Zimný prechod Muránskou planinou 2014

Muránska planina, MuráňTuristika

8.2.2014 - Hromadný prechod Muránskou planinou pre milovníkov prírody, športu, turistiky (aj vyznávačov tvrdého alkoholu) sa koná pravidelne a za každého počasia na prelome januára a februára už 36 rokov. Prechod pre bežkárov aj peších turistov sa začína v sedle Javorina, na parkovisku pri hlavnej ceste. Kratšia trasa vedie cez Veľkú Lúku, Muránsky hrad až do obce Muráň. Náročnejší si môžu zvoliť za cieľ Studňu a Kľak s občerstvovacou zastávkou na chate Maretkina.

Vďaka dobrovoľníkom, občianskemu združeniu, obci i súkromným firmám je za symbolickú cenu 3 € na osobu v ponuke odvoz autobusmi z Revúcej, ľahké občerstvenie, teplý čaj s rumom a na konci cesty guláš s chlebom v jedálni muránskej základnej a materskej školy.
1

Na Zimný prechod sa dostavilo viac ako 500 účastníkov.

2

Odvážnym šťastie praje a po daždi nebolo na Muránskej planine ani chýru ani stopy.

3

Diverzita v praxi.

4

5

Časť turistov sa vybrala na Muránsky hrad cez Veľkú lúku, ďalšia smerovala k chovnej stanici, v ktorej nájdeš vyšľachtené kone druhu Norik muránsky.

6

7

Dôvodom založenia chovu Norika bola potreba produkcie koní pre lesné hospodárstvo a armádu v období 50. rokov 20. storočia. Hodnota jedného koňa je približne 2000 €.

8

Žrebčín je atrakciou nielen pre deti...

9

10

Hmla ešte viac zosilnela požitím kvalitnej domácej slivovice, ktorú nám ponúkol jeden z organizátorov akcie.

11

Na deti treba dávať pozor, pretože rozdiel medzi rumom a čajom je v tejto nadmorskej výške minimálny.

12

Výroba ľadového čaju v horskom prostredí.

13

Nechýbal tradičný hod snehom do výšky ...

14

a romantika pri ohníku.

15

Po približne 16 km túre nás v obci Muráň čakal guláš v priestoroch vyhriatej školskej jedálne - pre niekoho nostalgický návrat do detských čias. Prechod zo studeného do teplého prostredia nezvládol môj zahmlený objektív a tak uzatváram fotoreportáž chronologicky poslednou fotografiou zo zaujímavej hromadnej túry.

Publikované: 8. 2. 2014 / Autor: MOWS
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: