Korfu: Kerkyra - skutočný grécky klenot

Grécko, Korfu, KerkyraTip na výletHodnotenie

September 2013 - Hlavné mesto malého Iónskeho ostrova Korfu je presným opakom neatraktívneho hlavného mesta Kréty . Kerkyra (známe aj ako Corfu Town), ktoré bolo založené v 8. storočí p.n.l. a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, ponúka pre turistu takmer všetko, čo má historické mesto mať. Od krásnej architektúry , ktorá pripomína stredoveké talianske Benátky, s dvomi veľkými pevnosťami s výhľadom na široké okolie, obchodmi, diskotékami, reštauráciami, múzeami, až po možnosť romantických večerných prechádzok po nábreží. Kerkyra sa počtom obyvateľov približuje k Považskej Bystrici, Humennému alebo Michalovciam, ale svojou fotogenickosťou a jednotným architektonickým štýlom sa vyrovná ktorémukoľvek európskemu veľkomestu.

Na dostatočné preskúmanie mesta s rozlohou 42 km² stačí jeden deň. Ak môžeš, nezabudni aj na večernú návštevu. Hovorí sa, že Kerkyra je vtedy najkrajšia. Na rozdiel od miest akými je Bratislava, Praha, Paríž a Barcelona, tu večer nepotrebuješ chodiť s ozbrojeným sprievodom, ani s nabitým revolverom v ruke.

V roku 2018 bola Stará pevnosť pre verejnosť úplne uzavretá kvôli nevyhovujúcemu technickému stavu. Kedy dokončia rekonštrukčné práce ani Zeus nevie.
1Kerkyra

V slovenskej verzii by nechýbali vyčnievajúce moderné výškové mrakodrapy a gýčové obchodné centrá. Na Korfu táto demencia našťastie nedorazila a tak sa dá vychutnať krásny pohľad na historickú časť mesta.

2Letisko Kerkyra

Tu začína cesta každého dovolenkára - medzinárodné letisko, ktoré má jednu z najkratších pristávacích dráh (2 350 m). Pri pristávaní a najmä pri odlete lietadla sa z bezpečnostných dôvodov zamedzuje prejazd cez cestu, ktorá je v tesnej blízkosti dráhy.

3Parkovanie v Kerkyre

Ak máš požičané auto, parkovanie v centre bude tvrdý oriešok. Kerkyra nemá podzemné parkoviská a ak náhodou nájdeš voľné miesto, určite bude platené. Tu sa ukázala ako výhoda vlastniť skúter, štvorkolku alebo podobnej hračky. Na ostrove sa dá využívať aj autobusová doprava. Tá je ale ako smrť. Nikdy nevieš, kedy príde.

4Spianada

Priestranné námestie Esplanade (známe aj ako Spianada), založené Benátčanmi v 17. storočí, je v sprievodcoch označované ako miesto, ktoré treba vidieť. Mne sa zdalo ako najmenej zaujímavá atrakcia zo všetkého, čo Kerkyra ponúka. Priestranné námestie je počas bieleho dňa skôr ako útočisko puberťákov, ktorí sa snažia očariť miestne princezné.

5Grécka polícia

Na ostrove Korfu a ani v jeho hlavnom meste som nenašiel policajtov na slovenský spôsob. Gréci ešte stále chápu, že polícia je tu pre občanov a nie opačne. Ak nezačneš zrážať ľudí na chodníkoch, tak na sponzorovanie policajného zboru tu zrejme nenatrafíš.

6Stará pevnosť v Kerkyre

Najkrajší výhľad na okolie ponúkajú až dve vojenské pevnosti. Najznámejšou je práve Stará pevnosť (Palaio Frourio) z 10. storočia, ktorá sa nazýva aj Morský hrad. Dodnes je chránená vodnou priekopou a s mestom je prepojená jediným mostom (v minulosti padacím).

7Contrafossa

Záber na Contrafossa, v ktorej kotvia jachty.

8Palaio Frourio

Prechádzka po rozľahlej pevnosti je v letnej horúčave peklo v priamom prenose a nejednému kardiakovi by sa mohol tento výlet stať osudným. Nezabúdaj preto na dostatočné zásoby vody a nepohrdni ani prikrývkou hlavy. V najhoršom prípade navštív vychladené štátne inštitúcie, akými sú archív a knihovňa, ktoré sídlia v pevnosti.

9Pohľad na Kerkyru

Výhľad z majáku na námestie Esplanade a historické centrum.

10Grécka architektúra

Konečne typická grécka architektúra. Navonok krásna, vnútri fádna. V mnohých gréckych kostoloch je fotenie zakázané. Možno aj pre tento dôvod.

11Palaio Frourio na Korfu

Pohľad na Palaio Frourio je úžasný z každého uhľa. Škoda len, že veľké priestory nie sú využité aj na iné aktivity. Od predaja suvenírov, jedál, cez prezentáciu gréckej kultúry v podobe divadelných hier a tancov.

12Život v Kerkyre

Historické centrum starovekého mesta určite stojí za preskúmanie aj pre tých, ktorí neholdujú nákupom. Vplyv Benátčanov, Angličanov a Francúzov je poznať na prvý pohľad.

13Historické centrum v Kerkyre

14Obchody v Kerkyre

Štýlové grécke obchodíky sú na každom rohu. Väčšina z nich ponúka to isté, no historickému centru dodávajú neopakovateľnú atmosféru.

15Náhrdelníky

16Budovy v Kerkyre

V útrobách starého mesta sa nachádza veľa strašidelných uličiek a ošarpaných budov. Aj to ale patrí k typickému gréckemu štýlu a vôbec to neuberá z atmosféry vďaka jednotnému štýlu. O našich mestách, akými sú napríklad Vysoké Tatry alebo Trenčianske Teplice, sa to bohužiaľ povedať nedá.

17Centrum mesta Kerkyra na Korfu

18Centrum mesta Kerkyra

Kerkyra sa uvádza ako mesto s najlepšie zachovanou architektúrou benátskeho štýlu v Grécku. Chýbajú už len kanály a plávajúce loďky v uličkách. Na zábere je Kostol svätého Spiridona.

19Náboženstvo na Korfu

Na Korfu je 98 % pravoslávných veriacich. V nedeľu stretneš pri Kostole svätého Spiridona všetky vekové kategórie.

20Loď v prístave Korfu

21Grécka kaviareň a miestni

Aj na Korfu sa dodržiava poludňajšia siesta, spravidla medzi 13:00 - 16:00. Obľúbená je okrem spánku káva, kartové hry, čítanie novín a lúštenie krížoviek.

22Prístav v Kerkyre

Korfu sa nachádza na rozhraní Iónskeho a Jadranského mora. Albánsko je na dohľad. V tejto prevažne moslimskej krajine do roku 1991 cestovný ruch neexistoval. Dnes už nie je problém navštíviť ho trajektom z miestneho prístavu.

23Holuby

24Nová pevnosť v Kerkyre

V rokoch 1553 - 1558 bol na severnej strane mesta postavený nový hrad. Výstavbu vynútilo turecké obliehanie mesta.

25Vstupné do pevnosti

V oboch pevnostiach sa platí vstupné. Pokiaľ nemáš 5 a viacčlennú rodinu, nečakaj sumu, ktorá by závratne zasiahla tvoj rozpočet, ako je tomu na Bratislavskej vyhliadke UFO .

26Pes strážiaci pevnosť

Novú pevnosť stráži okrem flegmatického gréka aj akási líška.

27Ostrov Vido

Pohľad na ostrov Vido (Βίδο). Počas prvej svetovej vojny tento ostrov slúžil ako nemocnica a karanténa pre chorých srbských vojakov. Nakoľko sa jedná o skalnatý ostrov s malou rozlohou, mŕtvych hádzali do mora. Teraz na ostrove nájdeš pomník postavený Srbmi v roku 1930. Potápanie v okolí ostrova bude zrejme len pre skutočných fajnšmekrov.

28Kanón z druhej svetovej vojny

Nefunkčný kanón v priestoroch Novej pevnosti.

29Pevnosti v Kerkyre

Pohľad na obe mestské pevnosti.

30WC

Nájsť WC je len pre skúsených detektívov a hľadačov pokladov. Interiér WC vyzerá trochu ako z hororu, ale keď musíš, tak musíš.

31Tajomné chodby novej pevnosti

Nová pevnosť je zvnútra prepletená strašidelnými chodbami bez akejkoľvek navigácie a informačných tabúľ. Okrem skrýše pred horúcim slnkom a krásneho výhľadu na okolie neponúka Nová pevnosť nič.

32Železná brána

Namiesto východu som natrafil na slepú uličku. Nebol som jediný zvedavec, ktorý v týchto katakombách zablúdil.

33Pláže v Kerkyre

Ak uprednostňuješ dovolenku pri mori s kúpaním sa v slanom roztoku a chytaním bronzu na pláži, toto mesto nebude to pravé orechové. Kerkyru odporúčam milovníkom architektúry, histórie a nakupovania.

34Socha v Kerkyre

Nad návštevou Kerkyry netreba dlho váhať. Spolu s mestom Rodos ide o jedno z najkrajších miest v Grécku a svojou architektúrou a históriou ľahko prekoná aj niektoré väčšie európske metropoly. Na záver snáď už len zaželať, nech ťa pekné počasie sprevádza.

Publikované: 25. 1. 2014 / Autor: MOWS
Fotogaléria 25 fotografií
8/10
Perfektné!
FacebookTwitterWhatsAppE-mail
Našiel som 7 súvisiacich článkov
Mohlo by ťa zaujímať: