprstým. Všetky moje zábery boli zhotovené základným objektívom Sony DT 16-50mm F2,8 SSM. Širokouhlé ohnisko 16 mm (APS-C) a clona 2,8 sú veľmi účinné práve v kostoloch, kde som väčšinu záberov robil z ruky pri ISO 800 a čase 1/40 - 1/60 s. Ak má tvoj fotoaparát menší šum a zvládne slušnú kvalitu na ISO 3200 - 6400, potom nevidím problém v obmedzovaní sa hĺbkou ostrosti, či výberom svetelných skiel.
36Boh mora

Prečo (ne)navštíviť Rím?


Nech znie článok akokoľvek negativisticky a uštipačne, Rím s Vatikánom je svojím spôsobom krásny a jedinečný. K pozitívam patrí veľké množstvo pamiatok, zrúcanín, sôch, krásnych a drahých interiérov v kostoloch , architektúra budov, Vatikán neďaleko centra a rýchla preprava metrom. Prijateľná je aj cena za vstupy do múzeí, galérií, pamiatok a poplatok za turistický MHD lístok, prípadne The Vatican & Rome Card.

Ako každé svetové veľkomesto, aj toto má svoje muchy. Najväčším negatívom Ríma sú zlodeji, žobráci, veľmi otravní pouliční predajcovia, bezpečnosť v nočných hodinách, špina a smrad v bočných uličkách mesta, drahé reštaurácie a ešte drahšie hotely, hustá, hlučná a chaotická cestná premávka, veľmi nespoľahlivá a preplnená autobusová a električková doprava.

Návštevu rozhodne neodporúčam v slnečných letných mesiacoch, kedy tu teploty dosahujú viac ako 35°C v tieni. Vyhneš sa tak pečeniu vo vlastnej šťave, ktoré uberá na sile spoznávať množstvo krásnych pamiatok, kostolov a múzeí.

Nezabudni si prezrieť foto galériu, priloženú mapu, alebo navštív ďalšie články venované Rímu. Napríklad krásne interiéry bazilík , nočné fotografie z centra mesta alebo najzaujímavejšie čiernobiele momentky .
37Julius Caesar Augustus

Publikované: 11. 11. 2015 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 4 súvisiace články
Mohlo by ťa zaujímať: